Ποια ξένα funds κυριαρχούν στα deal των ακινήτων

Μεγάλο μέρος της δραστηριότητας των θεσμικών επενδυτών στην εγχώρια αγορά ακινήτων έχει περάσει στα “χέρια” των επενδυτικών funds όπως καταδεικνύεται από τα στοιχεία του 2019 καθώς και από τις πρώτες ημέρες του 2020. Πρόκειται για μια σαφή διαφοροποίηση του τι ίσχυε μέχρι και το 2017, όταν οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ μονοπωλούσαν τις επενδυτικές κινήσεις και ήταν οι βασικοί «αιμοδότες» της αγοράς ακινήτων.

Το 2018 άρχισαν οι πρώτες επίσημες συναλλαγές με την συμμετοχή ξένων επενδυτικών funds, όπως το GreCo Fund της Dromeus Capital των κ.κ. Αχ. Ρισβά και Στ. Αδαμόπουλου, αλλά και το HIG που απέκτησε ξενοδοχειακά ακίνητα αξίας άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Το 2019 αποτέλεσε έτος  για την σχετική δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων, με τα ξένα funds να αποτελούν πλέον την κυρίαρχη δύναμη, αφενός μεν λόγω του περιορισμού της κινητικότητας από την πλευρά της Grivalia, ιδίως μετά την ενσωμάτωσή της στον όμιλο της Eurobank και τον μετασχηματισμό της από ΑΕΕΑΠ σε εταιρεία διαχείρισης ακινήτων, αλλά και τις αλλαγές στην Prodea Investments (πρώην Εθνική Πανγαία), η οποία καθόλη την διάρκεια του περσινού έτους επικεντρώθηκε περισσότερο στην απόκτηση ακινήτων εκτός Ελλάδας (κυρίως στην Κύπρο, όπου επενδύθηκαν κεφάλαια άνω των 240 εκατ. ευρώ). Αναφορικά με την ελληνική αγορά, η έμφαση δίνεται πλέον σε ένα ευρύ πρόγραμμα ανάπτυξης ακινήτων αξίας άνω των 55 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των ξένων funds, η «πίτα» μοιράζεται πλέον ανάμεσα σε δύο βασικούς «παίκτες», την Brooklane Capital, με επικεφαλής τον κ. Αζίζ Φράνσις και την Dromeus Capital. Η πρώτη δαπάνησε κεφάλαια της τάξεως των 170 εκατ. ευρώ κατά την διάρκεια του 2019, με προοπτική μάλιστα το ποσό αυτό να αυξηθεί σε 200 εκατ. ευρώ, καθώς φέρεται να αποτελεί τον πλειοδότη στον πιο πρόσφατο διαγωνισμό της Alpha Bank, για την πώληση τριών κτιρίων, του συγκροτήματος μικτής χρήσης South Polis, αλλά και δύο κτιρίων γραφείων στην οδό Παπανικολή στο Χαλάνδρι, επιφάνειας 14.573 τ.μ. και 10.000 τ.μ. αντίστοιχα. Το συνολικό τίμημα αναμένεται να προσεγγίσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Στην Brooklane έχουν περάσει και δύο χαρτοφυλάκια ακινήτων από την Eurobank (Project Opus και Resi). Πρόκειται για συνολικά 370 ακίνητα, για τα οποία η Brooklane δαπάνησε 84 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα εντός του 2019 είχε πλειοδοτήσει σε έναν ακόμα διαγωνισμό της Alpha Bank για την απόκτηση ενός χαρτοφυλακίου κτιρίων γραφείων, μεταξύ των οποίων και το κτίριο που φιλοξενεί τα κεντρικά γραφεία του ομίλου Vodafone. Το τίμημα για το εν λόγω πακέτο ανήλθε σε 95 εκατ. ευρώ.

Με τη σειρά της, η Dromeus Capital, η οποία έχει συγκεντρώσει κεφάλαια από κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως για παράδειγμα ο αμερικανικός όμιλος Blackstone, που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αγορά γραφείων της Αθήνας, επένδυσε περί τα 164 εκατ. ευρώ το 2019. Καταρχάς αγόρασε το κτίριο γραφείων Maroussi Plaza, το οποίο ανήκε στην Deloitte (θα παραμείνει ως μισθωτής), σε μια συναλλαγή που εκτιμάται ότι προσέγγισε τα 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κτίριο 10.000 τ.μ. στην περιοχή της Φραγκοκλησσιάς, πολύ κοντά στο «δαχτυλίδι» της Αττικής Οδού, στο οποίο η Deloitte θα παραμείνει ως μισθωτής.

Ακόμα σημαντικότερη ήταν η πρόσφατη επικράτηση της Dromeus Capital στον διαγωνισμό της Prodea Investments για την πώληση τεσσάρων κτιρίων γραφείων 37.000 τ.μ. Τα κτίρια είναι όλα μισθωμένα στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Η εταιρεία προσέφερε 93 εκατ. ευρώ σε ένα από τα μεγαλύτερα «ντιλ» του 2019. Παράλληλα, απέκτησε πέντε ακόμα ακίνητα αξίας 25 εκατ. ευρώ από την Bain Capital. Μεταξύ αυτών, κτίριο γραφείων στην οδό Όθωνος 6 στην Πλ. Συντάγματος, μισθωμένο, μεταξύ άλλων σε Bloomberg και EBRD, ενώ ήταν και ο πλειοδότης για την εξογορά αντί 6 εκατ. ευρώ του κτιρίου γραφείων της Astra Zeneca.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, το 2020 προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη κινητικότητα των ξένων funds στην ελληνική αγορά ακινήτων, καθώς αναμένεται να «πέσουν» στην αγορά και δεκάδες ανακτηθέντα ακίνητα από τα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, που αποκτήθηκαν τους προηγούμενους μήνες. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις Brooklane Capital και Dromeus Capital, είναι πιθανό να δούμε και κινήσεις από άλλα funds που δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί στην Ελλάδα, πλην όμως συμμετείχαν σε πρόσφατους διαγωνισμούς για την αγορά ακινήτων, όπως οι όμιλοι Chenavari, Orasis Fund, αλλά και η Serengeti, του Ισραηλινού Jody Lanasa.

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή