Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες «παρενέργειες» για τη Ρωσία, αυξάνει την στρατιωτική της ετοιμότητα η Νορβηγία

Μετά τη Φινλανδία και τη Σουηδία, άλλη μια χώρα της Σκανδιναβίας -μέλος του ΝΑΤΟ, αυτή τη φορά- ετοιμάζεται να μπει σε «πολεμική» διάθεση, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο λόγος για τη Νορβηγία, η οποία θα θέσει τον στρατό της σε αυξημένο επίπεδο συναγερμού από την Τρίτη καθώς εντείνει το επίπεδο ασφάλειάς της ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας. Η Νορβηγία είναι τώρα ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή ¨Ενωση, και αντιστοιχεί σε περίπου ένα τέταρτο όλων των εισαγωγών της ΕΕ, μετά από την πτώση των ρωσικών ροών.

«Η πιο σοβαρή κατάσταση ασφάλειας εδώ και πολλές δεκαετίες»

Πρόκειται για την πιο σοβαρή κατάσταση ασφάλειας εδώ και πολλές δεκαετίες“, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στέρε σε συνέντευξη Τύπου. “Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία επεκτείνει τον πόλεμό της σε άλλες χώρες, αλλά οι αυξημένες εντάσεις μας καθιστούν πιο εκτεθειμένους στις απειλές, στις επιχειρήσεις για συλλογή πληροφοριών και στις προσπάθειες επιρροής“, σημείωσε.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα αφιερώσουν λιγότερο χρόνο εκπαίδευσης και περισσότερο χρόνο σε επιχειρησιακά καθήκοντα και η Home Guard, μια δύναμη ταχείας κινητοποίησης, θα διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο, τόνισε ο υπουργός Άμυνας. Η Πολεμική Αεροπορία είχε διακόψει την εκπαίδευσή της στις ΗΠΑ με τα μαχητικά F-35, προτιμώντας να τα κρατήσει στη Νορβηγία, δήλωσε ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγικός Έιρικ Κριστόφερσεν.

Φύλαξη της ενέργειας

Αναμένουμε ότι αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει για τουλάχιστον ένα χρόνο“, ανέφερε ο ίδιος, ενώ υπενθυμίζεται ότι η Νορβηγία ανέπτυξε για πρώτη φορά τον στρατό της για τη φύλαξη υπεράκτιων πλατφόρμων και χερσαίων εγκαταστάσεων μετά από διαρροές στον αγωγό Nord Stream στις 26 Σεπτεμβρίου, και έχει δεχθεί υποστήριξη από το βρετανικό, γαλλικό και γερμανικό ναυτικό.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιεί η Μόσχα, δύο παραδοσιακά ουδέτερες χώρες, η Σουηδία και η Φινλανδία έκαναν αίτηση για… fast track ένταξή τους στο ΝΑΤΟ και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται η διαδικασία να ολοκληρωθεί, παρά τα εμπόδια που επιχείρησε να θέσει η Τουρκία. Ταυτόχρονα, ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε «πυρετό» εξοπλισμών και αμυντικής συνεργασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή