Ποιους φόρους θέλει να μειώσει το υπουργείο Οικονομικών – Οι δαπάνες της πανδημίας φρέναραν τις ελαφρύνσεις – Τι σχεδιάζεται για ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, εισφορά αλληλεγγύης

Φόροι μείωση

Ανατροπές και δεύτερες σκέψεις σχετικά με τους φόρους (άμεση και έμμεση φορολογία) φέρνει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η συνεχιζόμενη πανδημία.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί για τον χρονικό ορίζοντα εξόδου από την πρωτοφανή, σε παγκόσμιο επίπεδο, κρίση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την υλοποίηση μειώσεων φόρου τόσο στα εισοδήματα όσο και στα ακίνητα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αντιλαμβάνεται ότι πρέπει κάποια στιγμή να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης, όπως είχαν περιγραφεί και στις προγραμματικές δηλώσεις για λιγότερους φόρους, αλλά από την άλλη πλευρά οι δαπάνες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας είναι τεράστιες και «στραγγαλίζουν» τον οποιοδήποτε δημοσιονομικό χώρο θα μπορούσαν να προσφέρουν άλλα μέτρα και ρυθμίσεις.

Η επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Για παράδειγμα η επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε συνολικά να φθάσει στο 30% σε σχέση με το τι ίσχυε τον Ιούλιο 2019, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, είναι σίγουρο ότι θα συνδυασθεί με τις νέες αντικειμενικές τιμές καθώς  και με ρυθμίσεις που θα αφορούν πανάκριβα οικόπεδα σε τουριστικές περιοχές, τα οποία σήμερα φορολογούνται ως αγροτεμάχια.

Εφόσον δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, με απλά ελληνικά εφόσον αυξηθούν σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου από τέτοιου είδους «χειρουργικές επεμβάσεις», τότε θα υλοποιηθεί και η δέσμευση για συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους και εφόσον κριθεί ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί φέτος θα παραπεμφθεί για 2022.

Οι 6 μειώσεις φόρων που βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση

Ταυτόχρονα τον επόμενο μήνα κατά τη διάρκεια της δέκατης αξιολόγησης το οικονομικό επιτελείο θα υποστηρίξει με θέρμη στους εκπροσώπους των θεσμών ότι το πρόγραμμα για τις λιγότερους φόρους που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση θα εφαρμοσθεί στο ακέραιο μέχρι το τέλος της τετραετίας. Ένα πρόγραμμα που διακόπηκε μετά τον Μάρτιο του 2020 όταν ενέσκηψε η πανδημία του κορονοϊού και οι τεράστιες επιπτώσεις της στην οικονομία.

Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείο είναι να συζητήσει με τους εκπροσώπους των θεσμών

  • την μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων στο 20% από 24%,
  • την μείωση των συντελεστών Φόρου Προστιθεμένης Αξίας σε μια σειρά αγαθά και υπηρεσίες μετά το 2023,
  • την ολική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα καθώς και τις συντάξεις,
  • την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε χρονικό ορίζοντα δύο ετών,
  • την νέα μείωση σε ασφαλιστικές εισφορές κατά 3% ώστε να μειωθεί περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος και
  • την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τον ΕΝΦΙΑ.

Είναι πιθανό ότι σε ορισμένους από αυτούς τους φόρους η μείωση θα είναι με άμεση ισχύ και θα αναληφθεί δέσμευση ότι οι σχετικές αποφάσεις θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό 2022 ενώ κάποιες άλλες θα ισχύσουν τα επόμενα χρόνια και εφόσον έχει αντιμετωπισθεί επιτυχώς η πανδημία και η οικονομία έχει επανέλθει στην κανονικότητα.

Καμία δημοσίευση για προβολή