Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ ετοιμάζεται για «καταιγίδα» κυρώσεων σε Ρωσία, Κίνα και στο βάθος… Τουρκία

Με νέο κύκλο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αλλά και επέκταση του εύρους τους και σε άλλες χώρες, ετοιμάζεται να απαντήσει η ΕΕ στην συνεχιζόμενη ειδική επιχείρηση της Μόσχας στην Ουκρανία, αν και οι πληροφορίες του Politico αναφέρουν ότι εκφράζονται επιφυλάξεις εντός της Ένωσης.

Συγκεκριμένα, νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία θα επιβληθούν αυτήν την εβδομάδα από την ΕΕ, ωστόσο, αυτός ο γύρος κυρώσεων – ο 11ος κατά σειρά – θα στρέφεται και κατά χωρών που φαίνεται να βοηθούν τη Ρωσία να αποφεύγει τα υφιστάμενα μέτρα. Το Politico, επικαλούμενο τέσσερις διπλωμάτες της ΕΕ και δύο ανώτερους αξιωματούχους, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν έτσι να αναπτύξουν μια πιο ζωηρή εξωτερική πολιτική.

Μη ικανοποιητικά αποτελέσματα

Ετσι, η Ένωση αντί να πλήττει απλώς περισσότερα ρωσικά προϊόντα ή ολιγάρχες, θα προσπαθήσει να κυνηγήσει χώρες, που συνεχίζουν να παρέχουν στο καθεστώς Πούτιν εισόδημα και εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας από την Ευρώπη. Σύμφωνα με το Politico, πρόκειται για μια «εκρηκτική» πρόταση που, αν ευρωπαϊκές χώρες δεν την εμποδίσουν, θα οδηγήσει την τακτική της Ένωσης σε νέο επίπεδο και θα πληγούν χώρες από το Καζακστάν έως την Τουρκία και την Κίνα.

Το Politico επισημαίνει ότι μετά από ένα χρόνο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν μη ικανοποιητικά αποτελέσματα. «Όσοι είναι πρόθυμοι να βγάλουν κέρδος, ανεξάρτητα από τις νομικές ή ηθικές συνθήκες, είναι ευφυείς στις τακτικές και τις μεθόδους τους», δήλωνε τον Μάρτιο στο Politico ο Ντέιβιντ Ο’σάλιβαν, υπεύθυνος για την επιβολή κυρώσεων. Οποιαδήποτε πρόταση για τη βελτίωση της επιβολής των κυρώσεων «είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη», δήλωσε o ίδιος προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν «περιορισμούς».

Νέο νομικό πλαίσιο

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν γνωστοποίησε την Παρασκευή την πρότασή της σχετικά με το 11ο πακέτο και το νέο καθεστώς κυρώσεων, που θα πλήττει τα κράτη που βοηθούν στην παράκαμψη των μέτρων. Σε αυτό, η Ε.Ε. προτείνει την επιβολή κυρώσεων σε ορισμένες κινεζικές και ιρανικές εταιρείες, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους. Ωστόσο, η νέα προσέγγιση φέρνει και νέα νομική βάση για την επιβολή κυρώσεων σε άλλες χώρες. Αποτελείται από δύο παραρτήματα, ένα που θα απαριθμεί χώρες και ένα που θα απαριθμεί προϊόντα. «Αυτοί οι δύο κατάλογοι είναι άδειοι» μέχρι στιγμής, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο Politico.

Eπιπλέον, η πρόταση δεν είναι εξίσου σκληρή με τις κυρώσεις των ΗΠΑ -οι οποίες μπορούν να συγκεντρώσουν όλη τη δύναμη της οικονομικής επιρροής της Αμερικής για να αναγκάσουν οποιαδήποτε εταιρεία σε όλο τον κόσμο να συμμορφωθεί με ένα οικονομικό εμπάργκο-, αλλά είναι ένα πρώτο βήμα για να ενισχύσουν τη διπλωματική πίεση των Βρυξελλών σε χώρες όπως το Καζακστάν και η Αρμενία, οι οποίες σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ έχουν κάνει ελάχιστα για να μειώσουν τη ροή αγαθών προς τη Ρωσία.

Επιφυλάξεις και ανησυχίες

Η πρόταση προβλέπει επίσης τη διασφάλιση ότι τα κράτη – μέλη διατηρούν τον τελευταίο λόγο για οποιαδήποτε πραγματική απόφαση επιβολής κυρώσεων σε μια τρίτη χώρα, με τις Βρυξέλλες να διαμηνύουν ότι θα κυνηγήσουν τους παραβάτες των κυρώσεων, ακόμη και αν η απειλή αυτή δεν θα είναι αρκετή για να κάνει τις χώρες να συνεργαστούν. Ορισμένες χώρες προειδοποίησαν ωστόσο την Κομισιόν πως «θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε μια απειλή πριν την διατυπώσουμε», δήλωσε ένας διπλωμάτης.

Ένας άλλος εκτίμησε ότι έρχονται μεγάλης διαρκειας συζητήσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., προειδοποιώντας ότι δεν αναμένεται συμφωνία αυτή την εβδομάδα ή ακόμα και την επόμενη. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία φαίνεται να έχει ενδοιασμούς σε αυτό το νέο μοντέλο κυρώσεων που θα επηρεάσει και την Τουρκία. Διπλωμάτες είπαν ότι η Γερμανία ανησυχεί ιδιαίτερα για την προοπτική επιβολής κυρώσεων στην Κίνα, ενώ άλλες πηγές επισήμαναν ότι μια ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για περισσότερες χώρες της ΕΕ ήταν ο φόβος τους ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία, βασικό εμπορικό εταίρο και σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Καμία δημοσίευση για προβολή