Τι τρέχει με τη “Σούδα του Βορρά”. Το δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ στην… τεμπελιά και άλλες ιστορίες

    Το δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ στην... τεμπελιά

    ΗΠΑ και Ελλάδα “κάνουν παιχνίδι στην περιοχή”.  Πέραν των θετικών δημόσιων δηλώσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες τα θέματα στρατιωτικής συνεργασίας ήταν ένα από αυτά που κυριάρχησαν κατά την επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν. Συνομιλίες που κινήθηκαν ακόμη και στην προτεραιότητα αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και υποδομών (ενεργειακών και μεταφορικών), για τις οποίες υπάρχει αμερικανικό κι όχι μόνο ενδιαφέρον. Άλλωστε οι επισκέψεις που πραγματοποίησε η Αμερικανίδα υφυπουργός άμυνας Δρ Ουαλάντερ, σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα και σε άλλες βάσεις δείχνει ακριβώς το παραπάνω.

    Στο πλαίσιο της του Στρατηγικού διαλόγου ΗΠΑ- Ελλάδας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και η υφυπουργός Άμυνας σημείωσαν ιδιαίτερα τη γεωστρατηγική αξία
    της Αλεξανδρούπολης (οι Αμερικανοί την αποκαλούν «Σούδα του Βορρά», για να τονίσουν τον κρίσιμο ρόλο της) , καθώς αναδεικνύεται σε κομβικό σημείο ανεφοδιασμού και μετακίνησης αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη. Και παράλληλα τέθηκε επί τάπητος η κατά περίπτωση ενίσχυση της αμερικανικής παρουσίας στη Θράκη καθώς και σε άλλες τοποθεσίες, όπως το Στεφανοβίκειο, η Λάρισα και η Κρήτη.

    ***

    Διεργασίες για Leopard «made in Greece». Ελλάδα και Γερμανία συζητούν τη μεταφορά και εγκατάσταση στη χώρα μας μιας γραμμής παραγωγής των αρμάτων μάχης Leopard στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία θα διαθέτει τη δυνατότητα να λαμβάνει παραγγελίες και από τις περίπου 20 ακόμη χώρες, που επίσης έχουν άρματα μάχης Leopard στην κατοχή τους.

    Το Πεντάγωνο βρίσκεται ήδη εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Γερμανία και την Krauss-Maffei Wegmann (KMW), κατασκευάστρια εταιρεία των Leopard, με στόχο την υλοποίηση ανάλογης επένδυσης που ως στόχο θα έχει την αναβάθμιση σχεδόν του συνόλου των αρμάτων μάχης όλων των τύπων που κατέχει ο Ε.Σ. στις τάξεις του: LEO1GR, LEO1A5, LEO2A4 και LEO2HEL, που είναι και η ελληνική έκδοση του LEO2A6, του πιο προηγμένου άρματος μάχης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον Ελληνικό Στρατό και ένα από τα κορυφαία στον κόσμο. (Γιώργος Διονυσόπουλος. protothema.gr)

    ***

    Τα είπε πάλι “χύμα” ο φίλος μας ο Μενέντεζ. Η Ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στο σημερινό μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο. Από την απειλή της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια έως τους επικίνδυνους ηγέτες στη γειτονική Τουρκία ή τη Ρωσία. Αλλά η Ανατολική Μεσόγειος είναι επίσης μια πολλά υποσχόμενη περιοχή».

    Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στο 1ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (1st East Macedonia & Thrace Forum).

    Ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή πολλών διακεκριμένων ακαδημαϊκών, στοχαστών και επιχειρηματικών ηγετών στο φόρουμ που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Έβρου, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της Αλεξανδρούπολης, που λειτουργεί -όπως υπογράμμισε- «ως σημαντικός αμυντικός κόμβος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τώρα μετατρέπεται, επίσης, σε ενεργειακό κόμβο με μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου».

    ***

    H αντοχή της ελληνικής οικονομίας. Σε μια περίοδο έντονης αστάθειας στην παγκόσμια οικονομία και αντικρουόμενων προβλέψεων σχετικά με το ενδεχόμενο ύφεσης, άλλος ένας οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην αντοχή της ελληνικής οικονομίας.

    Ο λόγος για τη γερμανική Scope Ratings, η οποία σε ανάλυσή της με τίτλο «Ελλάδα: Θετικό outlook για το αξιόχρεο, αλλά παραμένουν σημαντικές προκλήσεις», «ψαλιδίζει» ελαφρά το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας για το 2023, ωστόσο, αποκλείει το ενδεχόμενο ύφεσης. Σύμφωνα με τον οίκο, η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% φέτος. Η ανάπτυξη προβλέπεται να αυξηθεί στο 2% το 2024 αλλά να κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 1,4% την τριετία 2025-2027.

    Για τον πληθωρισμό προβλέπει ότι θα υποχωρήσει στο 3,9% φέτος και περαιτέρω στο 2,8% το 2024, ενώ υπογραμμίζει ότι η απόδοση των 10ετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχει μειωθεί στο 4,3% με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων (bund) να περιορίζεται στις 187 μονάδες βάσης έναντι 295 μονάδων βάσης το περασμένο φθινόπωρο.

    ***

    «Σφήνα» στην κυριαρχία του δυτικού μοντέλου. Ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, φαίνεται ότι ο πλανήτης επιστρέφει σε μια κατάσταση που ούτε οι πλέον απαισιόδοξοι «γκλομπαλίστας» θα μπορούσαν να φανταστούν, καθώς, την ώρα που η Δύση υποστηρίζει με κάθε τρόπο το Κίεβο στην προσπάθειά του να αποκρούσει τη ρωσική επιθετικότητα, Μόσχα και Πεκίνο μοιάζουν να αναθεωρούν προς το καλύτερο τις σχέσεις τους, συμπήγοντας έναν νέο «πόλο» ο οποίος έρχεται να μπει «σφήνα» στην κυριαρχία του δυτικού μοντέλου.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε πως η σινορωσική σχέση «σταθεροποιεί τη διεθνή κατάσταση», την ώρα που υπάρχουν πολλές φήμες για ένα κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία το οποίο υποτίθεται ότι θα δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα. «Οι διεθνείς σχέσεις είναι σήμερα περίπλοκες (…) Στο πλαίσιο αυτό, η συνεργασία (…) ανάμεσα στην Κίνα και τη Ρωσία έχει μεγάλη σημασία για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Ουάνγκ Γι.

    ***

    Η Μόσχα “παίζει” με τον «Σατανάς 2». Σε μια αποκάλυψη που κυριολεκτικά προκαλεί ανατριχίλα προχώρησαν χθες διεθνή ΜΜΕ σχετικά με το τι επιχείρησε να κάνει η Μόσχα, όσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρισκόταν στο Κίεβο.

    Συγκεκριμένα το CNN αποκάλυψε ότι η Ρωσία πραγματοποίησε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Sarmat (γνωστού ως «Σατανάς 2» στο ΝΑΤΟ), που φαίνεται να απέτυχε, τις ώρες που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν βρισκόταν στην Ουκρανία τη Δευτέρα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα.

    Η Ρωσία είχε ειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες εκ των προτέρων για την εκτόξευση μέσω των διαύλων επικοινωνίας των δύο χωρών, δήλωσε ένας αξιωματούχος. Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι η δοκιμή δεν εκτιμήθηκε ότι ενέχει κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί τη δοκιμή ως «ανωμαλία» ή κλιμάκωση.

    Σοκ για τους Ρώσους από το μέτωπο. Μία σοκαριστική φωτογραφία δημοσίευσε ο αρχηγός της Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν, που συνεχίζει την αντιπαράθεση με τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας. Η εικόνα είναι αποκρουστική. Πτώματα δεκάδων μαχητών είναι πεσμένα στο έδαφος της ανατολικής Ουκρανίας, στο Μπαχμούτ, καθώς οι ίδιοι σκοτώθηκαν επειδή δεν είχαν πυρομαχικά, όπως καταγγέλλει ο Πριγκόζιν.

    Ο ιδρυτής της Wagner κατηγόρησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ότι στερεί σκόπιμα πυρομαχικά από τους μαχητές του σε αυτό που αποκάλεσε προδοτική προσπάθεια να καταστραφεί η παραστρατιωτική οργάνωση.

    Το υπουργείο Άμυνας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ, ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι «εντελώς αναληθείς» και παραπονέθηκε -χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τον Πριγκόζιν- για προσπάθειες δημιουργίας διασπάσεων που λειτουργούσαν «αποκλειστικά προς όφελος του εχθρού».

    ***

    Η βοήθεια των δυτικών χωρών προς την Ουκρανία. Γενναιόδωρες (αναφορικά με το ΑΕΠ τους) στη βοήθεια που παρέχουν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, τόσο την ανθρωπιστική όσο και τη στρατιωτική, αποδεικνύονται οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ τους και η Ελλάδα, δείχνει η ανάλυση του βρετανικού Telegraph.

    Οι περισσότερες από τις χώρες στην ευρύτερη γειτονία της Ουκρανίας, από τη Σουηδία ως και την Ελλάδα, φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε δωρεές που κινούνται μεταξύ του 0,3% και του 1,3% του ΑΕΠ τους.

    Ο πίνακας της Telegraph με τις δωρεές στρατιωτικού υλικού (κόκκινο χρώμα) και την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια (ροζ) προς την Ουκρανία. Τα στοιχεία είναι ως τον Νοέμβριο του 2022 και αφορούν ποσοστά επί του ΑΕΠ για κάθε είδος βοήθειας. Η Ελλάδα συνεισέφερε περίπου στο 0,4% του ΑΕΠ της. Οι δωρεές από άλλες πλουσιότερες χώρες, όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Βρετανία, αλλά και οι ΗΠΑ, είναι μικρότερης έκτασης, σε σχέση με το ΑΕΠ τους.  Η Γαλλία απουσιάζει από το δείγμα λόγω των ελλιπών στοιχείων που έδωσε, αναφέρει ο Telegraph.
    ***

    Κορωναϊός: Σοβαρές βλάβες ένα χρόνο μετά. Πάνω από τους μισούς ασθενείς με μακρά Covid πάσχουν από βλάβες οργάνων ένα χρόνο μετά τα αρχικά συμπτώματα, υποδεικνύει νέα έρευνα. Ακόμη και όσοι δεν νόσησαν σοβαρά όταν διαγνώστηκαν με τον ιό αναφέρουν προβλήματα, με ακραία δυσκολία στην αναπνοή και νοητική δυσλειτουργία μεταξύ των επίμονων συμπτωμάτων. Στην έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Journal of the Royal Society of Medicine, συμμετείχαν 536 άτομα.

    Έξι μήνες μετά την αρχική διάγνωσή τους με κορωναϊό, οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία η οποία αποκάλυψε συνεχιζόμενα προβλήματα υγείας, με το 62% των συμμετεχόντων να υποφέρει από οργανική βλάβη. Ειδικότερα,, το 59% των ασθενών με  long Covid παρουσίαζε πρόβλημα σε ένα όργανο, ενώ το 29% σε περισσότερα  περισσότερα όργανα.

    ***

    Είναι και τεμπέληδες! Η ΕΡΤπαρουσίασε τα αποτελέσματα οκτώ εταιριών δημοσκοπήσεων τους δύο τελευταίους μήνες. Ο μέσος όρος των αποτελεσμάτων βγάζει διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ,  6,5%. Μια διαφορά που αυξομειούμενη διατηρείται εφτά χρόνια τώρα. Και αντί να προβληματιστούν τι και τις πταίει, και να προσπαθήσουν να το αλλάξουν για να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, καταγγέλλουν τις δημοσκοπικές εταιρίες.

    Ίσως δεν είναι μόνο η πανθομολούμενη εχθροπάθεια που τους εμποδίζει. Ίσως αυτή συνδέεται και με κάτι βαθύτερο. Την ανικανότητα και τεμπελιά. Η υψηλή ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει παρελθόν στον τομέα «εργασία». Αυτό κατεγράφη εκκωφαντικώς από τον Αλέκο Φλαμπουράρη όταν ρωτήθηκε γιατί δεν αξιοποίησε η κυβέρνησή τους το Πακέτο Γιούνκερ , απάντησε: Γιατί  ήθελε business plan… (Γιάννης Σιδέρης, Liberal.gr)

    Θήτα Ευγενικός

    Δευτέρα με Παρασκευή

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή