Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο κύβος ερρίφθη, ο Μπάιντεν σπεύδει στην Ευρώπη για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Πλέον χαρακτήρα χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις που σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το επικρατέστερο σενάριο

Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντενθα συμμετάσχει «κατά πάσα πιθανότητα» στη σύνοδο κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στις 24 Μαρτίου, με αντικείμενο συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ, ενώ πηγές είχαν πει στο Reuters τη Δευτέρα ότι ο Μπάιντεν αναμένεται να συμμετάσχει με τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 23 Μαρτίου, για να συζητήσουν τον πόλεμο που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

Τα κεντρικά γραφεία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Ήδη από τη Δευτέρα, είχαν «φουντώσει» τα σενάρια που μιλούσαν για επικείμενη επίσκεψη Μπάιντεν στην Ευρώπη λόγω της επείγουσας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή. Το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου θα γίνει σε συνέχεια των επισκέψεων κορυφαίων αξιωματούχων της κυβέρνησής του, όπως της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στην Ευρώπη. Σημειώνεται πως η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συνεχίζει να συντονίζεται με τους εταίρους της στο NATO και τους Ευρωπαίους συμμάχους της.

Οι στόχοι του Μπάιντεν

To ταξίδι του προέδρου των ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, αν τελικά «σφραγιστεί» έχει πολλαπλούς στόχους: ο πρώτος και κύριος είναι να διαβεβαιώσει εκ νέου τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και ιδίως όσους συνορεύουν με την Ρωσία, ότι σε περίπτωση επέκτασης του πολέμου εκτός Ουκρανίας η συμμαχία θα δράσει άμεσα και αποφασιστικά. Σε δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό επίπεδο, η Ουάσινγκτον επιδιώκει να συνεργαστεί ακόμα πιο στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους της στο ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, καθώς ο ίδιος ο Μπάιντεν έχει αναγνωρίσει ότι ειδικά στον τομέα της ενέργειας η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, η Αμερική θέλει να συζητήσει με τους Ευρωπαίους τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει μεσο-μακροπρόθεσμα η απεξάρτησή τους από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες και πώς οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν στην κατά το δυνατόν ομαλότερη υλοποίηση αυτού το σχεδιασμού. Ωστόσο, και σε συμβολικό επίπεδο ο Μπάιντεν επιδιώκει διά της παρουσίας του στην Ευρώπη να στείλει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ αν και βρίσκονται μακριά, είναιο ενεργά στο πλευρό της Ευρώπης που βλέπει έναν πόλεμο να εκτυλίσσεται στην αυλή της. Και, φυσικά, η Ουάσινγκτον θέλει να συζητήσει με τις Βρυξέλλες την επόμενη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή