Ποιος, και γιατί, ανοίγει θέμα αλλαγής συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια; – Θολές απαντήσεις από την Κομισιόν

Βαλκάνια σύνορα

Με μια περίεργη δήλωση, που απορρίπτει ένα επίσης… περίεργο non paper, η Ευρωπαϊκή Ενωση ανοίγει νέα ερωτήματα για τα σενάρια αλλαγής συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερικ Μάμερ δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τάσσεται «απολύτως εναντίον» της οποιασδήποτε επαναχάραξης των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Το σενάριο διάλυσης της Βοσνίας και ένωσης Κοσόβου – Αλβανίας

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε σε απάντηση ερωτήματος για την γνωστή, όσο και θολής προέλευσης διπλωματική διακοίνωση που είχε σταλεί στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και είχε δημοσιευθεί σε ιστοσελίδα της Σλοβενίας, και η οποία  πρότεινε τη διάλυση της Βοσνίας και την ενοποίηση του Κοσόβου με την Αλβανία.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο, το οποίο είχε περιέλθει σε γνώση του Reuters και κυκλοφορούσε μεταξύ αξιωματούχων της ΕΕ, πρότεινε την ενσωμάτωση τμημάτων της Βοσνίας στη Σερβία και την Κροατία για «να βοηθηθεί η ένταξη της περιοχής στο ευρωπαϊκό μπλοκ».

Η σχετική συζήτηση θορύβησε τους Βόσνιους, οι οποίοι την θεώρησαν ως απειλή για την εδαφική ενότητα της χώρας τους, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά από τις εθνοτικές συγκρούσεις που οδήγησαν σε πόλεμο στην περιοχή.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα της διακοίνωσης, ενώ καμία χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει επισήμως την πατρότητά της.

Κομισιόν: Είμαστε ενάντια σε αλλαγές συνόρων

«Είμαστε απολύτως ενάντια σε οποιεσδήποτε αλλαγές συνόρων», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Έρικ Μάμερ. Ούτε εκείνος ωστόσο διευκρίνησε την προέλευση της δαικοίνωσης, αφήνοντας ανοιχτά νέα σενάρια.

Δύο ομόσπονδες δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, η Κροατία και η Σλοβενία έχουν ήδη ενταχθεί στην ΕΕ. Το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία, η Αλβανία και το Κόσοβο ευελπιστούν να ενταχθούν.

Η ΕΕ δηλώνει παγίως ότι πρέπει πρώτα να επιλύσουν τις γειτονικές τους διαφορές και να προωθήσουν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις πριν μπορέσουν να ενταχθούν. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες επιθυμούν να διατηρήσουν στενές σχέσεις με την περιοχή, όπου η Ρωσία και η Κίνα οικοδομούν επίσης την επιρροή τους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ξεχωριστές δηλώσεις σήμερα μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς στις Βρυξέλες, δήλωσε ότι η ΕΕ θέλει να «συνεχίσει να βλέπει θετικές εξελίξεις στο κράτος δικαίου» στη Σερβία στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή