Ποια είναι η σχέση κινητικότητας των πολιτών και μεταδοτικότητας του κορονοϊού – Τι δείχνει έρευνα του Johns Hopkins

Κορονοϊός μεταδοτικότητα

Μέσα σε τέσσερις μήνες από την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων, ο κορoνοϊός εξαπλώθηκε σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ και σε περισσότερο από το 90% όλων των κομητειών της χώρας. Εκείνη την περίοδο, η αμερικανική κυβέρνηση δεν είχε εφαρμόσει εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και μόνο ορισμένοι κρατικοί και τοπικοί αξιωματούχοι είχαν κάποιες οδηγίες.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins μελέτησε τη σχέση μεταξύ των μοτίβων κινητικότητας των κατοίκων και της μετάδοσης της COVID-19 στις ΗΠΑ, με τη βοήθεια ενός μαθηματικού μοντέλου.

Η μείωση των μετακινήσεων επιβράδυνε την εξάπλωση του ιού

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Lancet», η μείωση του αριθμού των ημερήσιων μετακινήσεων των κατοίκων με βάση τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, βοήθησε στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

Παρόλα αυτά, εκτιμούν ότι «η απουσία μιας εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης και ενός χρονοδιαγράμματος, σε συνδυασμό με την σύνθετη δυναμική της ανθρώπινης κινητικότητας και τη μεταβλητή ένταση των εστιών του κορωνοϊού, καθιστά την εκτίμηση της αποτελεσματικότητας της κοινωνικής αποστασιοποίησης, δύσκολη».

Αρχικά, οι επιστήμονες καθόρισαν μια βασική γραμμή φυσιολογικής κινητικότητας για την περίοδο 8 έως 31 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια εξέτασαν τις αλλαγές που σημειώθηκαν έως τις 16 Απριλίου στις 25 κομητείες των ΗΠΑ με τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν καθημερινά δεδομένα κινητικότητας που προέρχονταν από ανώνυμα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 20 Απριλίου 2020, και κατέγραψαν τις τάσεις στα μοτίβα κινητικότητας για κάθε κομητεία των ΗΠΑ, σε πραγματικό χρόνο. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για τη δημιουργία μιας μεθόδου μέτρησης της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Το κρίσιμο διάστημα των 6 έως 29 ημερών

Με τη βοήθεια επιδημιολογικών δεδομένων η ομάδα υπολόγισε τον ρυθμό αύξησης κρουσμάτων σε μια δεδομένη κομητεία, μια συγκεκριμένη ημέρα. Χρησιμοποιώντας αυτές τις μετρήσεις, αξιολόγησε πώς η κοινωνική αποστασιοποίηση με βάση τη σχετική αλλαγή στην κινητικότητα, επηρέασε το ποσοστό των νέων μολύνσεων στις 25 κομητείες στις ΗΠΑ με τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που καταγράφηκαν στις 16 Απριλίου 2020.

Αυτό που ανακάλυψε η επιστημονική ομάδα είναι ότι οι κάτοικοι των 25 κομητειών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, είχαν αρχίσει ήδη να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους 6 έως 29 ημέρες προτού οι πολιτείες βάλουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, και παρά το μπερδεμένο πολιτικό μήνυμα.

«Η ανάλυσή μας αποκάλυψε ότι τα μοτίβα κινητικότητας συσχετίζονται έντονα με τους μειωμένους ρυθμούς αύξησης περιπτώσεων COVID-19 για τις κομητείες που επλήγησαν περισσότερο, με τους συντελεστές συσχέτισης του Pearson να είναι πάνω από 0,7 στις 20 από τις 25 κομητείες που αξιολογήθηκαν», αναφέρει το άρθρο.

Πηγή: ΑΠΕ

Καμία δημοσίευση για προβολή