Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ερντογάν παριστάνει τον… ειρηνοποιό, καλεί Πούτιν και Ζελένσκι για συνομιλίες σε τουρκικό έδαφος

Ερντογάν Αφγανιστάν

Μετά την πρώτη προσπάθεια της Άγκυρας να διαμεσολαβήσει για τη λήξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, μέσω της συνάντησης Λαβρόφ-Κουλέμπα στην Αττάλεια, φαίνεται ότι δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να επιδιώκει να παίξει το ρόλο του ειρηνοποιού στην περιοχή.

«Ελάτε στην Τουρκία»

Συγκεκριμένα, ο Τουρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, επανέλαβε την πρότασή του για συνάντηση του Ρώσου ηγέτη με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε τουρκικό έδαφος, ισχυριζόμενος ότι μια συνάντηση των δύο πολιτικών σε Κωνσταντινούπολη ή Άγκυρα θα επιτρέψει την συναίνεση σε ορισμένα ζητήματα που απαιτούν συνομιλίες σε επίπεδο ηγεσίας.

Οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Ο Τούρκος πρόεδρος συζήτησε με τον Πούτιν τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς και την ανθρωπιστική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο έδαφος. Ο Ερντογάν υποστήριξε, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ότι η δήλωση για μόνιμη κατάπαυση πυρός με την Ουκρανία θα ανοίξει τον δρόμο για μακροπρόθεσμη λύση και τόνισε την ανάγκη αποτελεσματικής λειτουργίας των ανθρωπιστικών διαδρόμων και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Το «μήνυμα» Λαβρόφ

Νωρίτερα πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανέφερε ότι μια συνάντηση μεταξύ Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πραγματοποιηθεί μόνο για να σφραγίσει μια συγκεκριμένη συμφωνία. «Δεν υπάρχουν εμπόδια για τη διοργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης εφόσον δεν θα γίνει μόνο για να υπάρξει μια συνάντηση· θα πρέπει να σφραγίσει συγκεκριμένες συμφωνίες τις οποίες επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι δύο αντιπροσωπείες», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Μεγάλη ευκαιρία»

Όπως έχει αναλύσει το economico.gr, ο Ερντογάν βλέπει τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ως μια μεγάλη ευκαιρία για την πολιτική και γεωστρατηγική αναβάθμιση της Τουρκίας. Διατηρώντας καλές σχέσεις και με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, η Άγκυρα επιδιώκει να εμφανιστεί ως παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ επιχειρεί να «στήσει» και μια απόπειρα ειρήνευσης, με την ίδια να παίζει το ρόλο του ενδιάμεσου. Απότερος στόχος, βέβαια, είναι η βελτίωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ και η αναβάθμιση του ρόλου της ως περιφερειακής δύναμης.

Καμία δημοσίευση για προβολή