«Πόλεμος για τα τουρκικά F-16» στην Ουάσιγκτον: Πως κινείται η Άγκυρα, τι θέλει ο Λευκός Οίκος και τι απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται ότι βρίσκεται ο παρασκηνιακός «πόλεμος για τα F-16» με επίκεντρο τις αποκαλύψεις της Wall Street Journal σχετικά με τις επαφές της κυβέρνησης Μπάιντεν με μέλη του Κογκρέσου, ώστε το αίτημα για πώληση νέων μαχητικών και αναβάθμιση παλαιότερων να πάρει το «πράσινο φως» των Αμερικανών νομοθετών, πολλοί εκ των οποίων αντιδρούν στην προοπτική αυτή.

«Σφίγγα» το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο κίνησε την όλη διαδικασία με επιστολή του προς τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σε σχετική ερώτηση απάντησε λίγο «ήξεις αφήξεις», με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει στο Hellas Journal ότι «ως θέμα πολιτικής, δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα. Σας παραπέμπουμε στις τουρκικές αρχές για να μιλήσετε περαιτέρω για τα σχέδια αμυντικών προμηθειών τους».

«Διαβάζοντας» προθέσεις

Όπως ήδη έγραψε το economico.gr, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχείρησε να «διαβάσει» τις προθέσεις των αρμοδίων μελών του Κογκρέσου σχετικά με το ζήτημα της πώλησης των μαχητικών στην Τουρκία, αλλά και της αναβάθμισης παλαιότερων F-16. Κατά τα φαινόμενα, για την ώρα τουλάχιστον το κλίμα για την Άγκυρα μεταξύ των μελών του Κογκρέσου είναι αρνητικό, παρότι η κυβέρνηση μοιάζει να επιθυμεί να «κλείσει» η συμφωνία. Από την άλλη, η έως σήμερα συμπεριφορά της Άγκυρας, ιδίως για το ζήτημα των S-400 το οποίο θεωρείται κομβικής σημασίας, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια πιέσεων του Λευκού Οίκου στους νομοθέτες, δεδομένου ότι στην Τουρκία έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA.

Λομπίστες βάζει η Τουρκία

Από την πλευρά της, η Τουρκία, η οποία επιθυμεί διακαώς την επικύρωσης της συμφωνίας για πολλούς λόγους, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» έχει ξεκινήσει εκστρατεία με λομπίστες στην Ουάσινγκτον, χρησιμοποιώντας σαν «όχημα» μια γνωστή ισραηλινή εταιρεία, που ειδικεύεται σε αυτό το πεδίο. Εκπρόσωποι της εταιρείας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν ήδη έρθει σε επαφή με 150 μέλη του Κογκρέσου για να τα ενημερώσουν για τις θέσεις της Τουρκίας, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Άγκυρα στο ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντείνονται οι προσπάθειες από την τουρκική πλευρά για τη μεταστροφή του Κογκρέσου, πριν την άφιξη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ στις 18 Μαΐου.

Γιατί η Άγκυρα θέλει τη συμφωνία

Όπως προαναφέρθηκε, η Τουρκία έχει πολλούς λόγους να επιθυμεί να περάσει η συμφωνία για τα F-16 και οι κυριότεροι από αυτούς είναι οι εξής:

  • Κατά τα φαινόμενα η Άγκυρα μοιάζει να έχει παραιτηθεί από την προοπτική απόκτησης μαχητικών 5ης γενιάς F-35, οπότε χρειάζεται να αναβαθμίσει τα F-16 της Πολεμικής της Αεροπορίας και να αποκτήσει και νέα μαχητικά, προκειμένου να διατηρήσει το αξιόμαχό της στους αιθέρες, ιδίως μετά την απόκτηση από την Ελλάδα των γαλλικών omnirole μαχητικών Rafale.
  • Επίσης, η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει μια «κερκόπορτα» στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, λόγω της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, κυρώσεις που έχουν πάει πίσω πολλά προγράμματα του κλάδου και έχουν προκαλέσει προβλήματα προμηθειών και αδειών.
  • Σε τρίτο επίπεδο, η συμφωνία θα αποτελούσε μια έμπρακτη απόδειξη ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά και γενικότερα την επιρροή της Άγκυρας στην περιοχή και τον θετικό ρόλο που μπορεί να παίξει.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή