Πολ Μόρα: Ο πανίσχυρος τραπεζίτης που έγινε υπ’ αριθμόν 1 καταζητούμενος της Interpol – Το χρονικό της «μεγαλύτερης φορολογικής απάτης στην ιστορία»

Πολ Μόρα Interpol

Ο κόσμος που κυκλοφορεί στα πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα ή τους σταθμούς του ηλεκτρικού σε ολόκληρη τη Γερμανία, έρχεται αντιμέτωπος με ένα παράξενο θέαμα: τη φωτογραφία με το πρόσωπο «γκρο πλαν» ενός καταζητούμενου άνδρα, εκεί που υπό κανονικές συνθήκες θα έβλεπαν πχ. διαφημίσεις για σοκολάτες ή site γνωριμιών.

Κοιτάζοντας κατευθείαν στον φωτογραφικό φακό με κενό βλέμμα, μαλλιά χτενισμένα προς τα πίσω και ανέκφραστο πρόσωπο, ο άνδρας αυτός είναι ο καταζητούμενος από την Ομοσπονδιακή αστυνομία τραπεζίτης, Πολ Μόρα. Ένας Νεοζηλανδός που εξελίχθηκε σε έναν από του πλέον ισχυρούς ραπεζίτες επενδύσεων της χώρας και που στα 53 του χρόνια συνδέθηκε με ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα φοροδιαφυγής στα χρονικά, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Η “μεγαλύτερη φορολογική απάτη στην ιστορία”

Πρόκειται για το σκάνδαλο το οποίο βασίστηκε σε μια περίπλοκη στρατηγική φορολόγησης μερισμάτων, γνωστή ως Cum-Ex, την οποία οι  γερμανοί νομοθέτες χαρακτηρίζουν ως τη μεγαλύτερη φορολογική απάτη στην ιστορία.

Το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε το 2017, αφορά ένα δίκτυο τραπεζών, traders μετοχών και δικηγόρων που απέκτησε δισεκατομμύρια  μέσω της ανταλλαγής μετοχών, με ή χωρίς μερίσματα, όταν πλησίαζε η περίοδος να χορηγηθούν μερίσματα στους μετόχους.

Ο σκοπός είναι, μέσω των συναλλαγών «cum-cum» και «cum-ex», αφενός οι τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα να αποκρύπτουν την ταυτότητα των «υψηλών» πελατών τους από τις φορολογικές αρχές και αφετέρου, να μπορούν όλες οι πλευρές να κερδίσουν την επιστροφή φόρων, οι οποίοι όμως είχαν καταβληθεί μόνο μία φορά.

Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια από έγγραφα που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο, οι γερμανικές αρχές γνώριζαν, από το 1992, ότι οι συναλλαγές αυτές ήταν προβληματικές, αλλά περιορίστηκαν στην αποδοχή ενός σχεδίου των ίδιων των γερμανικών τραπεζών για τη «μεταρρύθμισή» τους.

Στην λίστα με τους πλέον καταζητούμενους της Interpol

Ο Μόρα αυτόν τον μήνα μπήκε στη λίστα με τους πλέον καταζητούμενους της Interpol κι έτσι οι αρχές οδηγήθηκαν στην απόφαση να αναρτήσουν τη φωτογραφία του σε δημόσια μέρη, ζητώντας πληροφορίες για τον εντοπισμό του.

Η εικόνα αυτή ξυπνά μνήμες στη Γερμανία απόεντελώς διαφορετικές εποχές: Πριν από μερικές δεκαετίες η αστυνομία κολλούσε ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους δρόμους προκειμένου να εντοπίσει τους τρομοκράτες της ακροαριστερής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF) ή τους λεγόμενους «white collar» εγκληματίες (ανθρώπους αξιοσέβαστους και με υψηλό κοινωνικό status που διέπρατταν εγκλήματα μέσα από την εργασία τους).

Πρόσφατα, είχε κυκλοφορήσει η φωτογραφία του Γιαν Μάρσαλεκ, πρώην στελέχους της  Wirecard,  που εξαφανίστηκε όταν η εταιρεία πληρωμών «βάρεσε κανόνι» πέρσι.

Ο Μόρα βρίσκεται στην Νέα Ζηλανδία

Σε αντίθεση όμως με την περίπτωση του Μάρσαλεκ, η σημερινή κατοικία του Μόρα δεν αποτελεί τόσο μεγάλο μυστήριο.

Κατοικεί στη Νέα Ζηλανδία και πέρυσι δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν θα παραστεί στη δίκη του με την κατηγορία της φοροδιαφυγής, λόγω της… υγειονομικής ασφάλειας της Νέας Ζηλανδίας. Είπε, δηλαδή, ότι δεν προτίθεται να αφήσει την ασφάλεια των λίγων κρουσμάτων κορονοϊού της Νέας Ζηλανδίας για να επιστρέψει στη Γερμανία. Και πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί πως στην Γερμανία δεν θα είχε μια δίκαιη δίκη.

Η Γερμανία και η Νέα Ζηλανδία δεν έχουν διμερή συμφωνία έκδοσης. Ο δε συναγερμός που έχει σημάνει από την Interpol εμποδίζει τον Μόρα να ταξιδέψει οπουδήποτε αλλού, έξω από τα σύνορα της χώρας του.

Ο δικηγόρος του Μόρα υποστηρίζει ότι η δημόσια διαπόμπευση του πελάτη του είναι τελείως αχρείαστη, δεδομένου ότι ο πρωην τραπεζίτης ενημερώνει πλήρως τις γερμανικές αρχές για τις κινήσεις του και δεν είναι φυγάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή