Πληθωρισμός: Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα πέσει κι άλλο, ωστόσο, ένας «πονοκέφαλός» παραμένει

Μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 7% για τον Ιανουάριο, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμά ότι το μέγεθος αυτό, το οποίο αποτελεί «μέγγενη» για ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, θα μειωθεί κι άλλο τους επόμενους μήνες.

Καθώς φθάνουμε στο τέλος του Φεβρουαρίου, σύντομα η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat αναμένεται να δώσουν τις εκτιμήσεις τους για το μέγεθος του πληθωρισμού κατά το τρέχοντα μήνα στην Ελλάδα και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν στο ότι η καθοδική του πορεία θα συνεχιστεί. Υπενθυμίζεται ότι από το υψηλό του Σεπτεμβρίου 2022 (12,1%) πλέον βρίσκεται στο 7%, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών της ενέργειας, οι οποίες βρίσκονται ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ιδίως σε σχέση με τις αρχές του φθινοπώρου.

Μέτρα ανακούφισης από την ακρίβεια

Πάντως, τα νέα δεν είναι όλα καλά, καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προβληματίζεται για τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων, συνέπεια της ενσωμάτωσης σε αυτές του αυξημένου κόστους ενέργειας και παραγωγής κατά τους προηγούμενους μήνες. Εκτιμάται, δε, ότι η αυξητική αυτή τάση θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες (ο υποδείκτης τιμών στα τρόφιμα βρίσκεται σταθερά πάνω από το 15% από το περασμένο φθινόπωρο), αν και ο ρυθμός της εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση επενδύει πολλά σε μέτρα ανακούφισης των πολιτών, όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού» (θα επεκταθεί και στα σαρακοστιανά είδη) και το «Market Pass», για το οποίο, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, ήδη έχουν κάνει αίτηση πάνω από 700.000 πολίτες και προφανώς μέχρι το τέλος της προθεσμίας ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί ραγδαία (η κυβέρνηση εκτιμά ότι καλύπτει περίπου το 85% των νοικοκυριών της χώρας). Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει στείλει μήνυμα εντατικοποίησης των ελέγχων στην αγορά και μηδενικής ανοχής σε φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Κατώτατος μισθός

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο επενδύει πολλά στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, όσον αφορά στο ζήτημα της ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών. Η αύξηση θα ανακοινωθεί την 1η Απριλίου και, αν και το ύψος της δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό, εκτιμάται ότι θα καλύπτει σε μεγάλο βαθμό τις εισοδηματικές απώλειες από τις πληθωριστικές πιέσεις. Τέλος, εντός του Μαρτίου θα δοθεί και το εφάπαξ βοήθημα ύψους 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς.

Από την άλλη, το ΥΠΟΙΚ παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις της ΕΚΤ στο ζήτημα των επιτοκίων -αναμένεται νέα αύξηση κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ τον Μάρτιο- καθώς η στρατηγική αυτή για τον έλεγχο του πληθωρισμού, ταυτόχρονα αυξάνει το κόστος του χρήματος για δανειολήπτες, οι οποίοι και βλέπουν τις δόσεις τους να αυξάνονται. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση παρακινεί τις τράπεζες να είναι πιο πρόθυμες στις συνεννοήσεις με τους δανειολήπτες, ενώ παρενέβη και στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ώστε να κάνει τη διαδικασία πιο διαφανή και… φιλική προς το χρήστη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή