Ποιός είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο νέος Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν - 30 χρόνια σε κορυφαίες θέσεις στις Βρυξέλλες

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς , εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Κομισιόν, ήταν έτοιμος από καιρό να αναλάβει τη θέση του Επιτρόπου. Είναι ο πρώτος έλληνας Επίτροπος που εκ του ασφαλούς δεν θα χρειαστεί ούτε περίοδο προσαρμογής, ούτε εντατικά μαθήματα για να αναλάβει το νέο του πόστο. Και αυτό γιατί είναι ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη των Βρυξελλών. Το όνομά του άλλωστε είχε συζητηθεί και από τον Αλέξη Τσίπρα.

Εφθασε στις Βρυξέλλες πριν από τριάντα χρόνια, , αναφέρει το Protagon.gr (ρεπορτάζ Μανώλη Σπινθουράκη) σε μια παρουσίαση του νέου Ελληνα Επιτρόπου. Έχοντας εξαιρετικές σπουδές, αναμφισβήτητη ευφυΐα και σημαντικές πολιτικές επαφές στην ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, (τόσο ο ίδιος στην Ελλάδα, όσο και η Ισπανίδα σύζυγός του στη Μαδρίτη) δεν άργησε να ανέλθει όλα τα κλιμάκια της κοινοτικής γραφειοκρατίας,

Το 1993 έγινε μέλος του Γραφείου του ισπανού Επιτρόπου Ματούτες, στη συνέχεια του Ορέχα και το 1999 το όνομά του αρχίζει να ακούγεται στην Ελλάδα επειδή ως μέλος του Γραφείου της ισπανίδας Επιτρόπου Μεταφορών Λογιόλα Ντε Παλάθιο, ασχολείται μεταξύ άλλων και με την Ολυμπιακή. Προειδοποιεί δημοσίως για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε σχέση με τη βιωσιμότητα της εταιρείας προκαλώντας την μήνι του κατεστημένου του ΠΑΣΟΚ της εποχής, αλλά και κύματα συμπάθειας στη ΝΔ η οποία το 2004 του προτείνει θέση στο ευρωψηφοδέλτιό της.

Ευρωβουλευτής στη θέση του Αντώνη Σαμαρά

Ευρωβουλευτής θα γίνει ωστόσο το 2007, διαδεχόμενος τον Αντώνη Σαμαρά που προτίμησε να επιστρέψει στην Αθήνα πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του. Μεταξύ 2004 και 2007 ο Σχοινάς ήταν επικεφαλής του Γραφείου του κύπριου Επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού στις Βρυξέλλες.

Το 2009 ο Κώστας Καραμανλής, μάλλον υπό την πίεση των βαρώνων του κόμματος στη Μακεδονία (κατάγεται από την Χαλκιδική), δεν του έδωσε εκλόγιμη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και ο Σχοινάς επέστρεψε στα υπηρεσιακά του καθήκοντα. Τον Απρίλιο του 2013, ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2013 και το 2014 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε συντονιστής, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των ομάδων που παρείχαν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα.

Η πιό σημαντική στιγμή στην καριέρα του Μαργαρίτη Σχοινά

Η σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα του ήλθε τον Νοέμβριο του 2014 οπότε ο Ζαν Κλον Γιούνκερ τον έχρισε εκπρόσωπο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πολύγλωσσος, εργατικός και πανέξυπνος ο Σχοινάς κατάφερε επί μια πενταετία να παραμείνει αλώβητος αν και καθημερινώς περπατούσε σε πάσης φύσεως ναρκοπέδια.

Το πλέον επικίνδυνο ήταν αυτό της οικονομικής κρίσης και της ελληνικής περιπέτειας του 2015 όπου ο Σχοινάς πραγματικά εργάσθηκε στο παρασκήνιο για το καλό της χώρας, πείθοντας συχνά τους Ευρωπαίους πως δεν είναι τόσο Έλληνας όσο τον υποπτεύονται και τους Έλληνες πως δεν είναι τόσο ευρωκράτης όσο νομίζουν. Είχε βέβαια την πλήρη στήριξη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για χάρη του οποίου ο Σχοινάς έκανε, για όσους τον γνωρίζουν, μια πελώρια θυσία: έγινε παθητικός καπνιστής.

Η χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι ο Σχοινάς θα είναι ο νέος έλληνας Επίτροπος δεν υπήρξε πάντως κεραυνός εν αιθρία. Τα ηγετικά κλιμάκια των Βρυξελλών είχαν ενημερωθεί για το θέμα από καιρό, τόσο από τον Αλέξη Τσίπρα που άρχισε να συζητά την περίπτωσή του το τελευταίο διάστημα όσο και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πηγή: Protagon.gr