Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί οι ΗΠΑ και η Γερμανία διστάζουν να στείλουν σύγχρονα τανκς στο Κίεβο

Γιατί οι ΗΠΑ και η Γερμανία διστάζουν να στείλουν σύγχρονα τανκς στο Κίεβο

Πριν από μερικές ημέρες το economico.gr έγραψε ότι στο πλαίσιο της βοήθειας προς την Ουκρανία, οι ΗΠΑ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να στείλουν και σύγχρονα τανκς τύπου Abrams, προκειμένου να ενισχυθεί η αντεπίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα ανατολικά και νότια της χώρας.

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες κατά καιρούς εμφανίζονται στα διεθνή ΜΜΕ πληροφορίες ότι η Γερμανία -είτε η ίδια είτε μέσω άλλης χώρας- εξετάζει την πιθανότητα να εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης τύπου Leopard στην Ουκρανία.

Δισταγμοί

Το ενδιαφέρον είναι ότι, παρότι οι πληροφορίες αυτές προέρχονται γενικώς από αξιόπιστες πηγές που έχουν γνώση των σεναρίων, Ουάσινγκτον και Βερολίνο μοιάζουν να διστάζουν να στείλουν στην Ουκρανία σύγχρονα άρματα μάχης, τα οποία θα μπορούσαν αλλάξουν τον ρου της σύγκρουσης με τη Ρωσία.

Αντιθέτως, η Γερμανία συμφώνησε με την Ελλάδα να της παραδώσει τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Marder, προκειμένου η χώρα μας να στείλει στο Κίεβο παλιότερα ανατολικογερμανικά οχήματα τύπου BMP-1.

Η στάση αυτή των ΗΠΑ και της Γερμανίας μοιάζει να έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου ότι θα κάνουν το παν ώστε η Ουκρανία να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή και ουσιαστικά να κερδίσει τον πόλεμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και η αποστολή σύγχρονων τανκς στην Ουκρανία αποτελεί ένα λογιστικό, στρατιωτικό και διπλωματικό πρόβλημα χωρίς εύκολη λύση.

Δει, δη, χρόνου

Κατ’ αρχάς τα σύγχρονα αμερικανικά τανκς απαιτούν μακροχρόνια εκπαίδευση, υποστήριξη και συντήρηση, ενώ ο στόχος είναι οι Ουκρανοί να λαμβάνουν οπλικά συστήματα που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν κυριολεκτικά «εδώ και τώρα».

Από την άλλη, Ουάσινγκτον και Βερολίνο δεν επιθυμούν να αναλάβουν τον κίνδυνο να πέσει στα χέρια των Ρώσων ευαίσθητη τεχνολογία, έστω κι αν τα τανκς που θα σταλούν είναι παλιότερης γενιάς και λιγότερο εξελιγμένα.

Επίσης, η Γερμανία δεν θα ήθελε, την ίδια στιγμή που επενδύει 100 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της, να τις αδυνατίσει (όπως και το ΝΑΤΟ), παραδίδοντας άρματα μάχης στην Ουκρανία.

O πολιτικός σκεπτικισμός

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αποκλείεται να εγκρίνει την αποστολή σύγχρονων αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, αν πρώτα δεν προχωρήσει σε αντίστοιχη κίνηση η Ουάσινγκτον και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.

Ταυτόχρονα, πιο ανοιχτά η Γερμανία, πιο συγκαλυμένα οι ΗΠΑ, δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι μια τέτοια κίνηση θα οδηγούσε τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, να προχωρήσει σε κλιμάκωση των επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Από την άλλη, το Κίεβο πιέζει τη Δύση για προμήθειες σύγχρονων οπλικών συστημάτων, καθώς είναι πιο εύχρηστα, πιο ακριβή και πιο ανθεκτικά από αυτά που προέρχονται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, τα οποία, μάλιστα, σταδιακά τελειώνουν.

Η πρόταση για… swap

Μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η Γερμανία να στείλει Leopard στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ να τα αντικαταστήσουν με Abrams, ωστόσο, το Βερολίνο στην παρούσα φάση δηλώνει άγνοια για μια τέτοια πρόταση.

Επίσης, η ενσωμάτωση των Abrams στον γερμανικό στρατό, ο οποίος χρησιμοποιεί αποκλειστικά τα Leopard χαρακτηρίστηκε από ειδικούς ως «λογιστικός εφιάλτης», οπότε μάλλον η ιδέα «καίγεται» πριν καν συζητηθεί σοβαρά.

Επίσης, η πιθανότητα η Ισπανία, η Πολωνία ή η Ελλάδα να στείλουν Leopard στην Ουκρανία είναι πολύ μακρινή, ακόμα κι αν η Γερμανία ενέκρινε την αποστολή τους και, σίγουρα, ο αριθμός τους θα ήταν πολύ μικρός για να κάνουν τη διαφορά.

Καμία δημοσίευση για προβολή