Ποιές περικοπές στη σύνταξή σας πρέπει να περιμένετε. Δείτε τα παραδείγματα

Όσοι είστε στην κόκκινη ζώνη των συντάξεων, θα πρέπει να περιμένετε μεγάλο «ψαλίδι» Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση στις περικοπές

Όσοι είστε στην κόκκινη ζώνη των συντάξεων, θα πρέπει να περιμένετε μεγάλο «ψαλίδι». Η πρόσφατη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν σαφής: Δεν θα ζητήσω από τους θεσμούς παράταση της υποχρέωσής μας να κόψουμε συντάξεις τον προσεχή Ιανουάριο. Συνεπώς όσοι είστε στην κόκκινη ζώνη των συντάξεων, θα πρέπει να περιμένετε μεγάλο «ψαλίδι».

Το πλαφόν των περικοπών έχει οριστεί στο18%. Ωστόσο, πολλοί από τους παλαιούς συνταξιούχους προβλέπεται να έχουν μειώσεις τόσο σε κύριες όσο και σε επικουρικές συντάξεις. Αυτοί μπορεί να χάσουν από μία έως και τρεις συντάξεις τον χρόνο.

Μπορεί το πλαφόν στις περικοπές να έχει οριστεί στο 18% ωστόσο πολλοί από τους συνταξιούχους ιδιαίτερα δε οι παλαιοί θα έχουν μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις που μπορεί να είναι ισοδύναμες.

Η λεγόμενη  “προσωπική διαφορά” του νόμου Κατρούγκαλου, μέσα στους επόμενους μήνες, θα εμφανιστεί στα εκκαθαριστικά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι. Εκεί θα φανεί για πως διαμορφώνεται για κάθε περίπτωση και το ποσό της μείωσης που θα έρθει από τη σύνταξη του Ιανουαρίου του 2019.

Ενδεικτικό των απωλειών που θα έχουν οι συνταξιούχοι είναι τα παραδείγματα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα» σύμφωνα με τα οποία:

–  Ασφαλισμένη στο ΙΚΑ με 28 έτη ασφάλισης και σύνταξη 1.140 ευρώ θα έχει απώλεια της τάξης των 205 ευρώ, η νέα της σύνταξη θα είναι δηλαδή στα 869 ευρώ το μήνα.

–   Ασφαλισμένος στο ΙΚΑ με 40 έτη και σύνταξη μετά τις περικοπές που έγιναν ως σήμερα στα 1.184 ευρώ θα έχει μείωση 173 ευρώ και νέα σύνταξη στα 1.010 ευρώ το μήνα.

–   Συνταξιούχος ΠΕ του Δημοσίου με 35 έτη υπηρεσίας θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται από τα 1.225 ευρώ στα 1.004 ευρώ θα έχει δηλαδή απώλειες 221 ευρώ το μήνα.

–   Συνταξιούχος του πρώην ΤΕΒΕ με 30 έτη ασφάλισης θα δει τη σύνταξή του να μειώνεται από τα 985 ευρώ στα 807 ευρώ, με απώλειες στα 177 ευρώ τον μήνα.

–   Ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ με 38 έτη ασφάλισης θα θα έχει απώλειες 182 ευρώ το μήνα.

–   Ασφαλισμένος στο Δημόσιο με 32 έτη και σύνταξη 1.146 ευρώ  θα έχει απώλειες 190 ευρώ.

–   Μια μητέρα ανηλίκου με ασφάλιση 20 ετών στο ΙΚΑ και 695 ευρώ κύρια και επικουρική σύνταξη θα έχει 100 ευρώ μείωση στην κύρια και 30 ευρώ στην επικουρική, θα χάσει δηλαδή μέσα σε έναν χρόνο 1.500 ευρώ, δηλαδή άνω των δύο συντάξεων.

Με δυό λόγια

Οι περικοπές Κατρούγκαλου στις συντάξεις ήρθαν για να μείνουν. Τα σπουδαία τον προσεχή Ιανουάριο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΤΑ ΝΕΑ”