Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μπάιντεν ουσιαστικά ανακοίνωσε την παραχώρηση μαχητικών F-16 στο Κίεβο

Αν και αρχικά οι ΗΠΑ -και όχι μόνο- είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις στο αίτημα του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, φαίνεται ότι πλέον αλλάζουν απόφαση.

ΗΠΑ υπέρ των F-16 στην Ουκρανία

Αυτό προκύπτει από τη Χιροσίμα, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής της G7, απ’ όπου, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες των υπολοίπων μελών της ομάδας ότι η Ουάσινγκτον θα υποστηρίξει μια κοινή προσπάθεια με τους συμμάχους για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16, όπως μετέδωσαν το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενα πληροφορίες από τη σύνοδο.

Η Ουκρανία επιδιώκει να αποκτήσει τα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής καθώς προσβλέπει στο να συνεχίσει τη μεγαλύτερη προέλασή της εδώ και μήνες κατά των ρωσικών στρατευμάτων πριν από την προγραμματισμένη αντεπίθεση. Υποστηρίζει, δε, ότι τα F-16 είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τα αεροσκάφη σοβιετικής εποχής που διαθέτει σήμερα, αλλά και που της παραχωρούν χώρες όπως η Σλοβακία και η Πολωνία.

Αποφάσεις τους επόμενους μήνες

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται το ΑΡ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στους ηγέτες της G7 ότι οι αποφάσεις σχετικά με το πότε, πόσα και ποιος θα παράσχει τα αεροσκάφη, που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin, θα ληφθούν τους επόμενους μήνες, ενώ η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να συνεχιστεί, αν όλα πάνε καλά, στην Ευρώπη το επόμενο διάστημα.

Οι δυτικές κυβερνήσεις και ιδίως αυτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ διατηρούσαν τις επιφυλάξεις τους καθώς δεν ήθελαν να αφήσουν τις χώρες τους ανυπεράσπιστες δίνοντας τόσο πολύ εξοπλισμό. Επίσης, απέφυγαν να στείλουν εξοπλισμό που θα μπορούσε να καταφέρει πλήγματα σε βάθος στο ρωσικό έδαφος και να δώσει στη Μόσχα μια αφορμή να κλιμακώσει τις επιθέσεις της σε βάρος στρατιωτικών, αλλά κυρίως πολιτικών στόχων και υποδομών στην Ουκρανία.

Ο αστερίσκος των ΗΠΑ

Επίσης, μια επιφύλαξη που είχε εκφραστεί είχε να κάνει με το γεγονός ότι η παροχή ενός τόσο σύνθετου οπλικού συστήματος όπως ένα μαχητικό αεροσκάφος ενδεχομένως θα μπορούσε να θεωρηθεί από τη Ρωσία ως άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύρραξη. Και, φυσικά, πάντα υπάρχει το ζήτημα της επιμελητείας (συντήρηση, αποθήκευση, ανταλλακτικά), η οποία είναι εξαιρετικά σύνθετη για μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θα κληθούν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις σε συνθήκες πραγματικού πολέμου.

Εδώ, πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι στο ζήτημα της παροχής μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αστερίσκος, καθώς ο Λευκός Οίκος έχει επανειλημμένα απορρίψει την πιθανότητα παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στο Κίεβο. Από την άλλη, η Ουάσινγκτον δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο να εγκρίνει μεταφορά τους από τρίτο κράτος στην Ουκρανία, αν και ακόμα δεν έχει γνωστό ποιο θα είναι αυτό.

Καμία δημοσίευση για προβολή