«Πόλεμος» κυβέρνησης- ΣΥΡΙΖΑ για την κλοπή πολεμικού υλικού από τη ναυτική βάση στη Λέρο. Οι φόβοι του ΥΕΘΑ

Πολιτική «φωτιά» έχει ανάψει μετά την κλοπή βαρέος οπλισμού από την υπηρεσία Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου, με την κυβέρνηση να υπονοεί σαφέστατα ότι το περιστατικό συνέβη επί των κυβερνητικών ημερών του ΣΥΡΙΖΑ και την αξιωματική αντιπολίτευση να διαψεύδει με ένταση την καταγγελία.

Η υπόθεση θεωρείται εξαιρετικά σοβαρή και εύλογα προκαλεί ανησυχία και εγρήγορση στο στρατιωτικό, δικαστικό και αστυνομικό προσωπικό της χώρας που συμμετέχει στις έρευνες, καθώς τα υλικά της συγκεκριμένης αποθήκης προορίζονταν για ειδική μονάδα των ΕΔ και ήταν αποθηκευμένα σε ειδικό χώρο των αποθηκών, οι οποίες έχουν συναγερμό και κάμερες και αποτελούν βαρύ και εξειδικευμένο οπλισμό που μένει να αποδειχθεί από ποιούς,  αν και πως πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.

Oι απαντήσεις στα φλέγοντα ερωτήματα που εγείρονται αναζητώνται σύμφωνα με πληροφορίες σε περίπου 10 πρόσωπα που είχαν πρόσβαση στην αποθήκη πυρομαχικών την τελευταία διετία. Για την αναζήτηση πιθανών κινήτρων οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής και οι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού που έχουν αναλάβει την έρευνα χρησιμοποιούν μεθόδους που θυμίζουν το αμερικανικό… CSI φιλοτεχνώντας το προφίλ αυτών των 10 προσώπων αλλά και αναζητώντας πιθανά κίνητρα, λάθη ή παραλείψεις που ενδεχομένως διευκόλυναν την κλοπή του στρατιωτικού υλικού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επανέλαβε όσα είχε πει ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλος και συγκεκριμένα ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις η αφαίρεσή του έγινε από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι το καλοκαίρι.

  • «Όσοι κάνουν σπέκουλα τούς επισημαίνω ότι η απώλεια υλικού έγινε σε παρελθόντα χρόνο. Αρχές Σεπτεμβρίου έγινε η παράδοση-παραλαβή και βρέθηκε η απώλεια. Η προηγούμενη καταγραφή πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο έτος. Άρα από τον Ιανουάριο του 2019 μέχρι το καλοκαίρι φαίνεται ότι υπάρχουν ενδείξεις για απώλεια υλικού», είπε συγκεκριμένα κ. Πέτσας.

Μάλιστα όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «φαίνεται ότι δεν έγινε μία φορά», κάνοντας λόγο για ευρήματα που δείχνουν σταδιακή αφαίρεση.

Η απώλεια υλικού “εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου”

Είχαν προηγηθεί χθες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας ο οποίος είχε κάνει λόγο για σοβαρές ενδείξεις ότι αυτή (σσ η απώλεια υλικού) εκτείνεται σε ικανό βάθος χρόνου. «Καθίσταται προφανές ότι το ζήτημα δεν προέκυψε χθες, αλλά διαπιστώθηκε χθες”, είχε πει χαρακτηριστικά αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μπορεί να έγινε επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Στα λεγόμενα του κ. Παναγιωτόπουλου αντέδρασε άμεσα ο τομεάρχης Εθνικής Αμυνας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θοδωρής Δρίτσας, ο οποίος χαρακτήρισε «αυθαίρετες” τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας «Με έκπληξη, όμως, διαβάσαμε χθες το βράδυ, τη γραπτή δήλωση του αρμόδιου Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, με βάση την οποία ο κ. Υπουργός επικαλούμενος κάποιες “πρώτες ενδείξεις”, σπεύδει αυθαιρέτως και αναρμοδίως να γνωμοδοτήσει, αναφορικά με το χρόνο της απώλειας, χωρίς να περιμένει ως οφείλει, την ολοκλήρωση της διεξαγόμενης έρευνας» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Δρίτσας.

Τι δήλωσε ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης 

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη στο News 24/7 σύμφωνα με τον οποίο οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες που φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές.

«Στην περίπτωση της Λέρου δεν ξέρω τι ακριβώς έχει γίνει. Εκείνο όμως που πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι οι επιθεωρήσεις στις αποθήκες όπου φυλάσσονται οπλικά συστήματα είναι καθημερινές. Οι αποθήκες ελέγχονται κάθε μέρα όπως και το περιεχόμενό τους. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να γίνει απογραφή. Απογραφές γίνονται όταν αλλάζουν καθήκοντα οι αξιωματικοί – αποθηκάριοι» είπε ο πρώην ΥΕΘΑ.

Ο κ. Αποστολάκης σχολιάζοντας πηγές του Πενταγώνου οι οποίες ανέφεραν ότι η τελευταία απογραφή στην συγκεκριμένη αποθήκη της Λέρου είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2018, απάντησε: «Ναι, έγινε γιατί τότε παραδόθηκαν στον επόμενο αξιωματικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν ελέγχονται καθημερινά. Οι καταστάσεις πρέπει να είναι σύμφωνες μεταξύ τους και πάμε στην επόμενη μέρα, ούτως ώστε αν κλαπεί κάτι ή αν προκύψει κάποιο άλλο θέμα τότε να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες».

Τις παραιτήσεις των εμπλεκομένων στην υπόθεση της κλοπής οπλικού υλικού στη Λέρο, ζήτησε από τη Βουλή, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.