Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική επίθεση οδηγεί την Ευρώπη σε κοινές… αγορές όπλων, 15 χώρες στήνουν κοινή αντιπυραυλική ασπίδα

Άλλη μια παρενέργεια που έχει για τη Μόσχα η εισβολή στην Ουκρανία -εκτός από τις κυρώσεις, την απομόνωση και την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας με σύγχρονα οπλικά συστήματα- είναι ότι έκανε την Ευρώπη να προχωρήσει, όχι μόνο σε αύξηση των αμυντικών δαπανών, αλλά και σε… συνασπισμό δυνάμεων για κοινά εξοπλιστικά προγράμματα.

Αντιπυραυλική ασπίδα

Έτσι, σύμφωνα με το Bloomberg, μετά από πρωτοβουλία της Γερμανίας, συνολικά 15 χώρες της Ευρώπης, δηλαδή το… 50% του ΝΑΤΟ, συνυπέγραψαν επιστολή ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που εμπνεύστηκε η Γερμανία για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας που θα ενίσχυε την προστασία σε μεγάλο μέρος της ηπείρου και θα απέκρουε αποτελεσματικά πιθανές πυραυλικές απειλές, όπως αυτές που χρησιμοποιεί η Ρωσία κατά της Ουκρανίας το τελευταίο διάστημα.

Το σύστημα θα είναι πολλαπλής διαστρωμάτωσης για την αναχαίτιση διαφόρων ειδών πυραύλων από διαφορετικά ύψη, συνδέοντας πιθανώς ισραηλινά συστήματα αεράμυνας Arrow 3 αμερικανικά Patriot και γερμανικά Iris-T, και θα αναπτυχθεί πλήρως μέσω του ΝΑΤΟ. Η Γερμανία είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να αγοράσει το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας τύπου Arrow 3 που κατασκευάζεται από κοινού από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, για να αυξήσει τις δυνατότητες αεράμυνας έναντι σύγχρονων εναέριων απειλών, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών πυραύλων τύπου Iskander που έχουν βάση το Καλίνινγκραντ.

Διαλειτουργικότητα και καλύτερη τιμή

Οι χώρες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Βρετανία, η Ολλανδία, τα κράτη της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, το Βέλγιο, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ρουμανία, «θέλουν να συνδράμουν από κοινού σε αυτήν την προσπάθεια για να καλύψουν τα κενά στην αεράμυνα», δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Το θέμα είναι να είσαι διαλειτουργικός, να μπορείς να θέτεις τιμές, να μπορεούμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, άρα είναι μια κατάσταση win-win για τις χώρες που είναι μέρος του», πρόσθεσε Κριστίν Λάμπρεχτ, επισημαίνοντας τους αυξημένους κινδύνους για την ασφάλεια στην Ευρώπη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις σχετικές απειλές του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. «Τώρα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Είναι σημαντικό αυτά τα κενά (σ.σ. στην άμυνά μας) να κλείσουν γιατί βλέπουμε όλοι σε τι εποχές ζούμε, είναι επικίνδυνοι και δύσκολοι καιροί», συμπλήρωσε η Γερμανίδα υπουργός.

«Είμαστε ανοιχτοί σε όλους»

Τόνισε, ακόμη, πως και άλλες χώρες ενδέχεται να ενταχθούν τελικά στο σχέδιο, το οποίο βρίσκεται ακόμη στα αρχικά του στάδια. Για να υλοποιηθεί, θα πρέπει να ξεπεραστούν τα σημεία συμφόρησης στην παραγωγή και οι καθυστερήσεις παράδοσης σε πολλές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα. «Είμαστε ανοιχτοί σε όλους και γνωρίζουμε ότι πολλές χώρες ενδιαφέρονται», είπε η Λάμπρεχτ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι η πρόταση για την αντιπυραυλική ασπίδα ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, σε ομιλία του στην Πράγα τον Αύγουστο, όταν είπε ότι η χώρα θα επενδύσει σημαντικά στην αεράμυνα της τα επόμενα χρόνια, καθώς η ήπειρος είχε «πολλά να κάνει». Ο Σολτς υπογράμμισε ότι ένα τέτοιο ολοκληρωμένο σύστημα θα ήταν πιο αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό από ό,τι αν κάθε έθνος κατασκεύαζε τα δικά του πολύπλοκα συστήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή