Ποιες ασφαλιστικές οφειλές επαγγελματιών, εργοδοτών, αγροτών μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων

 

Οι ασφαλιστικές οφειλές οι οποίες θα μπορούν να εξοφληθούν σε έως 120 ισόποσες μηνιαίες δόσεις θα είναι οι οφειλές των ελευθέρων επαγγελματιών, των αγροτών, των εργοδοτών, οι οφειλές που έχουν ενταχθεί σε παλιότερες “ενεργές” ρυθμίσεις, οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης, οι ασφαλιστικές οφειλές όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και οι οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές

Αναλυτικότερα, στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν :

1.Οφειλές μη μισθωτών. Το σύνολο των οφειλών των μη μισθωτών ασφαλισμένων, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής.

2.Οφειλές προς ΟΓΑ. Το σύνολο των οφειλών των ασφαλισμένων προς ΟΓΑ, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, με τις πάσης φύσεως προσαυξήσεις, πρόσθετα τέλη και τόκους λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση του παρόντος. Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση παρέχεται έκπτωση 100% επί των πάσης φύσεων προσαυξήσεων, προσθέτων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση. Η συνολική οφειλή που προκύπτει, καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120. Το ελάχιστο ποσό της οριζόμενης μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από τριάντα 30 ευρώ.

3.Οφειλές εργοδοτών. Το σύνολο των οφειλών των εργοδοτών από την απασχόληση εργαζομένων, που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, δύναται να υπαχθεί στη ρύθμιση του παρόντος. Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση παρέχεται έκπτωση επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, ως εξής:

-Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της κύριας οφειλής, έκπτωση 100%.

-Σε περίπτωση τμηματικής καταβολής της κύριας οφειλής, έκπτωση 50%.

Η συνολική οφειλή που προκύπτει, καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120.  Το ελάχιστο ποσό της οριζόμενης μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50  ευρώ.

4.Οφειλές από περισσότερες αιτίες. Σε περίπτωση οφειλών από περισσότερες αιτίες, οι οφειλές από κάθε αιτία ρυθμίζονται αυτοτελώς και ο οφειλέτης καταβάλλει αθροιστικά τις προκύπτουσες δόσεις κάθε ρύθμισης.

5.Οφειλές που έχουν ενταχθεί σε παλιότερες “ενεργές” ρυθμίσεις. Στη ρύθμιση υπάγεται υποχρεωτικά και το υπολειπόμενο ποσό οφειλής που έχει ήδη υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ. Στην περίπτωση αυτή, επέρχεται απώλεια των διευκολύνσεων των προηγούμενων ρυθμίσεων.

6.Οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης. Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν, με επιλογή του οφειλέτη, και οφειλές που έχουν δημιουργηθεί έως και 31.12.2018 και οι οποίες, κατά την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση, τελούν σε αναστολή είσπραξης, δικαστική ή διοικητική ή εκ του νόμου. Οφειλές που τελούν σε δικαστική ή εκ του νόμου αναστολή είσπραξης κατόπιν άσκησης ένδικου βοηθήματος ή μέσου ή προσφυγής, δύνανται να υπαχθούν στη ρύθμιση μόνο μετά από παραίτηση του οφειλέτη από το δικαίωμα και από το δικόγραφο του ένδικου βοηθήματος ή μέσου ή της προσφυγής.

7.Οφειλές όσων έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Αν η οφειλή που υπάγεται σε ρύθμιση, όπως αυτή προκύπτει μετά τον υπολογισμό της είναι κάτω από το όριο που ορίζεται από τις υφιστάμενες διατάξεις (έως 4000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ,15.000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του τέως ΕΤΑΑ, 20000 ευρώ για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΑΕΕ), ο οφειλέτης δικαιούται απονομής σύνταξης, εφόσον πληρούνται και οι λοιπές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις. Οι οφειλές καταβάλλονται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 120.

8.Οφειλές από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές. Οφειλές από κάθε είδους παροχές που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως σε ασφαλισμένο ή συνταξιούχο έως και 31.12.2018 δύναται να υπαχθούν στη ρύθμιση του παρόντος, εφόσον δεν έχει εκδοθεί καταδικαστική απόφαση ποινικού δικαστηρίου σε βάρος του οφειλέτη λόγω των οφειλών αυτών.

Στους οφειλέτες που υπάγονται στη ρύθμιση παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, πρόσθετων τελών και τόκων λόγω μη εμπρόθεσμης καταβολής, όπως έχουν διαμορφωθεί έως την ημερομηνία υπαγωγής στη ρύθμιση. Η συνολική οφειλή που προκύπτει καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις εκατόν είκοσι (120). Το ελάχιστο ποσό της οριζόμενης μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από πενήντα (50) ευρώ.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή