ΣτΕ: ποιές περικοπές στις συντάξεις είναι νόμιμες -Τι θα γίνει με τους ελεύθερους επαγγελματίες

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε με οριακή πλειοψηφία, 13 υπέρ έναντι 12 κατά, ότι είναι συνταγματικές σειρά από διατάξεις που  φορούν σε τεχνικά αλλά σημαντικά θέματα, τα οποία σχετίζονται με τις περικοπές των συντάξεων που έχουν προνομοθετηθεί για τις αρχές του 2019.

Η πρώτη δόση

Αυτή ήταν η πρώτη δόση της απόφασης του ΣτΕ για τις συντάξεις. Στις επόμενες διασκέψεις, την ερχόμενη εβδομάδα, θα μπουν στον πυρήνα του Νόμου Κατρούγκαλου. Εκεί θα αποφανθούν για τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές του νόμου αυτού.

Αναμένεται να δοθεί σκληρή νομική αντιπαράθεση μεταξύ των δικαστών  των δικαστών, καθώς θα εξετασθούν θέματα που αφορού σε  όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, κ.λπ.).

Τι δεσμεύει το ΣτΕ

Εδώ, το βασικό ζήτημα είναι ότι για τον καθορισμό του ύψους των συντάξεων υπάρχουν πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (2287-2290/2015), που πολύ δύσκολα, μπορούν να παρακαμφθούν κατά τις επόμενες διασκέψεις.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Επίσης, μέχρι στιγμής η Ολομέλεια του ΣτΕ, πλέον θέματος των παλαιών συντάξεων, έχει κρίνει με αυξημένη πλειοψηφία, 17 υπέρ έναντι 8 κατά, ότι είναι αντισυνταγματική η ένταξη στο νόμο Κατρούγκαλου των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή των δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων, υπαλλήλων του Δημοσίου τομέα, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αγροτών, στον ΕΦΚΑ. Συγκεκριμένα, οι δικαστές έκριναν ότι ο ΕΦΚΑ είναι αντίθετος στην Συνταγματική αρχής της ισότητας.

Και ο ΕΦΚΑ

Παράλληλα, η Ολομέλεια με την ίδια πλειοψηφία έχει κρίνει αντισυνταγματικό τον υπολογισμό της εισφοράς του ΕΦΚΑ σύμφωνα με το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή στα επίπεδα του 26,95% επί του εισοδήματός τους.

Ποιοί μειοψήφισαν

Μεταξύ αυτών που είναι στη μειοψηφία, δηλαδή που τάχθηκαν υπερ της αντισυνταγματικότητας στις περικοπές των παλαιών συντάξεων είναι ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαος Σακελλαρίου και οι αντιπρόεδροι, Ειρήνη Σαρπ, Ιωάννης Γράβαρης και Γεώργιος Παπαγεωργίου.

Υπενθυμίζεται ότι εισηγητές στις υποθέσεις αυτές που είναι πάνω από 30 είναι οι σύμβουλοι Σπυρίδων Μαρκάτης, Γεώργιος Τσιμέκας και Άννα Καλογεροπούλου.

Με δυό λόγια

Ό, τι έγινε με τις συντάξεις πριν το νόμο Κατρούγκαλου είναι συνταγματικό αποφάσισε το ΣτΕ. Για τις περικοπές αυτού του νόμου την άλλη εβδομάδα.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή