“Πακέτο” ΔΕΘ: Ποιοι φόροι μειώνονται μόνιμα και από πότε. Ποιες είναι οι έκτακτες ελαφρύνσεις. Ερχονται και νέες παρεμβάσεις για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους

Οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα των εγκαινίων της ΔΕΘ αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας και θα ωφελήσουν τόσο τους φορολογουμένους όσο και τις επιχειρήσεις.

Σε αυτές τις μειώσεις έρχονται να προστεθούν και μια σειρά από έκτακτα μέτρα που θα εφαρμοσθούν το 2022, αφού και τον επόμενο χρόνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν θα ισχύσουν οι δημοσιονομικοί κανόνες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι μόνιμες μειώσεις φόρων

Στα μόνιμα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

  • Η κατάργηση, από την 1η Οκτωβρίου 2021, του φόρου δωρεάς και γονικής παροχής μέχρι και τις 800.000 ευρώ.
  • Η μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 24% στο 22%.
  • Η μείωση του φορολογικού συντελεστή για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται. Η συγχώνευση επιχειρήσεων αποτελεί και κριτήριο για τη δανειοδότηση από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Η παροχή σημαντικών εκπτώσεων για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις
  • Η μείωση κατά 50% του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου
  • Η μείωση του τέλους κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% που είναι σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.
  • Η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%

Ο ΕΝΦΙΑ και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Στις μειώσεις φόρων πρέπει να προστεθεί και η μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσει από το επόμενο έτος και θα ανακοινωθεί με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Το επόμενο έτος συνεχίζει να ισχύει  η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων του ιδιωτικού τομέα και παράλληλα επεκτείνεται  η μείωση  των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Παράλληλα δίνονται φορολογικά κίνητρα για τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με έκπτωση 30% επί του φορολογητέου εισοδήματος για δαπάνες σε συγκεκριμένους κλάδους.

Τα έκτακτα μέτρα

Επίσης στα έκτακτα φορολογικά μέτρα, που σε πρώτη φάση θα ισχύσουν για το 2022  περιλαμβάνονται

  • η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τον ερχόμενο Ιούνιο
  • Η μείωση  από το 24 στο 13% του συντελεστή ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού έως τον Ιούνιο
  • Η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Στα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνεται και αυτά για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων των ενεργειακών προϊόντων. Δηλαδή η επιδότηση των αυξήσεων στο ρεύμα και η αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης.

Ακόμη έκτακτα μέτρα, που συνδέονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας και τις συνέπειες στην οικονομία,  είναι αυτά που ανακοινώθηκαν για την στήριξη και την αύξηση της απασχόλησης. Ειδικότερα

  • Η επέκταση του προγράμματος επιδοτούμενων θέσεων εργασίας από τις 100.000 στις 150.000 θέσεις.
  • Η επέκταση του προγράμματος “Συν-εργασία” μέχρι και το τέλος του έτους
  • Η επέκταση του προγράμματος επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό έως τον Δεκέμβριο 2021.
  • Η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους καλλιτέχνες για άλλους 2 μήνες (για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο) και τους ξεναγούς για άλλους δύο μήνες (Μάιο και Ιούνιο).
  • Η επέκταση του προγράμματος “Γέφυρα Ι” για την επιδότηση δόσεων εξυπηρετούμενων και μη δανείων μέχρι και το τέλος του 2021.

Πιθανές νέες παρεμβάσεις για χαμηλόμισθους

Με την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή και αναλόγως με την πορεία της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του έτους δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει και νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν κυρίως την ενίσχυση του εισοδήματος των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

Καμία δημοσίευση για προβολή