Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ΕΕ εξετάσει «έξυπνες κυρώσεις» κατά της Ρωσίας, προσπαθώντας να «κάνει τρίπλα» για εμπάργκο στο πετρέλαιο

Η ΕΕ ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επιβολή «έξυπνων κυρώσεων» στο πετρέλαιο που εισάγει από τη Ρωσία, σύμφωνα με δηλώσεις του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα The Times.

«Έξυπνες κυρώσεις»

«Εργαζόμαστε πάνω στο έκτο πακέτο κυρώσεων κι ένα από τα ζητήματα που εξετάζουμε είναι να επιβάλλουμε εμπάργκο κάποιας μορφής στο (ρωσικό) πετρέλαιο. Όταν θα προχωρήσουμε στην επιβολή των κυρώσεων, πρέπει να το κάνουμε κατά τρόπο που θα μεγιστοποιεί την πίεση στη Ρωσία ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιεί τις παράπλευρες απώλειες στη δική μας πλευρά», είπε ο Β. Ντομπρόβσκις στη βρετανική εφημερίδα.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε πως οι λεπτομέρειες για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στο ρωσικό αργό δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί οριστικά, όμως αναμένεται να συμπεριλάβουν τη σταδιακή μείωση της εξάρτησης των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό πετρέλαιο ή την επιβολή δασμών πέραν ενός συγκεκριμένου ορίου τιμών. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Ευρώπης. Η ΕΕ εισήγαγε το 26% του αργού που κατανάλωσε το 2020 από τη χώρα αυτή.

Απαίτηση για εμπάργκο

Ορισμένα από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, ανάμεσά τους η Πολωνία και η Λιθουανία, απαιτούν να επιβληθεί «εδώ και τώρα» εμπάργκο στο πετρέλαιο και στο αέριο της Ρωσίας. Όμως άλλα κράτη μέλη, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Ουγγαρία, εναντιώνονται στην επιβολή εμπάργκο άμεσα. Οι εξαγωγές πετρελαίου και υποπροϊόντων του αντιπροσώπευαν πάνω από το ένα τρίτο των προσόδων της Μόσχας από τις εξαγωγές πέρυσι.

Επί του παρόντος, η Ευρώπη δαπανά κατά υπολογισμούς του ινστιτούτου μελετών Bruegel

  • περίπου 450 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα για την αγορά αργού και διυλισμένων προϊόντων από τη Ρωσία,
  • περίπου 400 εκατ. δολάρια την ημέρα για ρωσικό αέριο, και
  • περί τα 25 εκατ. δολάρια την ημέρα για άνθρακα, στον οποίο ήδη επιβλήθηκε εμπάργκο.

Ο κίνδυνος ύφεσης και τα ρούβλια

Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της ΕΕ που έχουν ξεκαθαρίσει ότι, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, διαφωνούν με το ενδεχόμενο επιβολής εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, υπογραμμίζουν ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ενεργειακό «κενό» και θα έπληττε τις οικονομίες τους, οδηγώντας τις ακόμα και σε ύφεση. Επίσης, οι ΗΠΑ που έχουν επιβάλλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν παραδεχθεί ότι κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει από την πλευρά της ΕΕ.

Ωστόσο, η Ουκρανία πιέζει την ΕΕ να σταματήσει τις εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία, λέγοντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο χρηματοδοτεί τον πόλεμο του Πούτιν. Επίσης, ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με την απαίτηση της Μόσχας πλέον οι πληρωμές για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο που εξάγει να γίνονται με ρούβλια. Για την ώρα, η Γερμανία έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως και άλλες χώρες με υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ωστόσο, άλλες χώρες μοιάζουν πιο πρόθυμες να συμβιβαστούν με τις απαιτήσεις της Μόσχας.

Καμία δημοσίευση για προβολή