Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Σολτς ανάβει το “πράσινο φως” για τα Leopard, καθώς οι ΗΠΑ αποφασίζουν να στείλουν τανκς Abrams στο Κίεβο

Abrams - Ουκρανία

Σε «κίνηση ματ» όσον αφορά στην αποστολή αρμάτων μάχης βαρέως τύπου στην Ουκρανία προχώρησαν οι ΗΠΑ, ουσιαστικά πετώντας το μπαλάκι στη Γερμανία, η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει εκφράσει αντιρρήσεις για μια τέτοια κίνηση, προκαλώντας προβληματισμό στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η Ουάσινγκτον εμφανίζεται να κάνει στροφή 180 μοιρών και αναμένεται, ακόμα και εντός της εβδομάδας, να ανακοινώσει το «πράσινο φως» για την αποστολή αμερικανικών αρμάτων μάχης M1 Abrams στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, η ανακοίνωση θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης με τη Γερμανία με βάση την οποία το Βερολίνο θα συμφωνήσει να στείλει μικρότερο αριθμό των δικών του αρμάτων Leopard 2 αλλά και να εγκρίνει την επανεξαγωγή τους από την Πολωνία και άλλες χώρες προς την Ουκρανία.

Το περιοδικό Der Spiegel υποστήριξε ότι ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς άναψε το «πράσινο φως» για την παράδοση στην Ουκρανία τουλάχιστον μιας ίλης αρμάτων μάχης Leopard 2 A6, επιτρέποντας παράλληλα και σε άλλες χώρες που διαθέτουν τα συγκεκριμένα άρματα μάχης, (όπως π.χ. η Πολωνία) να κάνουν το ίδιο, και προσθέτοντας ότι και άλλοι σύμμαχοι σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα χνάρια της Γερμανίας και να ενισχύσουν με άρματα μάχης τον ουκρανικό στρατό.

Ο κίνδυνος ρήγματος

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστούν είπαν ότι δεν γνωρίζουν αν έχει ληφθεί μια οριστική απόφαση για την αποστολή των Abrams στην Ουκρανία, μια ενέργεια που θα ενθάρρυνε τη Γερμανία να πράξει το ίδιο. Το Πεντάγωνο δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν αυτές τις πληροφορίες, ωστόσο εκτιμάται ότι μια τέτοια απόφαση θα διευθετούσε τη διαφωνία που απειλούσε με ρήξη τη δυτική συμμαχία, έντεκα μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Ενδεικτικές ακριβώς αυτής της διαφαινόμενης ρήξης ήταν οι δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, που κάλεσε για ενότητα μεταξύ των δυτικών συμμάχων εν μέσω της συζήτησης για τις παραδόσεις γερμανικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Όπως είναι γνωστό, διά του νέου υπουργού Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, το Βερολίνο είχε διαμηνύσει κατά τη συνάντηση του Ραμστάιν, ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την αποστολή τανκς στην Ουκρανία, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Οι επιφυλάξεις

Η γερμανική κυβέρνηση – η οποία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για τη στάση που τηρεί από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία – επικέντρωνε τις επιφυλάξεις της για την αποστολή Leopard στον Κίεβο σε τρία σημεία:

  • το Βερολίνο θεωρεί ότι η αποστολή δυτικών τανκς στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε κλιμάκωση τον πόλεμο και θα διαρρήξει πλήρως κάθε σχέση με τη Ρωσία.
  • επίσης, θεωρεί ότι θα πρέπει πρώτα οι ΗΠΑ να δεσμευτούν για την αποστολή βαρέων αρμάτων στην Ουκρανία, για να επανεξετάσει τη στάση της.
  • τρίτον, εκτιμά ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος, ώστε τα εφεδρικά Leopard που διαθέτει να καταστούν «μάχιμα».

Ωστόσο, αν οι πληροφορίες για «πράσινο φως» από την Ουάσινγκτον για αποστολή Abrams στην Ουκρανία αποδειχθούν ακριβείς, τότε το Βερολίνο θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς ένα από τα βασικά επιχειρήματά του θα εκλείψει και θα αυξηθούν οι πιέσεις από χώρες όπως η Πολωνία, να τους επιτραπεί να στείλούν τα Leopard που διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις τους στο Κίεβο. Πολλώ δε μάλλον αν οι ΗΠΑ έχουν εγκρίνει την αποστολή των περίφημων Abrams, ενώ ήδη η Βρετανία έχει δηλώσει ότι θα στείλει τουλάχιστον 14 τανκς τύπου Challenger 2 στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα της αποστολής Leopard στην Ουκρανία προκαλεί πολιτικές αναταράξεις και στο εσωτερικό της κυβέρνησης της Γερμανίας, καθώς Πράσινοι και Φιλελεύθεροι τάσσονται υπέρ της άμεσης ικανοποίησης του αιτήματος του Κιέβου, ενώ αντίστοιχη στάση τηρεί και το κόμμα της μείζοντας αντιπολίτευσης, η Χριστιανική Ένωσης (CDU/CSU).

 

Καμία δημοσίευση για προβολή