Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή, τι αγχώνει την Ουάσινγκτον

Πόλεμος στην Ουκρανία

Την ανησυχία της Ουάσινγκτον ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία, που στις 24 Φεβρουαρίου θα κλείσει ένα χρόνο, μπαίνει σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή και ότι υφίσταται πραγματικός κίνδυνος σχετικά με τη ροή βοήθειας (κυρίως στρατιωτικής) προς το Κίεβο αποτυπώνει δημοσίευμα της Washington Post.

Σύμφωνα με το εκτενέστατο ρεπορτάζ, παρά τις υποσχέσεις να στηρίξουν την Ουκρανία «όσο χρειαστεί», αξιωματούχοι του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αναφέρουν ότι τα πρόσφατα πακέτα βοήθειας από το Κογκρέσο και τους συμμάχους της Αμερικής αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία του Κιέβου να αλλάξει αποφασιστικά την πορεία του πολέμου. Πολλοί συντηρητικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων που πέρασε στον έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων, έχουν δηλώσει ότι θα περιορίσουν την υποστήριξη, και η μακροπρόθεσμη διάθεση της Ευρώπης για χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας παραμένει ασαφής.

Αξιωματούχοι σημείωσαν την ισχυρή διακομματική υποστήριξη που έχει συνοδεύσει κάθε πακέτο για την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι το Κογκρέσο έδωσε στον Λευκό Οίκο περισσότερα από όσα ζήτησε, αλλά αναγνώρισαν ότι αυτό συνέβη υπό την ηγεσία της Βουλής και της Γερουσίας των Δημοκρατικών. «Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τους εντυπώσουμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τα πάντα για πάντα», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, αναφερόμενος στην Ουκρανία.

Τι σημαίνει το «όσο χρειαστεί»

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει ευαίσθητα διπλωματικά θέματα, πρόσθεσε ότι είναι «πολύ ισχυρή εντύπωση» της κυβέρνησης ότι θα είναι δύσκολο να συνεχίσει να λαμβάνει το ίδιο επίπεδο ασφάλειας και οικονομικής βοήθειας από το Κογκρέσο. «Το “όσο χρειαστεί” αφορά το μέγεθος της σύγκρουσης», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Δεν αφορά το ποσό της βοήθειας».

Έτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να ζητά τόση χρηματοδότηση όση πιστεύει ότι χρειάζεται η Ουκρανία -όπως έκανε καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου- αλλά ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι το Κογκρέσο θα εγκρίνει αυτά τα αιτήματα. Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η κρίσιμη καμπή θα έρθει την άνοιξη, όταν η Ρωσία αναμένεται να εξαπολύσει επίθεση και η Ουκρανία αντεπίθεση για να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεργάζεται με το Κογκρέσο για την έγκριση άλλων 10 δισ. δολαρίων άμεσης δημοσιονομικής βοήθειας προς το Κίεβο και αναμένεται να ανακοινώσει άλλο ένα μεγάλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας την επόμενη εβδομάδα και την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στο Κρεμλίνο περίπου την ίδια περίοδο. Ωστόσο, ο κρίσιμος χαρακτήρας των επόμενων μηνών έχει ήδη μεταφερθεί στο Κίεβο με καθόλου διακριτικές εκφράσεις από κορυφαίους αξιωματούχους του Μπάιντεν.

Μακρύς πόλεμος

Ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς ταξίδεψε στη χώρα, όπου ενημέρωσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τις προσδοκίες του σχετικά με το τι σχεδιάζει στρατιωτικά η Ρωσία τους επόμενους μήνες και τόνισε τον επείγοντα χαρακτήρα της στιγμής. Ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν και οι βοηθοί του επιθυμούν να αποφύγουν κάθε ένδειξη μείωσης της αποφασιστικότητας των δυτικών συμμάχων ενόψει της επετείου της 24ης Φεβρουαρίου, ελπίζοντας να δώσουν σήμα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αλλά ορισμένοι αναλυτές προειδοποίησαν ότι ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία είναι πιθανό να κατακτήσουν ένα αποφασιστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στο ορατό μέλλον. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι όλες οι ενδείξεις μιλούν για μακρύ πόλεμο και ότι αυτή η εξέλιξη μάλλον έρχεται σε αντίθεση με αυτό που πολλοί άνθρωποι ελπίζουν, ότι δηλαδή η Δύση προσπαθεί πραγματικά να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει στρατιωτικά.

Ενώπιον αυτών των δεδομένων, η Ουάσινγκτον αντιλαμβάνεται ότι όσο περνά ο καιρός, τόσο πιο δύσκολο θα γίνεται να πειστούν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη για την αποστολή προηγμένων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν χρειάστηκε να κάνει… χειρουργική διπλωματία για να πείσει τη Γερμανία να δώσει άρματα μάχης βαρέως τύπου στην Ουκρανία, ενώ η αποστολή μαχητικών από τη Δύση φαντάζει απλώς αδύνατη, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Διαφωνίες ως προς τους στόχους

Επίσης, καταγράφονται και δυσκολίες συνεννόησης μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Κιέβου. Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ουκρανία έχει δαπανήσει σημαντικούς πόρους και στρατεύματα για την υπεράσπιση του Μπαχμούτ στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς. Αμερικανοί στρατιωτικοί αναλυτές και σχεδιαστές έχουν υποστηρίξει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να υπερασπιστεί ταυτόχρονα το Μπαχμούτ και να εξαπολύσει μια εαρινή αντεπίθεση για την ανακατάληψη μιας περιοχής που η Ουάσινγκτον θεωρεί πιο κρίσιμη.

Ο Ζελένσκι, ωστόσο, αποδίδει συμβολική σημασία στο Μπαχμούτ, δήλωσαν δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, και πιστεύει ότι θα ήταν πλήγμα για το ηθικό της Ουκρανίας να χάσει την πόλη. Επίσης, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών θεωρούν ότι ο στόχος για ανακατάληψη της βαριά οχυρωμένης χερσονήσου της Κριμαίας είναι πέρα από τις δυνατότητες του στρατού της Ουκρανίας αυτή τη στιγμή, με την εκτίμηση αυτή να έχει επαναληφθεί σε πολλές επιτροπές στο Καπιτώλιο τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτή η ασυμφωνία μεταξύ στόχων και δυνατοτήτων έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Ευρώπη ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, επιβαρύνοντας υπερβολικά τη Δύση καθώς παλεύει με άλλες προκλήσεις, όπως ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και οι ασταθείς τιμές της ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι συνεργάτες του Μπάιντεν τονίζουν ότι ο βέλτιστος τρόπος δράσης είναι να βοηθήσουν την Ουκρανία να ανακαταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα εδάφη τους επόμενους μήνες, προτού καθίσει με τη Ρωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή