Ποιοι είναι οι 3 μεγάλοι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών

 

Οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια και τα υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους παραμένουν οι τρείς μεγάλοι κίνδυνοι για την ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών, σύμφωνα με την «Πρωτοβουλία γτης Βιέννης», ένα φόρουμ που συγκεντρώνει τα κυριότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά συστήματα:  ΔΝΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΕπ, Παγκόσμια Τράπεζα, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ ως παρατηρητές) κεντρικές τράπεζες χωρών, ρυθμιστικές και φορολογικές αρχές, καθώς και μεγάλες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην αναδυόμενη Ευρώπη..

 Η “Πρωτοβουλία της Βιέννης”, 10 χρόνια μετά μας τις προϋποθέσεις για βαθύτερη οικονομική ολοκλήρωση στην αναδυόμενη Ευρώπη. Σε νέα ανακοίνωσή του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, συνθέτει το “παζλ” των οικονομικών εξελίξεων και επιχειρηματολογεί για  μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση τονίζοντας ότι η ανάγκη παραμένει ισχυρή καθώς η πρωτοβουλία της Βιέννης σηματοδοτεί μια δεκαετία από την έναρξή της ως ένα μοναδικό δημόσιο-ιδιωτικό φόρουμ που βοήθησε την περιοχή να υποστεί τις χειρότερες επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Τα ιδρυτικά μέλη και οι εταίροι της πρωτοβουλίας συγκεντρώθηκαν στη Βιέννη στις 27 και 28 Μαρτίου για να προβληματιστούν σχετικά με τα επιτεύγματα του επιτυχημένου πολυεθνικού μοντέλου συντονισμού που συνέβαλε στη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Ewald Nowotny, Επικεφαλής της Αυστριακής Εθνικής Τράπεζας και οικοδεσπότης της επετειακής συνάντησης δήλωσε σχετικά ότι : “Αυτό το γεγονός δεν είναι μόνο μια ευκαιρία να γιορτάσουμε. Είναι επίσης ένα κίνητρο για να συμβαδίσει με την καλή δουλειά. Η πρωτοβουλία της Βιέννης θα συνεχίσει να διατηρεί την οικονομική σταθερότητα παρέχοντας ουσιαστική συμβολή στις διεθνείς συζητήσεις, προωθώντας τη χρηματοπιστωτική ολοκλήρωση και ενισχύοντας την ανάπτυξη σε χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης”.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε το 2009 μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και του τραπεζικού κλάδου εξασφάλισε ότι οι ξένες τράπεζες θα συνέχιζαν να διατηρούν παρουσία και να χρηματοδοτούν τις θυγατρικές τους στην Κεντρική, Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (CESEE), βοηθώντας στην αποφυγή τραπεζικών κρίσεων, σε μία περίοδο που οι οικονομίες της Ευρωζώνης, παρουσίασαν απότομη κάμψη.

Η οργανωμένη μείωση του χρέους έδωσε στις χώρες τον χρόνο, τη δυνατότητα να δημιουργήσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων καταθέσεων. Υποστήριξε επίσης τη μετάβαση από το εξωτερικό σε εσωτερικό δανεισμό και την επιτάχυνση της επίλυσης του προβλήματος των ταχέως αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

[more]

Η “Πρωτοβουλία της Βιέννης” συγκεντρώνει τα κυριότερα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (ΔΝΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΕπ, Παγκόσμια Τράπεζα), τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ ως παρατηρητές) κεντρικές τράπεζες χωρών, ρυθμιστικές και φορολογικές αρχές, καθώς και μεγάλες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην αναδυόμενη Ευρώπη.

Η επετειακή συνάντηση των μελών, ζήτησε την εμβάθυνση της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης ως μέσο για ένα νέο, πιο ισορροπημένο μοντέλο ανάπτυξης με μεγαλύτερη έμφαση στη χρηματοδότηση της καινοτομίας και την υποστήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι διασυνοριακές τραπεζικές υπηρεσίες ωφελούν την οικονομική ανάπτυξη. Περισσότερες τράπεζες, περισσότερη χρηματοδότηση και όροι που βελτιώνονται από τον ανταγωνισμό. Η άμεση θετική επίδραση της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης στην ανάπτυξη υπερκαλύπτει την έμμεση αρνητική επίδραση του υψηλότερου κινδύνου μετάδοσης μίας κρίσης.

Αν και η οικονομική ανάπτυξη παραμένει ως επί το πλείστον σε καλό δρόμο στην περιοχή, οι κίνδυνοι παραμένουν. Αυτοί περιλαμβάνουν τις παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις, τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια και τα υψηλά επίπεδα εταιρικού χρέους.

Η “Πρωτοβουλία της Βιέννης θα συνεχίσει το συντονισμό μεταξύ των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής και των τραπεζιτών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις εναπομένουσες και τις μελλοντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της επίλυσης του κακού χρέους, της κανονιστικής μεταρρύθμισης, της εμβάθυνσης της χρηματοπιστωτικής ολοκλήρωσης, της χρηματοδότησης της καινοτομίας και της κινητοποίησης της ιδιωτικής οικονομίας.

Ο κ. Boris Vujčić, Κυβερνήτης της Κροατικής Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της πρωτοβουλίας της Βιέννης, δήλωσε ότι “Η πρωτοβουλία της Βιέννης βοήθησε αναμφίβολα στην αποτροπή της άτακτης απομόχλευσης της CESEE στην κορυφή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Από τότε, έχει προωθήσει την εύρυθμη λειτουργία και τη σταθερότητα της διασυνοριακής τραπεζικής, παρέχοντας καθοριστικό ρόλο σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τις αρχές, τις τράπεζες, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα”.

Προχωρώντας,στο μέλλον, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η πρωτοβουλία της Βιέννης θα συνεχίσει να λειτουργεί ως μια ανοικτή πλατφόρμα για ιδέες και δράσεις πολιτικής που θα ληφθούν προς το καλύτερο συμφέρον όλων των ενδιαφερομένων.

[/more]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή