Ποιες χώρες θέλει να «αλώσει» η Τουρκία έως το 2050: Ο χάρτης του Stratfor που προκαλεί θύελλα – Ελλάδα και Ρωσία στο νεοοθωμανικό σχέδιο του Ερντογάν

Τουρκία χάρτης

O χάρτης «κυκλώνει» με βαθύ κόκκινο χρώμα το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αφρικής, ολόκληρη την Αραβική Χερσόνησο, τον Καύκασο, συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, τη νότια Ρωσία και, φυσικά, την Ελλάδα: Είναι ο χάρτης-αποτύπωμα του τουρκικού νεοοθωμανισμού που προκαλεί διεθνή θύελλα καθώς, σύμφωνα με τον ιδρυτή και γεωπολιτικό αναλυτή του Stratfor Τζορτζ Φρίντμαν, απεικονίζει τον γεωγραφικό χώρο στον οποίο θα ασκεί ηγεμονική επιρροή η Τουρκία έως το 2050.

Η “νεο-τουρκική ηγεμονία” του 21ου αιώνα

Ο χάρτης, που προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι TRT1, περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Φρίντμαν “Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα”.

Η εν λόγω πρόβλεψη βασίζεται στην εκτίμηση του Φρίντμαν ότι η Ρωσία περιβάλλεται από κράτη με τα οποία έχει σκληρές διαφορές συμφερόντων και κινδυνεύει πολύ εάν υπάρξει σύγκρουση μαζί τους να κατακερματιστεί.

Κατά την ίδια πρόβλεψη, η  Τουρκία και η Πολωνία θα αποκτήσουν μια πολύ ισχυρότερη γεωστρατηγική θέση την επόμενη περίοδο και θα γίνουν περιφερειακοί ηγέτες.

Στο πλαίσιο αυτής της περιφερειακής ηγεμονίας, ο ιδτυρής του Stratfor θεωρεί ότι έως το 2050 η Τουρκία θα έχει θέσει υπό την επιρροή της τις εξής χώρες: Αρμενία, Ελλάδα, ΗΑΕ, Ομάν, Μπαχρέιν, Κύπρο, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αμπχαζία, Λίβανος, Συρία, Υεμένη, Ιράκ, Κουβέιτ, Αίγυπτο και Λιβύη.  Επίσης, η «τουρκική σφαίρα επιρροής» θα περιλαμβάνει χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και τις περιοχές της νότιας Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων της Κριμαίας, του Κουμπάν, της περιοχής του Ροστόφ και των δημοκρατιών του Βόρειου Καυκάσου.

Φρίντμαν: Κάθε φορά που το Ισλάμ ενοποιείται, έχει τουρκική ηγεμονία

Αναλύοντας, δε, την ηγεμονική δυναμική της Τουρκίας, ο Τζορτζ Φρίντμαν γράφει στο βιβλίο του:

«Κατά τα τελευταία 100 χρόνια η Τουρκία έχει μια πολύ περίεργη θέση που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν, γιατί ήταν η πρώτη που περιβλήθηκε από τους Ευρωπαίους, στη συνέχεια από τους Ρώσους και κατόπιν από τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί φεύγουν, οι Ρώσοι δεν ακολουθούν και οι Βρετανοί είναι απασχολημένοι με άλλα πράγματα. Ξαφνικά η Τουρκία ανοίγει τα φτερά της. ..

…Η Τουρκία είναι τώρα στην 17η θέση των μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο. Είναι μεγαλύτερη από τη Σαουδική Αραβία. Έχει στρατό και στρατιωτική ικανότητα που είναι, ίσως, η καλύτερη στην Ευρώπη, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα μπορούσε να νικήσει τους Γερμανούς σε ένα απόγευμα, τους Γάλλους σε μια ώρα εάν εμφανισθούν (…)

…Κάθε φορά που ο ισλαμικός κόσμος κατά τα τελευταία 1.000 χρόνια είχε ενοποιηθεί αυτό έγινε υπό την τουρκική εξουσία. Επί 500 χρόνια ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία –  και όταν ήταν κάτω από την οθωμανική κυριαρχία οι Άραβες είχαν μια υποδεέστερη θέση και οι Τούρκοι δημιούργησαν μια τάξη».

Μόσχα: Αν θέλουν, ας δοκιμάσουν την… δύναμη των όπλων

Ο χάρτης, όπως ήταν αναμενόμενο, προβλήθηκε με πανηγυρικούς τόνους από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης – δεν έτυχε όμως καθόλου πανηγυρικών σχολίων στην Ρωσία:

«Η Τουρκία υπερβαίνει το ύψος της, με τέτοιες υπερβολικές φιλοδοξίες» γράφει χαρακτηριστικά η ρωσική ιστοσελίδα vz.ru. Και παραπέμπει στη δήλωση του πρώτου αναπληρωτή προέδρου της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας Αντρέι Κράσοφ, ο οποίος σχολίασε: «Αν θέλουν να δοκιμάσουν τη δύναμη του ρωσικού πνεύματος και των όπλων μας, ας δοκιμάσουν».

Σε ανάλογους τόνους κινήθηκε και ο επικεφαλής της επιτροπής του κοινοβουλίου της Κριμαίας για τις διεθνείς σχέσεις Γιούρι Γκέμπελ που δήλωσε: «Κάποιος θα πρέπει να συμβουλέψει την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει τα όνειρα για τη ρωσική επικράτεια, αλλιώς μπορεί να είναι υπερβολική η αντίδραση λόγω τέτοιων υπερβολικών ορέξεων».

Καμία δημοσίευση για προβολή