Πόλεμος στην Ουκρανία: «Άχρηστα» τα F-16 για το Κίεβο, λένε οι ειδικοί, πώς εξηγούν την εκτίμησή τους

Τουρκία - F-16

Όπως είναι γνωστό, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπου σταθεί και όπου βρεθεί στη Δύση, ζητά μαχητικά αεροσκάφη, προκειμένου να ενισχύσει τα σχέδια του Κιέβου για μια αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται σε κατεχόμενα εδάφη της χώρας.

Πλειστάκις ο Ζελένσκι έχει ζητήσει την αποστολή μαχητικών κυρίως τύπου F-16, ωστόσο, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι Ουκρανοί πιλότοι έχουν μεταβεί στις ΗΠΑ για να εκπαιδευτούν στο συγκεκριμένο είδος αεροσκάφους, εντούτοις, τόσο ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, όσο και άλλοι Δυτικοί ηγέτες έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να αποστείλλουν δυτικά μαχητικά στην Ουκρανία.

Πρακτικά προβλήματα

Ο βασικός λόγος της άρνησης είναι ότι εκτιμάται πως η Μόσχα θα θεωρήσει μια τέτοια κίνηση ως άμεση παρέμβαση του ΝΑΤΟ στον πόλεμο στην Ουκρανία -ήδη έχει απειλήσει ότι θα απαντήσει αναλόγως. Ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλα, πιο πρακτικά προβλήματα που αποτρέπουν τη Δύση από το να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, παρά τις πιέσεις Ζελένσκι.

Σύμφωνα με έμπειρο πιλότο, ο οποίος μίλησε στο Insider, τα αεροσκάφη αυτού του τύπου, δηλαδή μαχητικά 4ης γενιάς, όπως τα F-16 ή τα ρωσικά MiG-29 που έστειλαν στην Ουκρανία η Πολωνία και η Σλοβακία, θα έχουν πολύ μικρές πιθανότητες επιβίωσης -αν όχι επίδρασης στο πεδίο της μάχης- απέναντι στα ρωσικά συστήματα αεράμυνας, κάτι που έχει ήδη γίνει αντιληπτό έναντι ουκρανικών drones.

«Καμία ελπίδα σε συνθήκες μάχης»

Ο πιλότος αυτός είπε ότι πλέον η Ρωσία έχει κάνει άλματα στον τομέα της αεράμυνας, με συστήματα όπως τα S-300, S-400 και S-500, τα οποία πλέον «ξεγελούν» τα συστήματα στόχευσης των μαχητικών 4ης γενιάς και εν συνεχεία έχουν τεράστιες πιθανότητες να τα καταρρίψουν, πριν αυτά κατορθώσουν να βρεθούν σε σημείο βολής, ώστε να απελευθερώσουν βόμβες.

«Τα αεροσκάφη αυτά δεν έχουν πλέον καμία ελπίδα σε συνθήκες μάχης», υποστήριξε ο βετεράνος πιλότος, εξηγώνοντας ότι ο ίδιος, όταν πετούσε με F-16 τις προηγούμενες δεκαετίες, είχε ακόμα δυνατότητες να ολοκληρώσει την αποστολή του, κάτι που πλέον, λόγω της εξέλιξης των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων δεν υφίσταται και δεν πρόκειται να δώσει πλεονέκτημα στην Ουκρανία.

Λογιστικά ζητήματα

Επιπλέον, ο βετεράνος πιλότος επισήμανε ότι, ακόμα κι αν η Δύση στείλει μαχητικά στην Ουκρανία, θα πρέπει να λυθούν πολύ σοβαρά λογιστικά προβλήματα, όπως η δημιουργία εγκαταστάσεων, η συντήρηση, η σταθερή προμήθεια ανταλλακτικών και εξαρτημάτων, προκειμένου τα F-16 να μπορούν να διατηρούνται σε μάχιμη κατάσταση μετά από την κάθε αποστολή που θα εκτελούν.

Τέλος, εξήγησε ότι η ρωσική Πολεμική Αεροπορία -η παρουσία της οποίας στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι μάλλον περιορισμένη- είναι σε καλύτερη θέση, καθώς διαθέτει περισσότερα και πιο εξελιγμένα αεροσκάφη, καθώς και οργανωμένο σύστημα συντήρησης και γραμμή εφοδιασμού με ανταλλακτικά και όπλα, προσθέτοντας ότι η χορήγηση F-16 δεν θα άλλαζε σημαντικά τα δεδομένα αυτά.

Καμία δημοσίευση για προβολή