Ποιοι μπορούν να γλιτώσουν έως 127 ευρώ από τις προσεχείς μειώσεις στις συντάξεις τους

Παράθυρο για να περιορίσουν τις μειώσεις στις συντάξεις κάτω του 18% και να γλιτώσουν περικοπές έως και 127 ευρώ, ανοίγει για συνταξιούχους που έχουν διαδοχικό χρόνο ασφάλισης – τον οποίο είτε δεν προσέθεσαν στην αρχική τους σύνταξη, είτε πήραν το ποσό από έναν φορέα και έχουν λαμβάνειν συμπλήρωμα από το δεύτερο φορέα ασφάλισης όταν πιάσουν τα 67.

To “κλειδί”

Όπως γράφει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» το «κλειδί» για να περιορίσουν τη ζημειά από τις περικοπές που θα έχουν λόγω του επανυπολογισμού της σύνταξης είναι στους συντελεστές αναπλήρωσης. Kαθώς μπορούν με αίτηση τους στο φορέα απ΄ τον οποία συνταξιοδοτήθηκαν να ζητήσουν την επανακαταμέτρηση του συνολικού χρόνου ασφάλισης ώστε να ληφθούν υπόψη και τα έτη ή οι μήνες διαδοχικής που δεν χρησιμοποιήθηκαν όταν πρωτοπήραν τη σύνταξη τους.

Άρχισαν τα αιτήματα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ήδη έχουν υποβληθεί σχετικά αιτήματα από απόστρατους προς το Γενικό Λογιστήριο, με τα οποία ζητούνται να πιαστούν και τα χρόνια ή οι μήνες που ασφαλίστηκαν σε άλλους φορείς και δεν προσμετρήθηκαν στην αρχική πράξη συνταξιοδότησης τους.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και πολιτικοί συνταξιούχοι, που για να λάβουν πιο νωρίς τη σύνταξη, δηλαδή με χαμηλότερο όριο ηλικίας, επέλεξαν να αποποιηθούν ένα ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης σε άλλους φορείς. Αυτοί οι χρόνοι βάσει του νόμου 4387/2016 οφείλουν να επανακαταμετρηθούν απ’ τα Ταμεία όχι για να μεγαλώσει η αρχική σύνταξη αλλά για να περιοριστεί η απώλεια που θα έχουν λόγω επανυπολογισμού.

Από το newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr