Πόλεμος στην Ουκρανία: Με… κρατικοποιήσεις πολυεθνικών απαντά η Ρωσία στην αποχώρηση επιχειρήσεων λόγω κυρώσεων

Μια μάλλον ριζοσπαστική αντίδραση/αντίμετρο φαίνεται ότι υιοθετεί η Ρωσία μπροστά στο «τσουνάμι» αποχωρήσεων πολυεθνικών εταιρειών ή την παύση λειτουργίας τους στη χώρα, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ώρα… κρατικοποιήσεων

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι η Μόσχα μπροστά στον κίνδυνο να δει τεράστιες παραγωγικές μονάδες να… αραχνιάζουν, καθώς εταιρείες με εργοστάσια στη Ρωσία σταματούν τη δραστηριότητά τους στη χώρα, αποφάσισε να τις κρατικοποιήσει και να συνεχίσει να τις λειτουργεί ως, πλέον, ρωσικές επιχειρήσεις.

«Η Ηνωμένη Ρωσία προτείνει την εθνικοποίηση των εργοστασίων παραγωγής των εταιρειών που ανακοινώνουν την αποχώρησή τους και το κλείσιμο της παραγωγής τους στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία», δήλωσε ο Αντρέι Τούρτσακ, γραμματέας του γενικού συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος της Ρωσίας

Σημαντικός ο τομέας των αυτοκινήτων

Σύμφωνα με το Reuters, ο Τούρτσακ επέμεινε λέγοντας πως «θα λάβουμε σκληρά μέτρα αντιποίνων, ενεργώντας σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου». Μεταξύ των εταιρειών που θίγονται, είναι ο Όμιλος Hyundai, που έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στη Ρωσία και διέκοψε την εκεί παραγωγή με τον ισχυρισμό πως η απόφαση ελήφθη λόγω προβλημάτων εφοδιασμού.

Αντίστοιχα, η Renault που έχει στην ιδιοκτησία της την AvtoVaz που παράγει τα μοντέλα της Lada και είναι η δημοφιλέστερη μάρκα της χώρας, ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως θα αναζητούσε εγχώριους προμηθευτές ημιαγωγών, για να διατηρηθεί η παραγωγή σε κανονική ροή το συντομότερο δυνατό. Πάντως, προς το παρόν, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταματά τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Τσουνάμι αποχωρήσεων

O κατάλογος των εταιρειών που έχουν είτε αποχωρήσει, είτε έχουν αναστείλει τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία είναι πλέον τεράστιος και μεγαλώνει διαρκώς. Μεταξύ αυτών βρίσκονται επιχειρήσεις όπως οι Ford, General Motors, Honda, Mercedes-Benz, Nissan, Toyota, Volkswagen, Airbus, Boeing, BP, ExxonMobil, Shell, Coca-Cola, Heineken, McDonald’s, Starbucks, Procter & Gamble, Unilever, DHL, FedEx, Maersk, UPS, Netflix, Nintendo, Sony Pictures Entertainment, Universal Pictures, American Express, Mastercard, Visa, Deloitte, Ernst & Young, KPMG, Adidas, H&M, Ikea, Inditex, Lego, Amazon, Apple, Dell Technologies, Google, Intel, Meta, Microsoft, Nokia, και πολλές άλλες.

Απαγόρευση εξαγωγών

Ταυτόχρονα, η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει τις εξαγωγές αυτοκινήτων, αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έως το τέλος του τρέχοντος έτους, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το TASS. Η Μόσχα σε απάντηση των δυτικών κυρώσεων σε σχέση με την εισβολή της στην Ουκρανία, απαγόρευσε νωρίτερα τις εξαγωγές ορισμένων αγαθών και γεωργικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η απαγόρευση αφορά σε τεχνολογίες που συνδέονται με τις τηλεπικοινωνίες, την ιατρική, αγροτικά μηχανήματα ή ακόμη ηλεκτρικό εξοπλισμό. Επίσης, πρόκειται για μηχανές, τουρμπίνες, μηχανές επεξεργασίας μετάλλου και λίθων, μόνιτορ και προβολείς. «Το μέτρο αυτό είναι απαραίτητο, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα της ρωσικής αγοράς», ανέφερε η κυβέρνηση σε σχετική ανακοίνωση, όπου διευκρινίζεται πως η απαγόρευση θα ισχύει μέχρι τα τέλη του έτους.

Καμία δημοσίευση για προβολή