Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες απειλές Μεντβέντεφ προς τη Δύση για χρήση πυρηνικών όπλων από τη Μόσχα

«Δεν πρέπει να υπάρξει πυρηνικός πόλεμος», λέει ο Πούτιν, αλλά ο γ.γ. του ΟΗΕ ανησυχεί πολύ...

Την ώρα που η Δύση κάνει σταθερά βήματα για την παράδοση μαχητικών F-16 στην Ουκρανία, η Ρωσία, μετά τη σαφή προειδοποίηση του πρέσβη της στις ΗΠΑ ότι κάτι τέτοι θα θεωρηθεί ως άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύρραξη, τραβά ακόμα περισσότερο το σχοινί.

«Στα κόκκινα» ο Μεντβέντεφ

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος της χώρας, στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν και μέλος του πανίσχυρου Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε ότι όσο πιο καταστροφικά είναι τα όπλα με τα οποία η Δύση προμηθεύει την Ουκρανία τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος της «πυρηνικής αποκάλυψης». Η Ρωσία η οποία διαθέτει περισσότερα πυρηνικά όπλα από οποιοδήποτε άλλο κράτος, έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η Δύση έχει εμπλακεί σ’ έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων με τη Ρωσία στην Ουκρανία που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύρραξης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαθέσει στην Ουκρανία βοήθεια 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που ο Πούτιν έστειλε τα στρατεύματά του στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή στους ομολόγους του της «Ομάδας των Επτά» (G7) ότι υποστηρίζει μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, αν και προς το παρόν δεν έχει δεσμευθεί να την προμηθεύσει με δικά της μαχητικά.

«Πιο πιθανή η πυρηνική αποκάλυψη»

«Όσο περισσότερα όπλα δίνονται, τόσο περισσότερο επικίνδυνος θα γίνει ο κόσμος», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία ενώ ταξίδευε με προορισμό το Βιετνάμ. «Και όσο πιο καταστροφικά είναι αυτά τα όπλα, τόσο πιο πιθανό είναι να εξελιχθεί ως σενάριο αυτό που συνήθως αποκαλείται πυρηνική αποκάλυψη», φέρεται να συμπλήρωσε ο Μεντβέντεφ στα πρακτορεία TASS και RIA Novosti.

Η Δύση λέει ότι θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία αλλά είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επιδιώκει σε καμία να πυροδοτήσει μια απευθείας αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας. Μάλιστα, o γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας στις αιτιάσεις της Ρωσίας έσπευσε να δηλώσει ότι η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στη χρήση των F-16 δεν καθιστά το ΝΑΤΟ μέρος στη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας. «Η Ουκρανία έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα… Βοηθάμε τους Ουκρανούς να στηρίξουν αυτό το δικαίωμα. Αυτό δεν καθιστά το ΝΑΤΟ και εταίρους του ΝΑΤΟ μέρος στη σύγκρουση» τόνισε ο Νορβηγός πολιτικός.

Ο «πονοκέφαλος του Μπελγκορόντ»

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι κατατρόπωσε μαχητές που είχαν διεισδύσει στην περιοχή Μπελγκορόντ στα σύνορα της Ρωσίας με τεθωρακισμένα οχήματα, σκοτώνοντας περισσότερους από 70 «Ουκρανούς εθνικιστές» και απωθώντας τους υπόλοιπους πίσω στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, η Μόσχα αποφάσισε να τεθεί σε «αντιτρομοκρατικό» καθεστώς η περιοχή, ένα μέτρο που ενισχύει τις εξουσίες των αρχών για να διεξαγάγουν ένοπλες επιχειρήσεις, να κάνουν ελέγχους σε πολίτες ή ακόμη να απομακρύνουν τους κατοίκους περιοχών. Το καθεστώς αυτό είχε χρησιμοποιηθεί στην Τσετσενία από το 1999 ως το 2009.

Ο Μεντβέντεφ είπε ότι οι εισβολείς είναι «αλήτες» που πρέπει να εξολοθρευθούν «όπως οι αρουραίοι». Σε εξαιρετικά σκληρό ύφος ο – και φερόμενος ως δελφίνος του Πούτιν – δήλωσε, σύμφωνα με το TASS, ότι «την ευθύνη την έχει το καθεστώς του Κιέβου, και γενικά οι χορηγοί του στο εξωτερικό που είναι η Ουάσινγκτον και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με τις χώρες που σχετίζονται μαζί τους όπως η Βρετανία και άλλες. […] Αυτή είναι η δική τους ευθύνη, άμεση και έμμεση», υποστήριξε ο Ρώσος πολιτικός, ο οποίος συχνά χρησιμοποιεί «εμπρηστική» ρητορική, πολλούς τόνους πιο πάνω από το Κρεμλίνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή