Δάφνη Γρηγοριάδη

Ποιές οι προβλέψεις για την πορεία των  μετοχών στη Δύση το 2020

Υψηλότερες θα είναι  οι τιμές των μετοχών στην Αμερικανική αγορά το νέος έτος, σύμφωνα με επενδυτικές προβλέψεις  μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων. Όμως η αβεβαιότητα ενισχύεται.

Οι προκλήσεις που αναμένονται  σχετίζονται κυρίως με τις εξελίξεις της εμπορικής  διαμάχη Αμερικής- Κίνας. Η επίτευξη  συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών που περιλαμβάνει την σταδιακή κατάργηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα  και τέθηκε σε ισχύ στις 15 Δεκεμβρίου, σηματοδοτεί την έναρξη αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου που έως τώρα κλονίζει την παγκόσμια οικονομία.

Εκτιμήσεις δείχνουν ότι η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την αύξηση των πιθανοτήτων  της  επανεκλογής  του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Υπό τις συνθήκες αυτές, η Goldman Sachs προβλέπει πως  ο  S&P 500  θα ανέβει κατά 5% στις 3.250 μονάδες μέσα στο 2020, καθώς δεν πιθανολογείται ύφεση αλλά αντίθετα εκτιμάται από τους fund managers ανάπτυξη 2,5 %.

Το τρέχον έτος ο S&P 500 έχει καταγράψει κέρδη 25% και αναμένονται περισσότερα το 2020, γεγονός που δείχνει ότι οι επενδυτές διαθέτουν ρευστότητα. Με βάση  την αύξηση των μετοχών του 2019  θα περίμενε κανείς  να έχουν αυξηθεί ανάλογα και τα κέρδη  των Αμερικανικών εταιρειών. Όμως αν και σημειώθηκε αύξηση, δεν ήταν ισοδύναμη με αυτή των μετοχών. Για αυτό κυρίως αναμένεται να μην ξεπεράσει η άνοδος του S&P 500 το 5% το 2020.

“Γιατί υπάρχει αυτή η αναντιστοιχία;”  είναι το εύλογο  ερώτημα που προκύπτει. Ο βασικότερος λόγος είναι ο εμπορικός πόλεμος ο όποιος φαίνεται πως  έχει ισχυρό αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία της χώρας. Το θετικό σήμα για ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων ίσως αλλάξει την κατάσταση το 2020.  Πάνω σε αυτό όμως έρχεται να προστεθεί η  η πολιτική αβεβαιότητα της χώρας η οποία  δε  θα αφήσει περιθώρια για υψηλά κέρδη.

Οι επενδυτές δίνουν έμφαση στην  πολιτική σταθερότητα μιας χώρας

Οι οικονομικές μεταβολές σε περιόδους οικονομικής ύφεσης έχουν ανθρωποκεντρική διάσταση και αντικατοπτρίζονται στο εκάστοτε πολιτικό σύστημα. Επιπλέον οι διαχειριστές κεφαλαίων κρατούν ακόμη επιφυλακτική στάση στις  εξελίξεις της εμπορικής διαμάχης, γνωρίζοντας πως ένα tweet από τον απρόβλεπτο  Πρόεδρο Tραμπ μπορεί να αλλάξει εύκολα τα δεδομένα επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Η μεγάλη εικόνα δείχνει πως  κανένας από τους γνωστούς οίκους διαχείρισης  περιουσιακών στοιχείων δεν προβλέπει μια οριστική απόφαση για τη λήξη του εμπορικού πολέμου το επόμενο έτος, παρά τις θετικές τελευταίες εξελίξεις.  Επιπρόσθετα η  αβεβαιότητα στην Αμερικανική αγορά μετοχών επιτείνεται  και από τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρώπη, όπου προβλέπονται πτωτικοί ρυθμοί ανάπτυξης, και το άγνωστο σε μεγάλο βαθμό των επιπτώσεων του Brexit.