Πόλεμος στην Ουκρανία: Αμετανόητος ο Λαβρόφ, συνέκρινε τις ΗΠΑ με τον… Χίτλερ και απείλησε Σουηδία και Φινλανδία

Λαβρόφ

Το 1990 ο Αμερικανός δικηγόρος Μάικ Γκόντγουιν είχε διατυπώσει τον αφορισμό/νόμο ότι όσο μεγαλώνει μια συζήτηση σε ένα διαδικτυακό φόρουμ, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα αναφοράς στον Χίτλερ και τους ναζί. Ο νόμος του Γκόντγουιν, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν περιορίζεται στις διαδικτυακές συζητήσεις.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι βρίσκει εφαρμογή και στον τρόπο με τον οποίο η Ρωσία συνεχίζει να αντιμετωπίζει την «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία, καθώς κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου του Ρώσου ΥΠΕΞ, ο Σεργκέι Λαβρόφ συνέκρινε τις κινήσεις των ΗΠΑ με εκείνες του Χίτλερ, απείλησε επί της ουσίας Σουηδία και Φινλανδία εφόσον ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και φυσικά την εισβολή στην Ουκρανία σε αυτό που ο ίδιος ανέγνωσε ως «υβριδικό πόλεμο» της Ουάσινγκτον εναντίον της χώρας του.

Πυρά κατά ΝΑΤΟ

Ειδικότερα, ο Λαβρόφ κάλεσε το ΝΑΤΟ να απομακρύνει «τις στρατιωτικές του υποδομές» από την Ουκρανία και άλλες χώρες κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η κρίση στην Ουκρανία ξεκίνησε πολύ προτού η Ρωσία στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να εισβάλουν στη χώρα πέρυσι τον Φεβρουάριο, καθώς – όπως είπε ο Λαβρόφ – οι ΗΠΑ προετοίμαζαν το έδαφος για τη σύγκρουση στην Ουκρανία στο πλαίσιο του υβριδικού, όπως τον χαρακτήρισε, πολέμου τους εναντίον της Μόσχας.

Σύγκριση με Χίτλερ και Ναπολέοντά

Επίσης ο Λαβρόφ συνέκρινε τις πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ με αυτές του Αδόλφου Χίτλερ και του Ναπολέοντα, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον έχει καθυποτάξει την Ευρώπη προκειμένου να εξαπολύσει πόλεμο εναντίον της Μόσχας. Ο Ρώσος υπουργός δήλωσε ότι ο Χίτλερ και ο Ναπολέων είχαν προσπαθήσει στο παρελθόν να χρησιμοποιήσουν την ίδια τακτική εναντίον της Ρωσίας. «Οι ΗΠΑ, μέσω της Ουκρανίας, διεξάγουν έναν πόλεμο εναντίον της χώρας μας με τον ίδιο σκοπό: την τελική λύση του ρωσικού ζητήματος», ισχυρίστηκε ο Λαβρόφ.

Απειλές κατά Σουηδίας-Φινλανδίας

«Όπως ο Χίτλερ ήθελε την “τελική λύση” του εβραϊκού ζητήματος, τώρα, αν διαβάσετε τους Δυτικούς πολιτικούς (…) λένε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία πρέπει να υποστεί μια στρατηγική ήττα», πρόσθεσε. Επίσης, ο Ρώσος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα λάβει «στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα» εφόσον ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Σουηδία και η Φινλανδία. «Πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας και αν γίνει, τότε θα λάβουμε τα κατάλληλα στρατιωτικά και τεχνικά μέτρα στη δική μας πλευρά των συνόρων», δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δεν έχουμε δει σοβαρή πρόταση»

Τέλος, επισήμανε ότι η Μόσχα ακόμη δεν έχει δει καμία σοβαρή πρόταση για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι οι ιδέες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για το θέμα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Είπε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει για τη σύγκρουση με τις δυτικές χώρες και «να απαντήσει σε τυχόν σοβαρές προτάσεις. Δεν έχουμε δει ακόμη καμία σοβαρή πρόταση». Ωστόσο σημείωσε ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα πρέπει να απαντούν στις ευρύτερες ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια.

Στόλτενμπεργκ: Περισσότερα όπλα

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται «σημαντική αύξηση» των όπλων που διαθέτει, σε μια κομβική περίοδο του πολέμου, υποστηρίζοντας ότι η στήριξη αυτή είναι ο μοναδικός δρόμος για μια ειρηνική λύση, μέσω διαπραγματεύσεων, με τη Ρωσία. Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, τεθωρακισμένα αλλά και πυρομαχικά και ανταλλακτικά ώστε να διασφαλίσει πως τα οπλικά συστήματα που της παραδίδονται θα συνεχίσουν να λειτουργούν.

«Ο πρόεδρος (σ.σ. της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι ετοιμάζεται για ειρήνη και επομένως πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει στο πεδίο της μάχης. Είναι μια κομβική στιγμή του πολέμου και χρειάζεται να αυξηθεί σημαντικά η στήριξη προς την Ουκρανία», είπε ο Στόλτενμπεργκ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία. «Εάν θέλουμε μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων αύριο, πρέπει να παράσχουμε περισσότερα όπλα σήμερα», πρόσθεσε.

Καμία δημοσίευση για προβολή