«Πολεμική» ρητορική στην Τουρκία: Οι ΗΠΑ να αποδείξουν είναι φίλοι ή απλοί γνωστοί με την Άγκυρα

«Πολεμικό» κλίμα επικρατεί στην Τουρκία εν όψει της συνάντησης Ερντογάν-Μπάιντεν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, με τα τουρκικά ΜΜΕ να «ανεβάζουν στροφές» κατηγορώντας τις ΗΠΑ και τον νέο πρόεδρο της χώρας για… αντισυμμαχική συμπεριφορά.

Σε μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, η Daily Sabah εξαπολύει δριμεία επίθεση τόσο στον Μπάιντεν όσο και στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, σημειώνοντας ότι «παρατηρείται μια αμφιθυμία για τον ρόλο των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους, αλλά οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται για το τι σκοπεύει να κάνει ο Μπάιντεν και πώς σκοπεύει να το κάνει».

«Είμαστε φίλοι ή απλοί γνωστοί;»

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, φαίνεται ότι μόνο η Τουρκία ενδιαφέρεται για το τι θα μπορούσε να πει ο Μπάιντεν. «Ωστόσο, η ερώτηση της Τουρκίας είναι πιο γενική. Η Τουρκία θέλει να μάθει εάν οι δύο χώρες, ΗΠΑ και Τουρκία, είναι φίλοι ή απλοί γνωστοί; Ένας φίλος είναι κάποιος με τον οποίο μοιράζεστε μια ισχυρή σχέση, ενώ ένας γνωστός είναι ένα άτομο με το οποίο απλά συνευρίσκεσαι μαζί του όπως στο σχολείο, την εργασία, από το ΝΑΤΟ ή το κόμμα του φίλου σας κ.λπ. Μεταξύ των Δημοκρατικών του Κογκρέσου -που ο Biden ήταν εδώ και χρόνια- υπάρχει ένα ισχυρό αντι-τουρκικό συναίσθημα και πολλοί Τούρκοι είναι κατά των Αμερικανών», σημειώνεται στο άρθρο.

Καθαρή διαφοροποίηση για Κίνα και Ρωσία

Και συνεχίζει: «Αυτά τα έντονα συναισθήματα διχάζουν τις δύο πλευρές σε ορισμένα στρατηγικά ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν θέματα τακτικής όπου οι δύο χώρες μπορούν ακόμα να ευθυγραμμίσουν τις πολιτικές τους. Η βορειοανατολική Συρία, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα στη συνεργασία των δύο χωρών. Η αμερικανική πλευρά πρέπει να σταματήσει να επιμένει να διαχωρίζει τη Συρία και να δημιουργεί μια κουρδική αυτόνομη περιοχή που τελικά θα πέσει στα χέρια των τρομοκρατών του ΡΚΚ και θα γίνει ένας σημαντικός λόγος για έναν περιφερειακό πόλεμο».

«Κλάψα» για τις κυρώσεις

Παράλληλα, ισχυρίζεται ότι «οι ΗΠΑ και η Τουρκία ενδέχεται να αρχίσουν να σχεδιάζουν ένα στρατιωτικό σχέδιο για την εξάλειψη οποιασδήποτε οντότητας που παραπέμπει στο ISIS. Αυτό θα αποτρέψει τη σπατάλη εκατομμυρίων δολαρίων κατά την προσπάθεια δημιουργίας ενός τακτικού στρατού από τις επεκτάσεις του PKK για να κάνει τη δουλειά. Επιπλέον, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να τιμωρήσουν έναν σύμμαχο με κυρώσεις, εάν θέλει να αναπτύξει το δικό του σύστημα εναέριας άμυνας. Η Άγκυρα και ο στρατός των ΗΠΑ γνωρίζουν ότι η Τουρκία που αγοράζει το σύστημα S-400 από τη Ρωσία δεν προκαλεί τεχνικά ζήτημα ασφάλειας. Εάν η Τουρκία εξακολουθεί να είναι φίλος, τα αμερικανικά F-35 θα πρέπει να παραδοθούν αμέσως».

Γκρίνια για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Και, φυσικά, από το άρθρο δεν θα μπορούσε να λείπει αναφορά στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, αφού τονίζεται ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραδώσουν στην Τουρκία τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ το άρθρο καταλήγει τονίζοντας ότι «αν οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θεωρούν την Τουρκία φίλη, τότε θα πρέπει να αρχίσουν να προσπαθούν να διορθώσουν τη ζημιά που προκλήθηκε από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, παρά τις επίσημες αμερικανικές στρατιωτικές αναφορές που είχαν καταγραφεί εκείνη τη στιγμή που δείχνουν διαφορετικά. Εν ολίγοις, οι ΗΠΑ πρέπει να αρχίσουν να αποδεικνύουν ότι είμαστε ακόμα φίλοι».

Καμία δημοσίευση για προβολή