Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν έτοιμος να προχωρήσει στο απονενοημένο διάβημα… Φόβοι για χρήση πυρηνικών όπλων

Ουκρανία: Φόβοι για χρήση πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν

Μπορεί οι ΗΠΑ να θεωρούν ότι οι απειλές της Μόσχας για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι περισσότερο ρητορικές, ωστόσο, δυστυχώς αυξάνονται οι φωνές που εκτιμούν ότι εν τέλει ο Ρώσος πρόεδρος δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αυτό το απονενοημένο διάβημα.

Στους ανθρώπους που εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την προοπτική χρήσης πυρηνικών όπλων από τον Πούτιν προστέθηκε και ο Ρώσος δημοσιογράφος Ντμίτρι Μουράτοφ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021, και ο οποίος κατήγγειλε τη ρωσική προπαγάνδα περί χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι αντί να βάλει τέλος στον πόλεμο «απειλεί να βάλει τέλος στην ανθρωπότητα».

Δεν αποκλείεται η χρήση

«Δεν αποκλείω την πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα» στην Ουκρανία, είπε ο Μουράτοφ μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, σε μια εκδήλωση με την ευκαιρία της Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου. Μάλιστα, ο Ρώσος δημοσιογράφος είπε ότι οι προπαγανδιστές του Κρεμλίνου προσπαθούσαν να κάνουν τη χρήση πυρηνικών όπλων πιο αποδεκτή από τη ρωσική κοινή γνώμη.

«Εδώ και δύο εβδομάδες ακούμε από τις τηλεοράσεις μας ότι τα πυρηνικά σιλό θα έπρεπε να ανοίξουν. Και ακούμε επίσης ότι αυτά θα φρικτά όπλα θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν αν συνεχιστούν οι παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία». Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η προπαγάνδα, η ανάπτυξη τέτοιων όπλων «δεν θα σήμαινε το τέλος του πολέμου αλλά το τέλος της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.

Το πιο τρομακτικό πράγμα

Σύμφωνα με τον Μουράτοφ, το πιο τρομακτικό πράγμα σήμερα στη Ρωσία είναι «η απόλυτη, χωρίς περιορισμούς» εξουσία που έχει αποκτήσει ο Πούτιν. Αν ο Ρώσος πρόεδρος αποφασίσει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα «κανείς δεν μπορεί να τον εμποδίσει να πάρει αυτήν την απόφαση (…) ούτε το κοινοβούλιο, ούτε η κοινωνία των πολιτών, ούτε το κοινό», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει θέσει σε κατάσταση ετοιμότητας τις πυρηνικές δυνάμεις της μετά την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Απέναντι στη στήριξη που παρέχουν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για την πιθανότητα ανάπτυξης τακτικών πυρηνικών όπλων, που, σύμφωνα με το ρωσικό στρατιωτικό δόγμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υποχρεωθεί ένας αντίπαλος να υποχωρήσει.

Καμία δημοσίευση για προβολή