Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέοι πονοκέφαλοι στη Γερμανία μετά το αίτημα του Κιέβου για μαχητικά

F-16

Από το «δόξα τω Θεώ» στο «βόηθα Παναγιά» μοιάζει να βρίσκεται η κυβέρνηση της Γερμανίας με επίκεντρο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την βοήθεια που οι δυτικές χώρες και τα μέλη του ΝΑΤΟ παρέχουν στο Κίεβο για να αποκρούσει την «ειδική επιχείρηση» της Μόσχας.

Το «όχι» του Σολτς

Όπως σημειώνει η Deutsche Welle, μετά το «ναι» στην αποστολή γερμανικών βαρέων αρμάτων μάχης τύπου Leopard στην Ουκρανία, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αρνείται κατηγορηματικά την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών ως επόμενο βήμα, τονίζοντας σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του ότι πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο «μια σύρραξη Γερμανίας και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία».

Την ίδια ώρα ωστόσο, έχει ξεκινήσει και στη Γερμανία μια δημόσια συζήτηση σχετικά με ενδεχόμενη, μελλοντική αποστολή και πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαίνεται να μην αποκλείει ο Κρίστοφ Χόισγκεν, επικεφαλής της σημαντικής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει προσεχώς (17 με 19 Φεβρουαρίου).

Υπέρ της αποστολής F-16

Μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD εξέφρασε την άποψη ότι «η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών θα επαρκούσε για την καλύτερη προστασία της Ουκρανίας από αεροπορικές επιθέσεις» υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος δεν πιστεύει καθόλου σε «κόκκινες γραμμές», όπως αυτές που περιέγραψε ο Γερμανός καγκελάριος με το «όχι» του στην αποστολή μαχητικών.

Σύμφωνα με τον Χόισγκεν θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία αμερικανικά μαχητικά τύπου F-16 ή ακόμη και πολεμικά αεροσκάφη ανατολικογερμανικής προέλευσης από τα παλαιά αποθέματα της πρώην ΛΔΓ. Όπως επισημαίνει, ξένες δυνάμεις μπορούν να προμηθεύουν την Ουκρανία με εξοπλιστικά συστήματα συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης αλλά και μαχητικών αεροσκαφών, σύμφωνα με όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο.

Διαφοροποίηση των Σοσιαλδημοκρατών

Ταυτόχρονα αίσθηση προκαλεί η δημόσια τοποθέτηση της συμπροέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Σάσκια Έσκεν, η οποία απέφυγε να ταχθεί κατηγορηματικά κατά μιας αποστολής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία μετά από σχετική ερώτηση στην εκπομπή Bericht aus Berlin, καθώς σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό η Γερμανία και το ΝΑΤΟ να μην γίνουν εμπόλεμα μέρη», ότι η γερμανική κυβέρνηση «θέλει να αποφύγει κάτι τέτοιο στο μέλλον» καθώς και ότι η Γερμανία βρίσκεται «σε συντονισμό με τις ΗΠΑ».

Η Έσκεν θέλησε ενδεχομένως με τον τρόπο αυτό να εκφράσει τις διαφορετικές τάσεις που καταγράφονται και στους κόλπους των Σοσιαλδημοκρατών (του κόμματος δηλαδή του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς) ως προς τους τρόπους συνέχισης της στρατιωτικής στήριξης στην Ουκρανία. Όσον αφορά στα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας (Πράσινοι και Φιλελεύθεροι), για την ώρα κρατούν στάση αναμονής, χωρίς να σχολιάζουν τις θέσεις Σολτς.

Ρωσία: Αδιέξοδη κατάσταση

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης σε παλαιότερη δήλωσή του ο Τζον Φάινερ, αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δεν είχε αποκλείσει την αποστολή κάποιου οπλικού συστήματος στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η αμερικανική βοήθεια ευθυγραμμίζεται με τις ανάγκες της Ουκρανίας επί του πεδίου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνουν, Ντιμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στην αποστολή δυτικών τανκς στην Ουκρανία, δήλωσε ότι «η Ουκρανία απαιτεί ολοένα και περισσότερα όπλα. Η Δύση ενθαρρύνει αυτά τα αιτήματα και εκφράζει την ετοιμότητά της να παράσχει αυτά τα όπλα», συμπληρώνοντας ότι «είναι μια αδιέξοδη κατάσταση: οδηγεί σε σημαντική κλιμάκωση, οδηγεί στο να εμπλέκονται ολοένα και πιο άμεσα στην σύγκρουση οι χώρες του ΝΑΤΟ – αλλά δεν έχει τη δυναμική να αλλάξει την πορεία των γεγονότων και ούτε θα το κάνει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή