“Πόλεμος” για τον Έβρο: Στα χαρακώματα για τα fake news. Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί την “κατάληψη” ελληνικού εδάφους από τούρκους και ο Δένδιας ξεσπαθώνει

Την οργισμένη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν τα ξένα (κυρίως) δημοσιεύματα που εμφανίζουν την Τουρκία να έχει καταλάβει ελληνικό έδαφος στον Εβρο και κυρίως  η σπουδή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τα υιοθετήσει, ζητώντας μάλιστα εξηγήσεις απο την κυβέρνηση.

  • “Ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να μας ανακοινώσει ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη αυτής της ανεκδιήγητης ανακοίνωσης» αναφέρει σε γραπτή απάντησή του το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια τονίζει πως «η υποβολή ερωτήματος αν “αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της τουρκικής στρατοχωροφυλακής”, αποτελεί συκοφαντία και προσβολή προς τους ένστολους Έλληνες και τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας». Επισημαίνει περαιτέρω πως «είναι βεβαίως αυτονόητο, ότι ουδέποτε υποστήριξε κάτι τέτοιο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπως ψευδώς και με απίστευτο θράσος διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Καταληκτικά, το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια αναφέρει πως «επικίνδυνη είναι στην πραγματικότητα η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένει να επικαλείται fake news» και σημειώνει: «Ας μην παριστάνουν τους φύλακες του Έβρου αυτοί που κατά πλειοψηφία στο κόμμα τους δε διαπιστώνουν εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από τη γειτονική χώρα, ενώ ακόμη και στη σημερινή τους ανακοίνωση διαπιστώνουν ότι “στην άλλη πλευρά των συνόρων υπάρχουν μετανάστες” και όχι η Τουρκία!».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρονταν ότι «οι τελευταίες εξελίξεις στον Έβρο, οι παλινωδίες στις απαντήσεις της Κυβέρνησης και η σημερινή επιβεβαίωση από το ΥΠΕΞ ότι Τούρκοι στρατιώτες εισήλθαν σε ελληνικό έδαφος, δημιουργούν πολύ σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες σε σχέση με το μείζον αυτό ζήτημα».

Καλούσε, δε, την «κυβέρνηση  να απαντήσει χωρίς περιστροφές αν αποχώρησαν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από ελληνικό έδαφος τη στιγμή που σε αυτό προσήλθαν δυνάμεις της Τουρκικής στρατοχωροφυλακής. “Αν αυτό συνέβη, προκειμένου μάλιστα, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ κ Δένδιας, «να μη δημιουργηθεί ένταση στη περιοχή», αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια που απαιτεί εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη.

Η παραπάνω σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογαν αναζητεί τρόπους εξαγωγής της εσωτερικής έντασης που επικρατεί στην Τουρκία, λόγω της σφοδρής οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μετά και την πανδημία του κοροναϊού,  προκαλώντας εγρήγορση και προβλημαιτσμό στην Αθήνα.

Μάλιστα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το σκηνικό θυμίζει την προ της πανδημίας εποχή, όταν η Αγκυρα, σε καθημερινή βάση, επιχειρούσε να στήσει σκηνικό έντασης τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Εβρο.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζουν με αμείωτη ένταση τη δημιουργία διεθνών συμμαχιών, οι οποίες στοχεύουν στην περαιτέρω απομόνωση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, ωστόσο δείχνει αποφασισμένος να κλιμακώσει την ένταση.