Πόλεμος στην Ουκρανία: Μυστική συνάντηση Ρωσίας και ΗΠΑ στην Τουρκία, παρών και ο διευθυντής της CIA

Την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέφθηκε την απελευθερωμένη από τους Ρώσους Χερσώνα, φαίνεται ότι ΗΠΑ και Ρωσία πραγματοποιούν μυστικές επαφές στην Τουρκία, με αντικείμενο, προφανώς, τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι διεξάγουν συνομιλίες στην Άγκυρα, ενώ σημειώνεται ότι Τούρκος αξιωματούχος αρνήθηκε να σχολιάσει αν διεξάγονται συνομιλίες και το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει το δημοσίευμα.

Η Kommersant δεν υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες όσον αφορά τον σκοπό των συνομιλιών, αλλά αναφέρει ότι η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε δημοσίως εκ των προτέρων. Επίσης, γράφει ότι ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών SVR της Ρωσίας, φέρεται ότι μετέχει στη ρωσική αντιπροσωπεία.

Συνάντηση αρχικατασκόπων

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο CNN εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι ο διευθυντής της CIA, Ουίλιαμ Μπέρνς, θα συναντηθεί με τον Ναρίσκιν στην Άγκυρα, στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να «έχουν επικοινωνία με τη Ρωσία για τη διαχείριση των κινδύνων» και να συζητήσουν τις περιπτώσεις «άδικα κρατουμένων πολιτών των ΗΠΑ».

Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη ενώπιος ενωπίω διπλωματική επαφή υψηλού επιπέδου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας μετά τη συνάντηση τον περασμένο Ιανουάριο – έναν μήνα πριν την εισβολή – του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν στη Γενεύη, με τις δύο πλευρές, πάντως, να επιχειρούν να κρατήσουν διαρκώς ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν είχε τηλεφωνικές επαφές με Ρώσους αξιωματούχους από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να αποτρέψει κλιμάκωσή του.

Διακριτικές πιέσεις στο Κίεβο

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ ασκούν διακριτικές πιέσεις στην Ουκρανία για συμβιβασμό με τη Ρωσία, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος. Η Wall Street Journal ανέφερε την Κυριακή ότι ο Σάλιβαν είχε πει στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να υιοθετήσει «ρεαλιστικές» απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων αναθεωρώντας και τη δημόσια αξίωσή του περί επιστροφής της προσαρτημένης Κριμαίας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία και την Ουκρανία να αξιοποιήσουν την αναμενόμενη μείωση των πολεμικών επιχειρήσεων το χειμώνα για να διερευνήσουν διπλωματικές λύσεις για τον πόλεμο.

Από την πλευρά του Κιέβου, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει αποχώρηση της Ρωσίας από όλες τις κατεχόμενες περιοχές, περιλαμβανομένης και της Κριμαίας, ενώ αρνούνται να διαπραγματευτούν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Προσεκτικός Μπορέλ

Την ίδια ώρα, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι η έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία εξαρτάται από το ίδιο το Κίεβο, και δεν είναι απόφαση της Δύσης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το κατά πόσον η Δύση πιέζει το Κίεβο να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες ειρήνευσης, ο Ισπανός διπλωμάτης απάντησε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία το πότε θα αποφασίσει να μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. «Η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει τι θα κάνει. Το δικό μας καθήκον είναι να τη στηρίξουμε», είπε ο Μπορέλ.

Καμία δημοσίευση για προβολή