Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αποτυχία του Πούτιν να έχει μια “αστραπιαία νίκη”… τρομάζει τη Δύση. Ποιό είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αποτυχία του Πούτιν να έχει μια

Το ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν πηγαίνει καλά για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι γνωστό εδώ και εβδομάδες. Ωστόσο, η αποτυχία του αρχικού σχεδίου του Κρεμλίνου σχετικά με την «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία, προκαλεί διάφορες ανησυχίες στις χώρες της Δύσης, οι οποίες και παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή της κινήσεις της Μόσχας.

Επέκταση του πολέμου

Σύμφωνα με διπλωματικούς και στρατιωτικούς αναλυτές, ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην παρούσα φάση είναι ο πόλεμος να επεκταθεί και σε άλλες χώρες που έχουν συμμαχίσει με την Ουκρανία, παρέχοντάς της βοήθεια και όπλα για να αντισταθεί στη ρωσική εισβολή. Αν και οι ΗΠΑ δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν πως ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει χτυπήματα σε χώρες εκτός Ουκρανίας (σχεδόν όλες όσες συνορεύουν με τη Ρωσία είναι μέλη του ΝΑΤΟ με όλα όσα σηματοδοτεί αυτό), οι αναλυτές φοβούνται ότι η Μόσχα, ειδικά αν τα πράγματα δεν πάνε καλά στο Ντονμπάς, δεν θα διστάσει να κινηθεί επιθετικά προς άλλες χώρες.

Η επιθετικότητα αυτή μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους: είτε με διακοπή παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, με την πρόφαση ότι οι χώρες αυτές δεν πληρώνουν σε ρούβλια (ήδη αυτό συνέβη σε Πολωνία και Βουλγαρία), είτε με μαζικές κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες ψηφιακές υποδομές των χωρών που θα μπουν στο στόχαστρο της Μόσχας, είτε ακόμα και με χτυπήματα σε γειτονικές χώρες. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Μολδαβία ανησυχεί ότι έχει μπει στο στόχαστρο της Ρωσίας, η οποία μοιάζει να επιδιώξει να «απορροφήσει» την Υπερδνειστερία, αποκλείοντας και από τα νοτιοδυτικά την Ουκρανία.

Ο φόβος των πυρηνικών

Σε δεύτερο επίπεδο, η ανησυχία της Δύσης είναι ότι ο Πούτιν, αν αισθανθεί ότι χάνει στην Ουκρανία, ακόμα και τώρα που έχει περιορίσει τις ρωσικές επιχειρήσεις στα ανατολικά και νότια της χώρας, μπορεί να καταφύγει είτε σε τακτική «καμένης γης», καταστρέφοντας πόλεις, υποδομές, γη, και καταφεύγοντας σε θηριωδίες κατά αμάχων, είτε ακόμα και να προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής, όπως, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα (είναι σχετικά μικρής ισχύος) για να χτυπήσει κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία είναι σχετικά μικρό, ωστόσο, κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να το αποκλείσει οριστικά, τόσο λόγω της εξαιρετικά σκληρής ρητορικής του Πούτιν, όσο και λόγω του ότι το Κρεμλίνο δείχνει αποφασισμένο να πετύχει έστω και ένα μέρος των στόχων της «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι το Κίεβο έχει ήδη κατηγορήσει τη Μόσχα ότι έχει χρησιμοποιήσει θερμοβαρικές βόμβες, οι οποίες, αν και θεωρούνται «συμβατικά» όπλα, παρά ταύτα εντάσσονται στα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο πολιτικός κίνδυνος

Σε ένα τρίτο επίπεδο, ωστόσο, αυτό που ανησυχεί τη Δύση είναι οι συνέπειες που θα έχει για την παγκόσμια οικονομία και ειρήνη μια παρατεταμένη σύρραξη στην Ουκρανία. Ήδη, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι ο πόλεμος δεν πρόκειται να λήξει σύντομα, ενώ κάποιες πιο απαισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για διάρκεια χρόνων, με όλα όσα συνεπάγεται αυτό για την παγκόσμια οικονομία -η οποία ήδη δοκιμάζεται από τον πόλεμο και τις διαρκώς αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια-, αλλά και για την πολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Ο φόβος είναι ότι μια παρατεταμένη πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία θα δημιουργήσει «κόπωση» στους πολίτες, οι οποίοι ήδη δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση που προκαλεί η ενέργεια και δυσφορία για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Δύσης στο Κίεβο, με χρήματα για ανθρωπιστική βοήθεια και όπλα. Παράλληλα, υπάρχει η ανησυχία ότι λαϊκιστικές φωνές κυρίως από τα δεξιά του πολιτικού φάσματος ενδέχεται να αρχίσουν να πιέζουν για λήξη του πολέμου ή απόσυρση της συμμετοχής των χωρών τους σε αυτόν.

«Καμπανάκια» στις ΗΠΑ

Ήδη στις ΗΠΑ αρθρογράφοι επισημαίνουν ότι η Ουάσινγκτον θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τρία πράγματα:

  • μέχρι πού είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Ουκρανία
  • ποιοι είναι οι στόχοι των ΗΠΑ από τη συμμετοχή τους στον πόλεμο και
  • ποιο είναι το όριο του ρίσκου που αναλαμβάνει.

Υπενθυμίζουν, δε, ότι η όπως-όπως αποχώρηση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν και η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία έπληξε δραματικά το κύρος των ΗΠΑ και του Τζο Μπάιντεν, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και διεθνώς. Και σημειώνουν ότι σημαντικές χώρες-σύμμαχοι, όπως η Τουρκία και η Ινδία, αρνούνται να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή ή να επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα, ενώ χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία δυσκολεύονται πολύ να κυρήξουν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο -για το φυσικό αέριο ούτε λόγος.

Στο πλαίσιο αυτό, η δήλωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, ότι στόχος της Ουάσινγκτον είναι να αδυνατίσουν τόσο πολύ οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ώστε μια εισβολή σε άλλη χώρα να γίνει εξαιρετικά δύσκολη, μπορεί μεν να αποτελεί την έκφραση ενός πολιτικού στόχου, ωστόσο, ουσιαστικά προαναγγέλει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αργήσει πολύ να τελειώσει. Επίσης, σηματοδοτεί και αλλαγή ρητορικής από τη δήλωση Μπάιντεν που μιλούσε για ανατροπή του Πούτιν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή