Πόλεμος στην Ουκρανία: Λεκτικά «παιχνίδια» Πούτιν, δηλώνει έτοιμος για συμφωνίες, αλλά «δεν είναι απλό»

Ο Πούτιν «αρχίζει πόλεμο» και με τους ολιγάρχες του

«Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνίες»: με αυτή τη δήλωσή του από το Κιργιστάν ο Ρώσος πρόεδρος αναζωπύρωσε τη συζήτηση για διπλωματική λύση της κρίσης που έχει προκληθεί από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Παρότι τις προηγούμενες ημέρες ο Βλαντίμιρ Πούτιν ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει πολιτικές υποδομές στην Ουκρανία, εν τούτοις φάνηκε διατεθειμένος να συζητήση διπλωματικά για το τέλος του πολέμου, αν και επί της ουσίας επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι δεν υπάρχει επιστροφή στο status quo ante, λέγοντας ότι «η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος δεν θα είναι απλή, θα πάρει χρόνο. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να αποδεχθούν τα γεγονότα».

Αιχμές κατά Γαλλίας-Γερμανίας

Παράλληλα, εξέφρασε… παράπονα για τη στάση της Γαλλίας και της Γερμανίας που, ενώ το 2014 είχαν μεσολαβήσει για την υλοποίηση των συμφωνιών του Μινκσ, όπως είπε ο Πούτιν, σήμερα «πρόδωσαν» τη Ρωσία και ενισχύουν με όπλα την Ουκρανία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται εξαπολύσει προληπτικό πυρηνικό πλήγμα, σε αντίθεση με ΗΠΑ, αλλά τόνισε ότι τα ρωσικά υπερηχητικά όπλα θα διασφαλίσουν ότι η Ρωσία θα μπορεί να απαντήσει σθεναρά αν δεχτεί ποτέ επίθεση.

«Ανοησία» το πλαφόν στο πετρέλαιο

Όσον αφορά στο πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που έθεσαν για το ρωσικό πετρέλαιο πολλές χώρες – και η Ευρώπη – ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «ανόητη» κίνηση, προβλέποντας ότι οι τιμές της ενέργειας θα «εκτιναχθούν στα ύψη» για όσους επέβαλαν το πλαφόν. Επίσης επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να πουλήσει πετρέλαιο σε όσους ευθυγραμμίζονται με το πλαφόν και εκτίμησε ότι η χώρα του δεν θα χάσει από το μέτρο, λέγοντας ότι τα οικονομικά της κυβέρνησης θα αντέξουν «μια χαρά».

Αισιοδοξία για την οικονομία

Στο ίδιο μοτίβο, ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε από το βήμα του Ανώτατου Ευρασιατικού Οικονομικού Συμβουλίου (SEEC) ότι ο πληθωρισμός στη Ρωσία αναμένεται να φθάσει το 12,2% το 2022 και ο ετήσιος ρυθμός μπορεί να πέσει κάτω από το 5% το πρώτο τρίμηνο του 2023, προσθέτοντας ότι «η μείωση (σ.σ. του ρωσικού ΑΕΠ) θα είναι 2,9% φέτος, του χρόνου αναμένουμε 0,9% και στη συνέχεια θα κινηθούμε σε θετική τάση», στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τις αντοχές της ρωσικής οικονομίας, παρά τις δυτικές κυρώσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή