Πληθωριστικό «ηλεκτροσόκ» στην Ευρώπη: Στο 8,1% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, στο 10,7% στην Ελλάδα

Σε πραγματικό «βρόγχο» για τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών στην Ευρώπη και σε «άλυτο γρίφο» για την ΕΚΤ έχει μετατραπεί η ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού στ γηραιά ήπειρο.

Πληθωριστική έκρηξη

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, o πληθωρισμός στην Eυρωζώνη εκτινάχθηκε στο 8,1% τον Μάιο από το 7,4% τον Απρίλιο, έναντι εκτιμήσεων για άνοδο 7,7%. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός σημείωσε άλμα στο 10,7% από 9,1% τον Απρίλιο, που αποτελεί το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό, πίσω από το 20,1% της Εσθονίας, το 18,5% της Λιθουανίας, το 16,4% της Λετονίας, και το 11,8% της Σλοβακίας.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Απρίλιο έφτασε στο 10,2%, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Μάιο, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι θα προσεγγίσει το 11%, καθώς η Ελλάδα είναι από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις γενεσιουργούς αιτίες του πληθωρισμού.

Η ενέργεια «σέρνει» το χορό

Από τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι μετά την Ελλάδα βρίσκονται η Ολλανδία με πληθωρισμό 10,2%, το Βέλγιο με 9,9% και το Λουξεμβούργο με 9,1%. Το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού για τον Μάιο καταγράφεται και πάλι στη Μάλτα με 5,6%, ενώ ελάχιστα υψηλότερος, στο 5,8%, ήταν ο πληθωρισμός της Γαλλίας. Η Γερμανία κινήθηκε αρκετά υψηλότερα με πληθωρισμό 8,7%.

Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 39,2%, των ανεπεξέργαστων τροφίμων (κρέατα, ψάρια, νωπά λαχανικά και φρούτα) κατά 9,1% και των επεξεργασμένων τροφίμων, αλκοολούχων και καπνού κατά 7%. Ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο στο 4,4% από το 3,9% ενώ ο δομικός δείκτης που εξαιρεί τις τιμές αλκοόλ και καπνού, ενισχύθηκε στο 3,8% σε ετήσια βάση από το 3,5% τον Απρίλιο.

Ο γρίφος για την ΕΚΤ

Με τις τιμές στην ενέργεια, αλλά και σε άλλα βασικά προϊόντα και υπηρεσίες να «τρέχουν» ανεξέλεγκτες, πλέον η ΕΚΤ καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο, καθώς, από τη μία πλευρά ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού καθιστά σχεδόν αναγκαία την αύξηση των επιτοκίων, ωστόσο, από την άλλη το ακριβότερο χρήμα θα πλήξει ακόμα περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και τις χώρες με υψηλό χρέος.

Επίσης, άγνωστο παραμένει πόσο θα επιδράσει στις τιμές της ενέργειας το «κάτι-σαν-εμπάργκο» που επέβαλε η ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο (αν και προς το παρόν δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη για κάτι αντίστοιχο στο φυσικό αέριο), αν και οι περισσότερες προβλέψεις κάνουν λόγο για ανοδική τιμή του μαύρου χρυσού στις αγορές, με το μπρεντ να υπάρχει περίπτωση να φθάσει τα 150 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή