Ποιος είναι ο Χάρτης της Σεβίλλης που σαμποτάρει η Τουρκία – Το «κλειδί» της σύνδεσης ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ

Χαρτης Σεβίλλης

Ένα – αμφιλεγόμενο – tweet της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα φέρνει ξανά σήμερα στο προσκήνιο τον «Χάρτη της Σεβίλλης», τον Χάρτη που κατά πολλούς διπλωμάτες αποτελεί «κλειδί» για την σύνδεση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

To tweet, που υποστηρίζει ότι ο Χάρτης δεν έχει «νομική ισχύ», αναπαρήχθη μαζικά από τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης με διθυραμβικά σχόλια από εφημερίδες όπως η Hurriyet, και η Yeni Safak.

Ανάλογο κλίμα θριάμβου είχε διαμορφώσει το σύστημα Ερντογάν και τον περασμένο Αύγουστο, όταν κατόπιν ερώτησης που είχε απευθύνει η… Hurriyet , η Κομισιόν είχε απαντήσει πως ο Χάρτης της Σεβίλλης δεν αποτελεί «επίσημο έγγραφο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τι ακριβώς είναι όμως ο «Χάρτης της Σεβίλλης» και γιατί τον σαμποτάρει με τέτοια ένταση η Αγκυρα;

Πρόκειται για τον χάρτη που αποτυπώνει την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας και Κύπρου, με βάση με τις προβλέψεις του Δίκαιου της Θάλασσας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης να φτιάξει την απεικόνιση των ΑΟΖ των Ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Ο χάρτης, ο οποίος αποκαλείται από πολλούς διπλωμάτες και «Χάρτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δημιουργήθηκε τελικά το 2003 και έκτοτε υποδεικνύεται ως ένα από τα βασικά εργαλεία που οριοθετούν δικαίωμα σύνδεσης των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.

Το «κλειδί» βρίσκεται στο ότι ο Χαρτης της Σεβίλλης οριοθετεί δικαίωμα ΑΟΖ και στο Καστελλόριζο, επιτρέποντας σύνδεση της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για μια οριοθέτηση που πατά πάνω στην Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) – την γνωστή σύμβαση, η οποία προβλέπει ότι τα νησιά διαθέτουν αιγιαλίτιδα ζώνη και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Εν ολίγοις, με βάση τον Χάρτη της Σεβίλλης, τα μέγιστα όρια των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου καθορίζονται  χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού -ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

Είναι προφανές ότι η οριοθέτηση αυτή διαλύει την στρατηγική επιδίωξη της Τουρκίας για πλήρη ακύρωση της επήρειας του Καστελόριζου στην οριοθέτηση των ΑΟΖ, όπως διαλύει και το παράνομο τουρκολυβικό σύμφωνο που «σβήνει» από τον χάρτη κάθε επήρεια των ελληνικών νησιών.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή