Ποια τραπεζική κρίση…; Η ΕΚΤ συνεχίζει… απτόητη, αύξησε εκ νέου τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο 3,5% το βασικό επιτόκιο

Παρά τις εκτιμήσεις αναλυτών, ότι τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στον τραπεζικό τομέα, τόσο στις ΗΠΑ όσο και με την Credit Suisse, θα έβαζαν φρένο στην επιθετική επιτοκιακή πολιτική της ΕΚΤ, η ευρωτράπεζα δεν φάνηκε να… πτοείται.

Αντιθέτως, η συνεδρίαση του Δ.Σ. της αποφάσισε και νεά μεγάλη αύξηση των επιτοκίων, κατά 50 μονάδες βάσης, παρότι, ειδικά στις ΗΠΑ, θεωρείται ότι η τακτική αυτή από την Fed επέδρασε δραματικά στην κατάρρευση της SVB και της Signature Bank, αλλά και στα… βάσανα κι άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ανακοινώνοντας τη νέα αύξηση των επιτοκίων, η ΕΚΤ ανέφερε ότι ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι παρακολουθεί την κατάσταση και διαβεβαίωσε ότι η «εργαλειοθήκη» της είναι απόλυτα εξοπλισμένη για να παρέχει στήριξη ρευστότητας εάν καταστεί αναγκαίο.

Στο 3,5% το βασικό επιτόκιο

Υπενθυμίζεται ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε στους υπουργούς Οικονομικών ότι ορισμένες τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες στην αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εξηγώντας την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού κλάδου μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ο ντε Γκίντος σημείωσε στην τακτική συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ λιγότερο εκτεθειμένες από τις αντίστοιχες των ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, ο ντε Γκίντος είπε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αποκλείσει ότι ορισμένες τράπεζες μπορεί να κινδυνεύουν λόγω των επιχειρηματικών τους μοντέλων. Πλέον το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 3,5%, το επιτόκιο δανεισμού στο 3,75% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%.

«Είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε»

Από την πλευρά της, στην καθιερωμένη συνέντευξη μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ., η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υπογράμμισε ότι «παρακολουθούμε τις τρέχουσες πιέσεις στις αγορές και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε με τον δέοντα τρόπο για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη».

«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη μας είναι πλήρως εξοπλισμένη για να παράσχει ρευστότητα στο χρηματοοικονομικό σύστημα αν χρειαστεί και να διατηρήσει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής» ανέφερε.

Επιμένει ο πληθωρισμός

Κατά τα λοιπά, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα και για τον λόγο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, λέγοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές, ιδιαίτερα οι πιέσεις στους μισθούς.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ωστόσο ότι οι περισσότερες μετρήσεις δείχνουν ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό κινούνται γύρω στο 2%. Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%, υπογράμμισε η Λαγκάρντ, λέγοντας ότι η αποφασιστικότητα της ΕΚΤ δεν πρέπει να αμφισβητείται.

Καμία άλλη πρόταση

Δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί θεωρήσαμε προτιμότερο να πάρουμε μια απόφαση που πιστεύουμε ότι είναι στιβαρή, με μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης και στη συνέχεια να δούμε τι μας λένε τα οικονομικά στοιχεία και να λάβουμε τις αποφάσεις μας με βάση αυτά τα στοιχεία, υποστήριξε.

Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η απόφαση εγκρίθηκε από μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία αξιωματούχων, με μόνο 3-4 να μην τη στηρίζουν, και όχι επί της αρχής. Η ίδια διευκρίνισε ότι δεν υπήρχε στο τραπέζι κάποια άλλη πρόταση πέρα από την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ υποστήριξε ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να ανακάμψει τα επόμενα τρίμηνα, η βιομηχανική παραγωγή να κινηθεί υψηλότερα και η αγορά εργασίας θα παραμείνει ισχυρή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή