Πόλεμος στην Ουκρανία: Μυστήριο με τα εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια πετρελαίου που φεύγουν από τη Ρωσία δι’ «άγνωστον προορισμόν»

 

Μπορεί οι ΗΠΑ να επέβαλλαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και η ΕΕ να εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό, στο πλαίσιο νέου πακέτου κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο, η ροή του «μαύρου χρυσού» από τη Ρωσία συνεχίζεται ακάθεκτη.

«Άγνωστος προορισμός»

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Wall Street Journal μέχρι στιγμής τον Απρίλιο, περισσότερα από 11 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου έχουν εξαχθεί προς «άγνωστο προορισμό», καθώς η βιομηχανία συνεχίζει να κάνει δουλείες με τη Μόσχα, παρά τις κυρώσεις. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των φορτίων «αγνώστου προορισμού» πριν την εισβολή στην Ουκρανία ήταν μηδενικός.

Αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον το ρωσικό πετρέλαιο μεταφέρεται σε μεγαλύτερα σκάφη, όπου αναμειγνύεται με αργό πετρέλαιο άλλης προέλευσης και κατ’΄αυτό τον τρόπο ξεπερνιέται το εμπάργκο που έχει επιβληθεί. Οι ίδιοι αναλυτές σημειώνουν ότι τύποι πετρελαίου που έχουν εισαχθεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά, όπως «λετονικό» ή «τουρκμενιστανικό μείγμα», ουσιαστικά αφορούν «μανδύες» για ρωσικό αργό πετρέλαιο.

Οι επιχειρήσεις και η Ασία

Πάντως, παρότι αυτή η πρακτική επέτρεψε στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου να αυξηθούν ξανά μετά από πτώση τον περασμένο Μάρτιο, πολλές εταιρείες -προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι χρηματοδοτούν τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία- αποφεύγουν από μόνες τους να προμηθεύονται ρωσικό πετρέλαιο, ακόμα κι αν αυτό είναι «καλυμμένο» με άλλη ταυτότητα προέλευσης.

Από την άλλη, οι ασιατικές και οι μεσογειακές αγορές συνεχίζουν ακάθεκτες να προμηθεύονται ρωσικό πετρέλαιο, με την Κίνα και την Ινδία να αυξάνουν τις εισαγωγές τους, καθώς επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές από τις τρέχουσες στις διεθνείς αγορές και, ταυτόχρονα, έχουν αποφύγει να τοποθετηθούν απέναντι στη Μόσχα όσον αφορά στην αιματηρή εισβολή στην Ουκρανία (για κυρώσεις, φυσικά, ούτε λόγος…).

Οι προσπάθειες των ΗΠΑ

Πώς αντιμετωπίζει η Δύση το πρόβλημα αυτό; Πρωτίστως, με αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου από τις ΗΠΑ, οι οποίες ούτως ή άλλως διέκοψαν τις εισαγωγές από τη Ρωσία και τώρα επιχειρούν να βοηθήσουν κι άλλες χώρες να απεξαρτηθούν από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, οι εξαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ έσπασαν κάθε ρεκόρ, φθάνοντας σχεδόν τα 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Μπορεί, όμως, μόνη της Ουάσινγκτον να καλύψει το κενό που θα δημιουργήσει ένα πιθανό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ; Για την ώρα, ο ίδιος ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει παραδεχθεί ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ δύσκολο, δεδομένων των συνθηκών, δηλαδή, της μεγάλης εξάρτησης της Ευρώπης από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων της Ρωσίας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

Η Βενεζουέλα κι ο ΟΠΕΚ+

Μάλιστα, οι ΗΠΑ, επιχειρώνταν να «ανοίξουν» κι άλλες αγορές, έστειλαν αντιπροσωπεία στη Βενεζουέλα, προκειμένου να υπάρξει διαπραγμάτευση με το καθεστώς Μαδούρο, ώστε η χώρα (η οποία έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο) να αρχίσει εκ νέου να συναλλάσσεται με τη Δύση. Για την ώρα δεν έχει υπάρξει κάποιο απτό αποτέλεσμα από την επαφή αυτή, αλλά φαίνεται ότι η συζήτηση συνεχίζεται.

Από την άλλη, όπως έγραψε το economico.gr, οι χώρες του ΟΠΕΚ+, προεξάρχουσας της Σαουδικής Αραβίας, δεν επιθυμούν προς το παρόν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους στη Δύση, αλλά και δείχνοντας πόσο περίπλοκες είναι πλεόν οι διεθνείς σχέσεις, όπου πολιτική, γεωστρατηγική και οικονομία γίνονται σε πολλές περιπτώσεις ένα πολύ μπερδεμένο κουβάρι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή