Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Μάριο Ντράγκι στο πλευρό του Ζελένσκι για το αίτημα ένταξης στην ΕΕ

«Η Ιταλία επιθυμεί η Ουκρανία να γίνει μέλος της ΕΕ. Θέλω να πω στον πρόεδρο Ζελένσκι, ότι η Ιταλία βρίσκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, σε αυτή τη διαδικασία».

Με τη φράση αυτή ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του στο αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ, αίτημα που ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κατέθεσε επισήμως προς τα όργανα της Ένωσης, εν μέσω ρωσικής εισβολής. Η δημόσια στήριξη Ντράγκι ήλθε μετά από ομιλία μέσω βίντεο του Ζελένσκι στην ιταλική βουλή.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «σήμερα η Ουκρανία δεν υπέρασπίζεται απλώς τον εαυτό της. Υπερασπίζεται την ειρήνη μας, την ελευθερία μας, την ασφάλειά μας. Υπερασπίζεται την πολυμερή τάξη, στηριγμένη σε κανόνες και δικαιώματα που με μεγάλες δυσκολίες χτίσαμε μετά τον πόλεμο».

Η έκκληση Ζελένσκι

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της ενταξιακής πορείας της Ουκρανίας, ο Μάριο Ντράγκι απέφυγε να αναφερθεί σε αυτό, καθώς παραδέχθηκε ότι η διαδικασία ένταξης είναι «μακρά». Επίσης, σημείωσε ότι η ένταξη στην ΕΕ προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις, για να διασφαλιστεί μια «λειτουργική ένταξη», ωστόσο, τόνισε ότι η Ιταλία θα στηρίξει την προσπάθεια της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι κάλεσε τους Ιταλούς να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να σταματήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «τώρα είναι η ώρα να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί η ειρήνη και να τελειώσει αυτός ο πόλεμος που η Ρωσία ετοίμαζε εδώ και καιρό. Ο στόχος της (σ.σ. Ρωσίας) είναι η Ευρώπη, η καταστροφή των αξιών σας, όχι μόνο των δικών μας».

Προβληματισμός στην ΕΕ

Κάπου εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται η χώρα του να αποδεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο σχετικά με τις φιλοδοξίες του Κιέβου να γίνει μέλος της ΕΕ των 27. Πάντως, οι διαδηλώσεις του Ευρωμαϊντάν το 2014 είχαν αρχίσει όταν ο φιλορώσος Ουκρανός πρόεδρος, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, είχε σταματήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι το αίτημα της Ουκρανίας για ταχεία ένταξή της στην ΕΕ, παρότι στηρίχθηκε από χώρες-μέλη όπως η Πολωνία και οι Βαλτικές χώρες, συνάντησε προβληματισμό από άλλα μέλη, αλλά και τα όργανα της Ένωσης, καθώς μια τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε δεδικασμένο σε μια διαδικασία που για την ΕΕ είναι, εκτός από στανταρισμένη, και πολιτικά αποδεκτή.

Τι είπε η Σύνοδος Κορυφής

Για την ώρα, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ ενέκρινε τις ενταξιακές φιλοδοξίες της Ουκρανίας και δήλωσε πρόθυμη να στηρίξει την ενταξιακή πορεία της χώρας. Ωστόσο, απέφυγε την οιαδήποτε αναφορά σε παράβλεψη των κανόνων, οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω υποχρέωσαν την Κροατία -το νεώτερο μέλος της ΕΕ- να περιμένει δέκα χρόνια για να ενταχθεί στην Ένωση το 2013.

Ήδη, χώρες όπως η Μολδαβία και η Γεωργία έχουν κάνει παρόμοιες αιτήσεις και υπάρχουν και άλλες πέντε χώρες που συζητούν με τις Βρυξέλλες για την ενταξιακή προοπτική τους. Και, φυσικά, υπάρχει και ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» που ονομάζεται Τουρκία και που βρίσκεται σε κατάσταση «μπρος-πίσω» εδώ και πολλά χρόνια. Μια παράκαμψη των κανόνων για την Ουκρανία, θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλούσε την αντίδραση της Άγκυρας, με την οποία οι Βρυξέλλες προσπαθούν να έχουν όσο το δυνατόν καλύτερες σχέσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή