Ποιες αλλαγές ετοιμάζει στη φορολοταρία το υπουργείο Οικονομικών

Αλλαγές στη φορολοταρία ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, με αύξηση των χρηματικών “επάθλων” αλλά και την παροχή μη χρηματικών.

Η φορολοταρία ξεκίνησε ως κίνητρο για τη μεγαλύτερη χρήση των καρτών. Κάθε μήνα αναδεικνύονται χίλιοι τυχεροί που ο καθένας κερδίζει από χίλια ευρώ αφορολόγητα και ακατάσχετα. Οι λαχνοί για τη συμμετοχή στη φορολοταρία συγκεντρώνονται με τη χρήση πιστωτικής και χρεωστικής κάρτας.

Το οικονομικό επιτελείο τώρα μελετά την ενίσχυση των κινήτρων προς τους φορολογούμενους που θα χρησιμοποιούν κάρτες και όχι μετρητά για τις αγορές τους.

Έτσι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την περαιτέρω σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, με κεντρικό στόχο και να διατηρηθούν τα όρια των 8.636 – 9.550, αλλά ουσιαστικά από το επόμενο έτος το αφορολόγητο να μπορεί να «χτιστεί» από τους φορολογούμενους σε δύο επίπεδα.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται να θεσπιστεί σταθερό αφορολόγητο όριο στις 6.500 ευρώ που θα μπορούν οι φορολογούμενοι να «κατακτήσουν» με τη συγκέντρωση ηλεκτρονικών αποδείξεων και με βάση την ισχύουσα κλίμακα, αλλά και να δίνεται η δυνατότητα σε όλους με πρόσθετες ηλεκτρονικές συναλλαγές να φτάσουν στα ανωτέρω όρια των 8.636 ευρώ ή 9.550 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η κλίμακα που ισχύει για το «χτίσιμο» με ηλεκτρονικές συναλλαγές του αφορολόγητου ορίου είναι η εξής:

  • 10% του εισοδήματος, όταν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά του είναι μέχρι 10.000 ευρώ.
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται σε 10.001 έως και 30.000 ευρώ και
  • 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Για να αυξηθεί το αφορολόγητο όριο στα ανώτατα επίπεδα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει πρόσθετες δαπάνες με τη χρήση κάρτας.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζεται την μείωση του ορίου αξίας συναλλαγής πάνω από την οποία είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο από τα 500 ευρώ στα 300 ευρώ ή και χαμηλότερα.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ