Πόλεμος κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα. “Αδιάβαστους” και “επιπόλαιους” χαρακτηρίζει το Μαξίμου τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του

Οι ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί “μείωσης μισθών κατά 20%”, είναι “ανυπόστατοι” αναφέρουν κυβερνητικές πηγές με τους τόνους τα τελευταία 24ωρα να ανεβαίνουν και να διαμορφώνουν προ κορωνοϊού κλίμα.

Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Η κριτική ότι δήθεν με αυτή την πολιτική μειώνονται οι μισθοί κατά 20%, όπως προβάλλει από χθες η αντιπολίτευση, είναι επιπόλαια. Ανεύθυνη. Και ψεύτικη», είπε ο εκπρόσωπος, συμπληρώνοντας πως «δεν υφίσταται σύγκριση με κάποιον αριθμό εκεί που θα έμπαινε “λουκέτο”. Αλλά μόνο με το μηδέν. Με την ανεργία. Και την ανασφάλεια». Πράγματι, αυτό είναι και το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα, που θέτει σε διαφορετικές βάσεις το ζήτημα της ύφεσης και της ανεργίας από όπου το θέτει η Κουμουνδούρου.

  • «24 δισ. υπάρχουν ….μόνον στην φαντασία του κυρίου Μητσοτάκη» υποστηρίζει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή του, επιχειρεί μια καταγραφή των μέτρων που τα βγάζει 6,4 δισ. ως προς το δημοσιονομικό κόστος μέχρι τα μέσα Μαΐου ή 8,5 δισ. συνολικά μαζί με τις προχθεσινές εξαγγελίες. «Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 14 δισ. δημοσιονομικά μέτρα, η κυβέρνηση μιλάει για ανύπαρκτα λεφτόδεντρα. Όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα 24 δισ., είναι συνεπής και μετρημένος πολιτικός», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει πως «Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός έλεγε 0+0=14. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πήγε ένα βήμα παρακάτω: 14+0=24».

Το υπουργείο Οικονομικών απάντησε με πίνακα, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ «να είχε προηγουμένως διαβάσει τις Εκθέσεις τις οποίες επικαλείται. Στην Έκθεση των Ευρωπαϊκών θεσμών (Enhanced Surveillance Report – May 2020), στη σελίδα 42, τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιηθεί σε 19,667 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με αυτόν τον πίνακα  (αναρτήθηκε με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την Ελληνική οικονομία ) που περιλαμβάνει μόνο τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μέχρι πριν τρεις εβδομάδες και όχι όσα ανακοινώθηκαν μέσα στον Μάιο, όπως οι μειώσεις ΦΠΑ ή φόρων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων κλπ. το ποσόν των παρεμβάσεων φτάνει τα 20 δισ.

  • Στο Μαξίμου λένε πως βασικός στόχος δεν είναι η επιδότηση της ανεργίας, αλλά η ενίσχυση της εργασίας. Εκεί στοχεύει και το μεγαλύτερο μέρος των 24 δισ. που θα πέσουν σταδιακά στην αγορά: να υπάρξει όσο το δυνατόν μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας και μάλιστα δίχως μειώσεις μισθών.

Κατά τα λοιπά, όπως προαναφέρθηκε, στην κυβέρνηση κοιτούν μπροστά και στο νέο τοπίο όπως αυτό διαμορφώνεται όσο το υγειονομικό κομμάτι του κορωνοϊού βαίνει ομαλά. Είναι σαφές πως το τοπίο μετά τον κορωνοϊό θα είναι εντελώς διαφορετικό.

Το βασικό δίλημμα που θέτει το Μέγαρο Μαξίμου είναι: «Θα ακολουθήσουμε τον δρόμο που οδηγεί στα “λουκέτα” και στην ανεργία ή τον άλλο δρόμο, που στηρίζει την εργασία;» Ο σχεδιασμός είναι ξεκάθαρος. Στηρίζεται η εργασία με κάθε τρόπο, ώστε η «γέφυρα», που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, να κρατήσει όρθιο τον κόσμο της εργασίας μέχρι να φθάσουμε στην «όχθη» της ανάπτυξης.