Ποια Ταμεία θα έδιναν συντάξεις «μαμούθ» – “Φρένο” στην έκδοσή τους από τον Γιάννη Βρούτση

Ασφαλισμένους των Ταμείων των τραπεζών και των ΔΕΚΟ, του πρώην Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ), αλλά και ασφαλισμένους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αφορούσαν οι συντάξεις “μαμούθ”.

Οι έως τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναν περιορισμένο αριθμό συνταξιοδοτικών αποφάσεων που αφορούν μερικές εκατοντάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι, σε μερικές περιπτώσεις, είχαν και παράλληλη ασφάλιση, δηλαδή ασφάλιση σε δύο ταμεία στα οποία κατέβαλλαν τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούσαν.

Συνταξιοδοτικές αποφάσεις που “πάγωσαν” με απόφαση του Γιάννη Βρούτση

Από τα ποσά των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, οι οποίες «πάγωσαν» μετά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προκύπτει ότι πρόκειται για υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα ελάμβαναν υψηλότατους μισθούς.

Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι αυτοί δικαιούνταν και το μπόνους της προσαύξησης των συντάξεών τους που τους έδινε η νομοθεσία επειδή κατέβαλλαν υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν  τραπεζικά στελέχη, διευθυντές των ΔΕΚΟ, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς αλλά και  ασφαλισμένους του ταμείου των δημοσιογράφων.

Σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τις υψηλές αμοιβές ή και τα μηνιαία έσοδα για τα οποία καταβάλλονταν εισφορές, οι ασφαλισμένοι αυτοί είχαν τουλάχιστον πάνω από 35 έτη ασφάλισης. Έτσι οι συντάξεις των 8.000 ευρώ ή των 15.000 ευρώ έως και 24.000 ευρώ (σε μία περίπτωση) ήταν συνδυασμός και αποτέλεσμα των εξής παραγόντων: των πολλών ετών ασφάλισης, της παράλληλης ασφάλισης όπου υπήρχε -ασφάλιση σε δύο ταμεία-, των υψηλών αμοιβών και άρα των υψηλών ασφαλίστρων, καθώς και της έλλειψης ανώτατου πλαφόν σύνταξης ειδικά μετά την 1η/1/2019.

Η κατάργηση του πλαφόν 2.773 ευρώ 

Με τον νόμο Κατρούγκαλου καταργήθηκε το ανώτατο πλαφόν σύνταξης των 2.773,40 ευρώ που προέβλεπε παλαιότερη νομοθετική ρύθμιση του 2011. Σύμφωνα με εκείνη τη ρύθμιση, «το ανώτατο ποσό σύνταξης γήρατος και αναπηρίας που χορηγούν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί στους μισθωτούς ασφαλισμένους τους για 35 έτη ασφάλισης ή 10.500 ημέρες εργασίας, συμπεριλαμβανομένων, από 1/7/2011, και των οικογενειακών επιδομάτων, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4πλάσιο του κατά το έτος 1991 μέσου μηνιαίου κατά κεφαλή ΑΕΠ αναπροσαρμοζόμενου µε το εκάστοτε ποσοστό αύξησης των συντάξεων των δηµοσίων υπαλλήλων (σήµερα 2.773,40 ευρώ)».

Μάλιστα, η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση έχει και παράδειγμα ασφαλισμένου στο ταμείο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδας, σύμφωνα με το οποίο «ασφαλισμένος του πρώην ΤΣΠ-ΕΤΕ, του οποίου το ποσό της δικαιούμενης μηνιαίας σύνταξης (µαζί µε οικογενειακά επιδόµατα) ανέρχεται σε 2.850,00 ευρώ, θα δικαιωθεί σύνταξης ύψους 2.773,40 ευρώ, δηλαδή θα περιοριστεί στο ανωτέρω πλαφόν (απόφαση υπουργείου Εργασίας με Αριθμό Πρωτοκόλλου Φ80000/οικ.18304/1203) στις 28/9/2011». Αυτή η διάταξη έπαψε να ισχύει με το νόμο Κατρούγκαλου.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή