Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Γερμανία «κρατά κλειστά χαρτιά» για την αποστολή Leopard στο Κίεβο. Τι ανησυχεί τον Σολτς

Η Γερμανία «κρατά κλειστά χαρτιά» για την αποστολή Leopard στο Κίεβο

Μπορεί η Γερμανία -μετά από ένα διάστημα παλλινδρόμησης- να συμφώνησε να στείλει θωρακισμένα οχήματα μάχης Marder στην Ουκρανία, ωστόσο, το Βερολίνο εμφανίζεται και πάλι εξαιρετικά διστακτικό στο να δεσμευτεί να στείλει βαριά άρματα μάχης τύπου Leopard για την ενίσχυση της άμυνας του Κιέβου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά την παρέμβασή του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, όταν  ρωτήθηκε ευθέως εάν θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2, όπως ζητά η Ουκρανία. «Δεν στηρίζουμε την Ουκρανία μόνο με οικονομικά μέσα και με ανθρωπιστική βοήθεια αλλά επίσης και με πολλά όπλα», απάντησε χωρίς καν να προφέρει τη φράση «άρμα μάχης», δύο ημέρες πριν από την κρίσιμη σύνοδο των δυτικών χωρών που θα διεξαχθεί στην αμερικανική βάση του Ραμστάιν με θέμα την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία.

«Θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί»

Εντούτοις, ο Σολτς υπενθύμισε όμως ότι η χώρα του στηρίζει την Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής εισβολής, εφοδιάζοντάς την με διάφορα όπλα, όπως με εκτοξευτήρες ρουκετών, με θωρακισμένα οχήματα τύπου Marder και με το αντιπυραυλικό σύστημα Iris-T. «Θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί» σε συνεργασία με τους συμμάχους του Βερολίνου, διαβεβαίωσε, επαναλαμβάνοντας και πάλι ότι θέλει να αποφευχθεί κάθε άμεση σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και της Βρετανίας ζήτησαν από τον Σολτς να εγκρίνει σύντομα την παράδοση των αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία. Οι ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία έχουν στείλει στο Κίεβο περισσότερα από 300 εκσυγχρονισμένα σοβιετικά άρματα, όμως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει να ζητά πιο σύγχρονα άρματα, δυτικής κατασκευής.

Καθώς η Ουκρανία προσπαθεί να σπάσει τις ρωσικές άμυνες στην περιοχή του Ντονμπάς, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα στείλει στο Κίεβο 14 τανκς τύπου Challenger 2, αυξάνοντας τις πιέσεις προς το Βερολίνο να υπαναχωρήσει και να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία, ενώ και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, φαίνεται ότι αναφέρθηκε στο θέμα σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Όλαφ Σολτς.

Οι δισταγμοί του Βερολίνου

Οι δισταγμοί του Βερολίνου αποτυπώνονται στη θέση που ο Σολτς έχει εκφράσει αρκετές φορές ως σήμερα: ότι αν η Γερμανία στείλει βαριά τανκς στην Ουκρανία, μπορεί να θεωρηθεί ότι βοηθά στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών και να επισύρει την οργή και τα αντίποινα της Μόσχας, όχι μόνο σε βάρος της Γερμανίας ή των δυτικών συμμάχων, αλλά κυρίως σε βάρος της Ουκρανίας, η οποία ήδη υποφέρει πολύ από τα ρωσικά χτυπήματα με πυραύλους και drones σε πολιτικούς στόχους (δίκτυα ρεύματος, νερού, κλπ).

Ένας δεύτερος λόγος, ωστόσο, είναι πολύ πιο πρακτικός: μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, τα τανκς είχαν θεωρηθεί ως ένα ακριβό, δύσχρηστο και επί της ουσίας ξεπερασμένο οπλικό σύστημα. Έτσι, ο αριθμός τους στις δυτικές χώρες είχε μειωθεί σημαντικά και όσα είναι διατηρηθεί αποθηκευμένα, είχαν αφεθεί στη μοίρα τους. Οι γερμανικές βιομηχανίες έχουν προειδοποιήσει ότι η επαναφορά των Leopard σε μάχιμη κατάσταση θα χρειαστεί σχεδόν ένα χρόνο, μεγάλο διάστημα για τις ανάγκες της Ουκρανίας.

Στην ουσία, ωστόσο, η Γερμανία έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα προς όλους όσοι την πιέζουν να στείλει Leopard στην Ουκρανία: θα πρέπει η πρώτη κίνηση να γίνει από τις ΗΠΑ. Εν ολίγοις, θα πρέπει η Ουάσινγκτον να πάρει την απόφαση να στείλει βαρέος τύπου θωρακισμένα οχήματα στο Κίεβο, προκειμένου το Βερολίνο να εγκρίνει τη διαδικασία προετοιμασίας των Leopard ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πεδίο της μάχης στο Ντονμπάς. Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ δεν έχουν δείξει ότι σκοπεύουν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή