Ποιοι είναι οι «αστέρες της Κεντροαριστεράς» που «χτυπάει» ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας, θεωρώντας ότι οι επικείμενες εκλογές θα είναι το πεδίο σύγκλισης του ΣΥΡΙΖΑ και «δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της Κεντροαριστεράς», ρίχνει τα «δίχτυα» του στην προσπάθεια να διευρύνει το μέτωπο που θέλει.

Η Συμφωνία των Πρεσπών επέδρασσε καταλυτικά στην αλλαγή στάσης ορισμένων στελεχών της Κεντροαριστεράς, ενώ η αρνητική ψήφος του Κινήματος Αλλαγής διαδραμάτισε κομβικό ρόλο να υπάρξει, έστω και σε αυτό το πεδίο, προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με συγκεκριμένα πρόσωπα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» (Άρης Ραβανός), οι βασικοί παράγοντες που κινούνται παρασκηνιακά για να υπάρξει ώσμωση και συνεργασία-συμμαχία με στελέχη της σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού Κέντρου που βρίσκονταν στο ΠΑΣΟΚ είναι οι υπουργοί Αλέκος Φλαμπουράρης, Χριστόφορος Βερναρδάκης και Νίκος Παππάς, οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο γραμματέας Στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Κοτσακάς, παλαιός συνεργάτης και «εξ απορρήτων» του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση αυτή έχει και ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην εκδήλωση του οποίου πρόσφατα έγινε μια σύναξη προσώπων από τον ευρύτερο χώρο.

Τα πρόσωπα που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ και προέρχονται από τον προοδευτικό χώρο είναι ο Σπύρος Δανέλλης, ο Γιάννης Ραγκούσης και η Λούκα Κατσέλη που πιθανολογείται πως θα τοποθετηθεί και στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με θετικό μάτι τη συμμαχία με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο και στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ενώ πρόσφατα «έκλεισε το μάτι» στο κυβερνών κόμμα ο ανεξάρτητος βουλευτής και επικεφαλής των Μεταρρυθμιστών, Σπύρος Λυκούδης, που είπε μεταξύ άλλων ότι «… ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο κομμάτι του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού χώρου», αν και διευκρίνισε πως δημιουργεί δικαιολογημένα πολιτικές αποστάσεις.

Στον κατάλογο των προσώπων που θεωρούνται σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεταξύ άλλων ο Νίκος Μπίστης και ο Στέφανος Τζουμάκας, ενώ από τη νεότερη γενιά δεν θα απέκλειαν συμμαχία, εάν βέβαια είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν, ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης (αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής), οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,  Αγγελος Τόλκας,  Θάνος Μωραΐτης,  Χρήστος Αηδόνης κ.ά. ώστε να προστεθούν στην ήδη μεγάλη ομάδα των «πασοκογενών» που υπάρχει στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός όμως από τη θετική διάθεση και πολλών στελεχών του άλλοτε εκσυγχρονιστικού χώρου του ΠΑΣΟΚ, υπάρχουν και πρόσωπα από τα δεξιά που συγκλίνουν και θα συμμαχήσουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Ελενα Κουντουρά, Τέρενς Κουίκ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Βασίλης Κόκκαλης κ.ά.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και ανλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ