Ποια εμβόλια προστατεύουν περισσότερο από την μετάλλαξη Δέλτα – Το crash test των Pfizer/ Moderna με AstraZeneca – Μεγάλη έρευνα του Lancet

Ποια εμβόλια προστατεύουν περισσότερο, και πόσο, από την μετάλλαξη Δέλτα

Υψηλότερη αποτελεσματικότητα, με πολύ πιο μεγάλο αριθμό αντισωμάτων, έχουν τα  εμβόλια mRNA έναντι όλων των άλλων εμβολίων δείχνουν δύο νέες έρευνες, τόσο σε ό,τι αφορά την μετάλλαξη Δέλτα όσο και συνολικά τα γνωστά στελέχη του κορονοϊού.

Η πρώτη έρευνα έγινε από επιστήμονες των ImperialCollegeLondon, LondonSchool of Hygiene and TropicalMedicine, και University of Warwick και δείχνει ότι τα εμβόλια mRNA των Pfizer/ΒioNTech και Moderna έχουν πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έναντι της μετάλλαξης Δέλτα σε σύγκριση με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Πιο ισχυρά τα mRNA στην αποφυγή εμφάνισης συμπτωμάτων

Συγκριτικές έρευνες των τριών πανεπιστημίων που δημοσιεύθηκαν χθες, έδειξαν ότι ενώ ο πλήρης εμβολιασμός με το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης/AstraZeneca προσφέρει προστασία 55% έναντι της εμφάνισης συμπτωμάτων από την ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού, το ποσοστό ανεβαίνει στο 83% με 85% για τους πλήρως εμβολιασμένους με τα εμβόλια mRNA.

Ωστόσο, οι ίδιες μελέτες έδειξαν πολύ μικρότερη διαφορά μεταξύ των εμβολίων στην αποτροπή σοβαρής νόσησης ή θανάτου με τις δύο δόσεις, ενώ μετά μόνο μία δόση η απόδοση των διαφορετικών εμβολίων δεν έχει καθόλου διαφορές.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό αποφυγής εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι για το μεν AstraZeneca (μετά δύο δόσεις) από 85% έως 90%, αναλόγως τα ευερήματα κάθε πανεπιστημίου, ενώ για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna κυμαίνεται από 87% έως 91%.

Όσο για την αποτροπή του θανάτου από Covid-19, τα ποσοστά είναι για το μεν AstraZeneca μεταξύ 85% και 96%, για τα δε Pfizer και Moderna ανάμεσα σε 89% και 96%.

Lancet: Μεγάλη διαφορά αντισωμάτων μεταξύ mRNA και παραδοσιακών εμβολίων

Δεύτερη έρευνα που έγινε στο Χονγκ Κονγκ και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Lancet δείχνει μεγάλη διαφορά στον αριθμό των αντισωμάτων που παράγουν τα mRNA εμβόλια έναντι των παραδοσιακών εμβολίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μελέτη, που έγινε σε εργαζόμενους στον τομέα Υγείας του Χονγκ Κονγκ, έδειξε ότι όσοι είχαν κάνει εμβόλια mRNA (Pfizer/BioNTech, Moderna) είχαν 10 φορές περισσότερα αντισώματα από εκείνους που είχαν κάνει το εμβόλιο Sinovac.

Τα ευρήματα, όπως επισημαίνει το Bloomberg, προστίθενται σε ένα σύνολο στοιχείων που υποδηλώνουν την ανωτερότητα των εμβολίων mRNA στην παροχή ισχυρής και ολοκληρωμένης προστασίας έναντι του Sars-CoV-2 και των μεταλλάξεών του, σε σύγκριση με τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν με πιο παραδοσιακές μεθόδους (αδρανοποιημένα εμβόλια).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή